標題: [問題] 返大陸旅行有咩東西係一定要帶呢? [打印本頁]

作者: 休止符    時間: 2011-8-26 03:35 PM     標題: 返大陸旅行有咩東西係一定要帶呢?

6 l  h- f: t1 I+ wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb, T) q. C  r0 P% L# ]
除左必須帶既証件,錢同衫之外,有咩東西一定要帶呢?
作者: 奇情    時間: 2011-8-31 10:19 AM

地圖!一定要帶!
作者: 周大褔    時間: 2011-8-31 10:30 AM

我會帶多幾個環保袋買手信用
作者: 休止符    時間: 2011-8-31 11:50 AM

我會帶多幾個環保袋買手信用tvb now,tvbnow,bttvb# E8 `; |# |+ B
周大褔 發表於 2011-8-31 10:30 AM
6 v5 z: k+ K$ O1 d1 |3 M

) p' Y+ c! C$ A4 B- V( f1 N2 P公仔箱論壇yeah! yeah! yeah! 我成日都會唔記得帶多幾個環保袋,現在越來越多地方係無免費膠袋
作者: wingbow    時間: 2011-8-31 12:22 PM

我每次旅行一定會帶防曬用品,包括帽同防曬霜。仲有空氣清新座。
作者: 休止符    時間: 2011-8-31 12:35 PM

我每次旅行一定會帶防曬用品,包括帽同防曬霜。仲有空氣清新座。
% @: H6 \1 k* R& GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。wingbow 發表於 2011-8-31 12:22 PM
www.tvboxnow.com) G  z, m) @& \% q( p. U4 ^

( S5 A# n& K0 ?8 E- v: Pwww.tvboxnow.com空氣清新座?點解呀?
作者: wingbow    時間: 2011-8-31 02:05 PM

5 J" {" T; ]( t2 k公仔箱論壇% V9 O7 W- r0 T, R+ g
空氣清新座?點解呀?公仔箱論壇% T7 Y: v+ v- i1 Z+ R8 a
休止符 發表於 2011-8-31 12:35 PM
' l- T! ?6 s8 f7 ^tvb now,tvbnow,bttvb
8 ^: G" e- o6 \www.tvboxnow.com其實我好鍾意返中國大陸旅行。北京、上海、雲南、南京、黃山等等我都去過,但唔係每一次返大陸我都會住酒店,有時係因為想唔洗咁多錢,有時就會因為地點方便就腳而選擇一些民宿入去住,但民宿雖然係平,但衛生卻麻麻地,所以我多數都會帶多幾條私家毛巾自己用或墊住訓覺,無冷氣既民宿就會一陣陣梅臭味,所以空氣清新座就可以幫到我。
作者: 休止符    時間: 2011-8-31 02:16 PM

哦~原來係咁。咁你用咩牌子呀?可唔可以介紹下呀?仲有點解唔帶罐裝既空氣清新劑呢?
作者: wingbow    時間: 2011-8-31 03:33 PM

哦~原來係咁。咁你用咩牌子呀?可唔可以介紹下呀?仲有點解唔帶罐裝既空氣清新劑呢?
1 u. s' `* H; T4 [+ D, \" U& P2 U8 A  G休止符 發表於 2011-8-31 02:16 PM
) m6 w& m3 D1 O2 c& I- C9 n9 I

6 U' T  Z9 D0 ?6 D5 j+ h公仔箱論壇我買開“香必飄”。唔用罐裝係因為有部份空氣清新劑係經過壓縮處理,我怕唔上得飛機,當然如果個次個旅程係坐火車或長途巴士就無問題啦!
作者: 休止符    時間: 2011-8-31 03:52 PM

0 Y$ ]1 P. u2 X- M: V# T

4 j( m5 ~$ B* V' J5 T4 U# @我買開“香必飄”。唔用罐裝係因為有部份空氣清新劑係經過壓縮處理,我怕唔上得飛機,當然如果個次個旅程係坐火車或長途巴士就無問題啦!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* w5 E1 i# ?4 {% t
wingbow 發表於 2011-8-31 03:33 PM
. s" ~6 g$ j+ u5 k: u0 ptvb now,tvbnow,bttvb) h4 d5 I& z0 K/ z$ C, Z6 @1 z
你真係好細心諗得好周到!
作者: redpig681    時間: 2011-9-1 04:01 PM

1) 萬能插座 --  因為大陸插座是兩腳斜的 ---->    \ /www.tvboxnow.com4 @; F4 A( A1 I% D  R' n5 n! _
2) 最好買張一咭兩號的電話咭, 可以慳好多漫遊費" P! Q: O9 g$ `3 u
3) 在大陸盡量避免使用信用咭, 但係帶一張銀聯雙幣咭傍身會方便D (e.g. 改變行程而要買機票, 酒店 etc)
作者: 娘娘    時間: 2011-10-10 01:40 AM

多謝分享!!!!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0