標題: 魚躍在花見 抄襲 將太的壽司 証明 (連漫畫原圖) [打印本頁]

作者: jankin2005    時間: 2011-2-21 09:13 PM     標題: 魚躍在花見 抄襲 將太的壽司 証明 (連漫畫原圖)

http://tw.myblog.yahoo.com/666-777888/article?mid=10064&prev=4532&next=10013&l=a&fid=6
5 V- S5 L3 y; u6 i% o' _& S1 ^0 U轉載至"888港劇迷的窩-TVB港劇"
7 N5 \# V5 C+ B; H: {. i. b% Xtvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 H2 e. d1 G1 @/ g4 [2 f
其他仲有刀工比賽, 白煮穴子魚等...不能盡錄
' s  r+ w# ^1 M6 twww.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb" |; D7 g( [! s7 |
連3塊魚鱗估魚都抄...不見得日本做壽司就會得閒拎3塊魚鱗比人估吧?
作者: Xmasling    時間: 2011-2-21 10:44 PM

樓主真好嘢, 咁都比你找到. 但只要拍得好, 抄下都可以接受.
作者: kangmeishi    時間: 2011-2-22 12:01 AM

多谢楼主分享.不过,乔唔怕旧,受就得啦,其实最紧要都系要睇d演员发挥噶程度.
作者: taufuking    時間: 2011-2-22 12:34 AM

由第一个鲷鱼比赛已经是抄将太寿司.........
作者: 叼啊    時間: 2011-2-22 12:51 AM

港版噶将太·······浪费左张智霖····
作者: hata0101    時間: 2011-2-22 02:56 AM

係囉! 抄襲到離譜...又係有男主角, 又係有女主角, 又有壽司, 又有日本北海道, 又有整壽司嘅材料同竅門!! 真係抄得過份... 痴9線...你唔好做人啦! 你一出世已經係一個抄襲...
作者: vbyy1992    時間: 2011-2-22 03:26 AM

that's not good
作者: cj0615    時間: 2011-2-22 09:47 AM

樓主真好嘢, 咁都比你找到. 不过也无伤大雅的.呵呵
作者: qiangyes    時間: 2011-2-22 06:33 PM

Thank you 4 sharing!
作者: 屁屁zzz    時間: 2011-2-22 07:08 PM

i totally agree with you. it's like 將太壽司 hong kong version
作者: 牛丸    時間: 2011-2-22 11:35 PM

我無睇過 "將太的壽司", 所以, 不知道是否抄得咁足。 但我又唔係太反感TVB咁做, 只表示佢地技窮了! 因為
5 K* Z7 ]0 A  \8 [; \tvb now,tvbnow,bttvb1) 唔係人人有機會睇過原著, 現在這"種"劇目使我想找原著看看, 好野自然受歡迎;
! r) u6 a4 n8 y4 l2) 之前TVB都有把金庸, 衛斯理, 改編為電視劇, 但當時無咩人會話TVB是抄, 只會話是 "改編", "原著改編" 或 "把文字活現螢幕" 等;2 e4 A$ l+ [! c  Y
3) 好似之前 "讀心神探", 都是 "改編/抄" "LIE TO ME"。 但我覺得TVB做得不錯, 因為劇中把專業名詞深入說明出來, 但原著是沒有的, 可能我英文差, 所以, 看不懂!
" `2 u% D3 c: |" ~
6 s# K5 p' W, G- W/ a' Q5 [+ W6 S3 ?我只覺得, 全劇最煩係大魚, 之前又話幾叻幾掂, 現在是被細魚過頭了, 就接受不來! 係有料就應該挑戰冷雍容LA! 只對自己屋企人攪攪震, 正大廢!tvb now,tvbnow,bttvb7 z6 T1 h$ e* ~- E' `3 x3 ^

+ L1 |6 ^+ I" E1 ptvb now,tvbnow,bttvb補充, TVB拍得日本外景好靚!
6 v0 p1 ^( X, J3 O公仔箱論壇
. X* a6 F2 s( K+ o& n0 rwww.tvboxnow.com唔啱聽唔好小我呀!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 \/ g  t  _1 _$ U5 m, \1 `: d3 W

, ^$ o  D. _& o8 \& E+ f) V公仔箱論壇THANKS!
作者: kimgundam    時間: 2011-2-23 08:52 AM

以日本寿司为题材的,抄日本的某些原素肯定的,现在TVB抄日本人气作品经常有,就好比之前抄集神探咖利略一样,,,
作者: huit    時間: 2011-2-23 10:01 AM

哈哈,我以前都會鬧,不過我而家睇化咗一樣嘢
) j5 J" I& y$ K- UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇1 S' w, C- L; |
睇垃圾無記劇集等於食街邊垃圾零食
! h  M0 ]$ K! |: w6 m0 k
. ]- X6 R6 {+ Stvb now,tvbnow,bttvb你買串豬大腸或咖哩魚旦都唔會問個小販有冇 Nutrition Facts 表公仔箱論壇6 o; k* p8 v! D( H4 E
& x' ?7 i  m3 X% X: s* I
正如睇認定係專拍垃圾節目嘅電視台就唔好要求太高TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* K: \# @2 l2 o, K1 u$ i$ E

4 M2 {$ \3 l- ^6 J拍笑劇得啖笑都猶是可,叫佢拍正經嚴肅嘅主題就等同叫小販整高檔嘢 - 佢極其量都係交到碗仔翅畀你, 因為無綫已經一次又一次證明咗佢哋嘅層次同定位喺邊
作者: ken147hk    時間: 2011-2-23 02:11 PM

抄真係唔係問題...
5 l" {0 [" Y- E8 M+ T不過抄就唔該認啦.....
作者: bobbywong    時間: 2011-2-23 07:15 PM

nowadays who don't copy ar... who cares.... just male actor and female actor good.. may ok lor
作者: red_devil    時間: 2011-2-23 11:23 PM

照抄晒...  連百目之辰都唔放過.... 果然徹底........
! Y5 B( Y. L  Z+ ^
6 e3 K. U! e6 @8 S6 J不如 劇名 索性叫 “ChiLam 太壽司” 米好﹐
0 c' y, u" J' y8 c& NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。光明正大 講明是 “改編” 就唔會比人話.... (不過可能要比版權費﹐ 無線甘 cheap....)
2 G0 `5 L8 i8 ^/ ^tvb now,tvbnow,bttvb
2 F6 q4 @$ m5 m) t: h! Ytvb now,tvbnow,bttvb無線 唔抄 就 真係新聞.....
作者: elfashley    時間: 2011-2-24 06:33 PM

唉……連百目之辰都改做百目魚神…… 想死!. c' ~( Y2 ]% f- X+ }
漫畫中的对白、劇情照抄晒!!
作者: bagagugo    時間: 2011-2-24 07:11 PM

Aiya, TBB always like this ga la, don't like don't watch ma
作者: carsonchowchow    時間: 2011-2-24 07:20 PM

抄還抄=.= 魚躍成本貴好多...........
作者: chonglinhor    時間: 2011-2-24 07:21 PM

这个世界就是抄来抄去 ,何时tvb你们做的戏剧跟人家抄。
作者: TeddyYao12    時間: 2011-2-25 04:01 AM

咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔咔
作者: skyytk1981    時間: 2011-3-2 02:32 AM

thx................................
作者: bestile2005    時間: 2011-3-2 06:42 AM

Thanks for sharing
作者: tomato19    時間: 2011-3-2 09:57 AM

邊戲劇?邊套電影唔係抄架?劇情、橋段來來去去都係咁架啦!只要抄得好,配合得宜,已經很好架啦!
作者: tvbfuk    時間: 2011-3-2 10:22 AM

tvb mah....haha^^...
作者: benbank    時間: 2011-3-2 12:38 PM

反過來日劇拍返漫畫都冇跟得咁足
作者: stone021    時間: 2011-3-2 07:52 PM

反正自己看着开心就好了。。不要否定别人的成果。
作者: innovateid    時間: 2011-3-3 06:36 AM

圖文都有....
0 E; `3 H* y! N  d! x公仔箱論壇真係 o 哂公仔箱論壇  N, c" L7 p6 E
唔知被踢爆會點呢 @@
作者: yuan19811228    時間: 2011-3-3 11:30 AM

無睇過將太的壽司,但是都幾好睇啊,拍的好就得啦,的人演的好就得啦。
作者: wahahaboy    時間: 2011-3-3 12:20 PM

13# huit tvb now,tvbnow,bttvb2 E( f$ \* Q0 }6 g1 e* K
好!見解獨到,又講得幾好
作者: paullaw2007    時間: 2011-3-4 02:13 AM

☆╭╧╮╭╧╮╭╧╮╭╧╮1 u# G8 f% T( }8 y/ }4 o5 c" w
☆║謝│║謝│║分│║享│☆☆☆☆  www.tvboxnow.com3 T" _$ \% ~% g9 d: U
☆╘∞╛╘∞╛╘∞╛╘∞╛
作者: notthreenotfour    時間: 2011-3-4 05:41 AM

Thank you for sharing
作者: mwb928    時間: 2011-3-6 12:23 AM

作者: a2233    時間: 2011-3-6 08:38 AM

Thank you 4 sharing!
作者: op1254    時間: 2011-3-6 03:54 PM

多谢楼主分享.
8 ?8 w5 I) c: p! I/ ^tvb now,tvbnow,bttvb其实最紧要都系要睇d演员发挥噶程度.
作者: justforbt    時間: 2011-3-6 07:54 PM

copy copy but modify bit,,, that ok..
作者: masterplanex    時間: 2011-3-6 11:50 PM

多谢楼主分享.不过,乔唔怕旧,受就得啦,其实最紧要都系要睇d演员发挥噶程度.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0