標題: TVB食人剧《天与地》 剧情影射Beyond 被轰 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 2011-12-9 02:18 PM     標題: TVB食人剧《天与地》 剧情影射Beyond 被轰

[youtube]ay8k6jsm90k&autoplay=1[/youtube]
; {$ ~2 h9 f: V) |: r& @3 K7 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% [& a4 ^/ {8 O9 d, E) k
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 ~! m( I+ W0 E, K  ]) m
[attach]1539204[/attach]www.tvboxnow.com! U' M+ A! g2 C1 Y2 M; f

# A/ f" P9 C- d. gtvb now,tvbnow,bttvb《天与地》海报都有09年阿Paul与家强演唱会海报的影子。《天与地》海报都有09年阿Paul与家强演唱会海报的影子。
% o) ~! S$ i( L% Q; y, O# m7 h$ {tvb now,tvbnow,bttvb
www.tvboxnow.com5 \% w; p$ z9 s. X4 C  r7 ?
[attach]1539205[/attach]www.tvboxnow.com& S, k2 H2 `% \& h" V! ]
tvb now,tvbnow,bttvb' l) e. V, w/ G: e* S% [
[attach]1539206[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 u0 w- b  _9 q9 Z- g
陈豪在剧中的角色与阿Paul相似,一样有个亲密女伴。
+ p* V5 G. N* }& L, D$ wtvb now,tvbnow,bttvb
$ T, X& @# q' g' i4 `www.tvboxnow.com无线新剧《天与地》虽被内部忽视,但网上的讨论声音不绝,尤其惹来殿堂级乐队Beyond的粉丝极度关注,事关剧中主角四个Band仔在十八年前遇险其中一人早逝,被闹爆有影射Beyond黄家驹意外身亡之嫌。% f* s. D/ {" W  \* N8 k. q' g. ]
) q) Z/ i5 J9 h# K( ?4 x
  无线剧《天与地》虽在下周一才首播,但网上讨论区已掀起热烈讨论,原因是剧情讲述陈豪、林保怡、黄德斌三人年少时与另一好友夹Band,相约一同攀登雪山却遇险被困,三人为生存而将患病的一人作食粮,事件背景因发生在18年前的日本,而被Beyond迷指有影射之嫌。而网民更将角色进行比对,爱打泰拳的陈豪有浓厚的阿Paul黄贯中影子,林保怡与陈芷菁犹如黄家强与日籍太太翻版,而黄德斌就等同叶世荣。因角色都爱乐与怒经常打Band,监制戚其义特找来黄贯中唱主题曲及插曲,更令剧集有话题性。; S+ ?/ ]  |& O
% a9 h, [+ [6 W) U
  陈豪:碰巧而已
% u, L0 ?( Q" S$ E: ]  W; p0 `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www.tvboxnow.com4 ]- C" ~! h( F8 ]$ ?- z
  对于被指影射Beyond,陈豪强调剧集主要探讨人性,但谈到他的角色爱打泰拳跟阿Paul一样,他说:“是吗?我唔知道他打泰拳!剧情18年前发生意外,跟家驹出意外的年份一样,都是碰巧而已,因为该剧本来打算去年播的。”阿Paul经理人则表示剧集未出街,不宜评论是否有影射之嫌。9 M7 g4 D+ H' j# L$ J( ~

: H' E! @" k' y) W公仔箱論壇[attach]1539207[/attach]
3 b. y# b+ T5 O( V8 y3 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 t' j( z. k2 O
《天与地》剧情讲4个band友一齐到日本(图),结果得三人回,劲像Beyond的遭遇。

/ \5 I" i* N3 W; Xwww.tvboxnow.com  
作者: narita    時間: 2011-12-9 02:34 PM

香港出名的Band唔多,以BEYOND為藍本或受影響,一D都唔出奇......可能是「編劇」成長的印記呢.....
作者: edmondng80    時間: 2011-12-9 04:51 PM

我覺得只是以Beyond為藍本,並不算是影射.
作者: michaelricky    時間: 2011-12-9 05:27 PM

diansuanxia !
作者: sang1866    時間: 2011-12-9 06:07 PM

都唔算影射,d人要對號入座都無法的!
作者: lawrencehl    時間: 2011-12-9 06:57 PM

朱茵真美
作者: AUTOKILL    時間: 2011-12-9 07:07 PM

作者: anitach    時間: 2011-12-9 08:20 PM

i can't believe it is related to Beyond~~~
作者: jackwong555    時間: 2011-12-9 08:29 PM

其實BEYOND邊個我都唔係太清楚- -
作者: bergkamp88    時間: 2011-12-9 09:18 PM

影射Beyond...唔清楚...
作者: kykykyoioi    時間: 2011-12-9 09:23 PM

唔清楚...
作者: 淋直    時間: 2011-12-9 11:18 PM

本來我都唔信會映射beyond,不過戲入面支band隊前前後後唱過成十首beyond嘅歌,想話唔映射都唔得啦。
作者: 都市的童話    時間: 2011-12-10 12:10 AM

真係睇唔出邊度影射Beyond……嗰個年代甚至宜家,夾band嘅樂隊,邊個唔會唱Beyond D歌,咁就話影射?好勉強喔……
作者: hugohugo789    時間: 2011-12-10 12:22 AM

好好睇呀呀呀呀呀
作者: 疯___    時間: 2011-12-10 12:53 AM

作者: thomaskho    時間: 2011-12-10 05:08 AM

Believed they are copy and edit!!!! NO Doubt.
作者: a2233    時間: 2011-12-10 07:58 AM

yiban
作者: snigesc    時間: 2011-12-10 09:32 AM

影射與參照係睇自己點睇者,好的野都會有爭議的!
作者: clementlaulau    時間: 2011-12-10 12:14 PM

really duno....
作者: clementlaulau    時間: 2011-12-10 12:17 PM

no one will admit that
作者: clementlaulau    時間: 2011-12-10 12:18 PM

i believe
作者: 論壇敗類    時間: 2011-12-10 12:26 PM

首不再犹疑唱到好难听啊,阴公。。。
作者: terryguo    時間: 2011-12-10 01:11 PM

第一集覺得d人太過扮嘢啦...唔知系咪導演想表現出嚟既嘢呢...
作者: dng8112    時間: 2011-12-10 04:10 PM

d0 b+ {  C3 w4 g; i! N$ Etvb now,tvbnow,bttvb
, k" l2 a# @+ T. Z. }4 j6 Wtvb now,tvbnow,bttvb才只有少少相似就说抄,作为beyond fans应该好好检讨了。6 h4 h1 v  L% m7 g- q/ H1 K$ T
例如黄家驹是跌倒昏迷不醒后离世的。
( b$ }) u3 t8 H/ M  h别有须就当老豆啊。www.tvboxnow.com" i& M5 o' D) I( M7 q/ b) \: x
而且黄贯中还帮唱主题曲。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ y- J- x! W8 V  K2 S) z; K1 B
[youtube]Wcby8vtf6TU[/youtube]
作者: misery98    時間: 2011-12-10 05:40 PM

作者: pull3    時間: 2011-12-10 07:40 PM

影射又如何者? 我食飯你又食飯咁你係咪影射我?
作者: vip7768    時間: 2011-12-10 09:10 PM

没看过 不清楚
作者: dcck123    時間: 2011-12-10 10:16 PM

有打Band就叫抄BEYOND有冇病吖睇完先講喇.
作者: hollson    時間: 2011-12-10 10:16 PM

看了再说
作者: jj571jj    時間: 2011-12-11 12:01 AM

i believe it's develop from beyond's story,  I'm not surprise at all, what's the big deal
作者: @.@虎爺    時間: 2011-12-11 01:47 AM

我都相信Beyond為藍本的
作者: HunterJacky    時間: 2011-12-11 02:15 AM

pull3 说得好!tvb now,tvbnow,bttvb- c1 e( I4 W+ |' p; u
我吃饭你也吃饭,那你是否在影射我!- H  e( G! w! c0 ^2 h  S# g' o
哈哈.....
作者: alan1988131    時間: 2011-12-11 02:23 AM

香港有幾多勁band吖...一講起就念起beyond姐
作者: king100    時間: 2011-12-11 06:44 AM

may be it is not 影射Beyond, it just a story
作者: 才一    時間: 2011-12-11 09:38 AM

製造話題姐
作者: ktyyukikwan10    時間: 2011-12-11 02:07 PM

我一開始睇都覺佢似beyond唱的歌又係佢地ge.. www.tvboxnow.com9 A" _4 T5 v4 a5 J) ^
不過我唔覺得係影射... 講真... 借個背景嗜...
作者: 小山濠    時間: 2011-12-11 02:17 PM

做背景姐 個故事應該自己作
作者: vip7788    時間: 2011-12-11 06:49 PM

这个让我想起了早期的封神榜里面不是也有这个剧情吗 那个怎么就没人投诉呢。感觉是导演尺度没把握好吧
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 01:53 AM

創作是自由的有什麼問題
作者: 金米高    時間: 2011-12-12 02:24 AM

好好睇呀
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 08:50 AM

我都覺得幾好睇
作者: Icedtea_822    時間: 2011-12-12 09:26 AM

映射。。。。又唔係好覺。。。。。有人喜歡對號入座。。。。
作者: onizuka36    時間: 2011-12-12 10:13 AM

咁就話影射?好勉強姐.....没事找事做
作者: silentsky    時間: 2011-12-12 12:07 PM

不是去天山嗎 怎咩變日本了 還是地球板塊移動了...
作者: app123app123    時間: 2011-12-12 06:49 PM

作者: paulpaulpaulpau    時間: 2011-12-12 07:41 PM

very good
作者: eunos    時間: 2011-12-12 10:22 PM

what related to the Be-Y-o-n-d???
作者: gohmui    時間: 2011-12-13 12:58 AM

Fool thought
作者: wk00389    時間: 2011-12-13 01:37 PM

因為Beyond太深入民心 所以才覺得影射
作者: kage_zone    時間: 2011-12-13 02:00 PM

完全唔覺有抄, d人無野揾野來講 -.-
作者: [email protected]    時間: 2011-12-13 10:29 PM

beyong 我的最爱啊   不过现在朱茵他俩挺好的就可以
作者: ckalexyap    時間: 2011-12-13 11:01 PM

最紧要部戏好看!
作者: jojo041133    時間: 2011-12-13 11:22 PM

都唔係影射我覺得....不過陳豪好MAN
作者: jojo041133    時間: 2011-12-13 11:23 PM

都唔係影射我覺得....不過陳豪好MAN
作者: rink1228    時間: 2011-12-13 11:38 PM

作者: 95273421    時間: 2011-12-14 01:49 AM

网友想太都多啦。
作者: lesocall1    時間: 2011-12-14 02:27 PM

作者: ethaniel84    時間: 2011-12-14 05:15 PM

作者: lovekim2046    時間: 2011-12-14 07:16 PM

創作劇本時受到bon影響就一家有......但說到影射射地咩
% o4 @2 }; R4 _8 ]公仔箱論壇有時真是覺得地b迷好對號入座
作者: jazzophile    時間: 2011-12-15 05:39 AM

不是映射,是借用,香港就只有beyond
作者: 自求我道    時間: 2011-12-15 10:17 AM

TXB d劇都係左抄右抄架啦
作者: dustaddrain    時間: 2011-12-15 03:59 PM

就算是有背景又怎樣?好的故事一定要有鋪陳的啊!公仔箱論壇" A! A2 [% Z# o/ n# M$ `
很多電影也是真人真事啊。
作者: dear101    時間: 2011-12-15 07:57 PM

真漂亮
作者: hing1119    時間: 2011-12-16 12:05 AM

以Beyond為藍本,並不算是影射.
作者: dorgonlai    時間: 2011-12-16 04:11 PM

为什么
作者: 文童yang    時間: 2011-12-17 02:01 AM

wa~~之前都还不知道唉~~~  真的假的
作者: 文童yang    時間: 2011-12-17 02:02 AM

.......真的是什么都敢想哦~~~这个戏的编剧厉害哎~~~
作者: tjj100    時間: 2011-12-17 04:59 AM

难怪看着总有熟悉的影子~
作者: kk246hk    時間: 2011-12-17 06:26 AM

好勉強算係抄, 夾band通常都4 5個....... 生果好識煽動人架!
作者: lqiantobe    時間: 2011-12-18 01:46 PM

whywhy
作者: waine82    時間: 2011-12-19 10:01 PM

唔清楚...
作者: lksddss    時間: 2011-12-19 10:24 PM

beyond本来就系好出名~做传奇好睇么得咯~本来beyond就香港发源地
作者: rickyyu1116    時間: 2011-12-19 10:36 PM

唔覺喎
作者: alextun    時間: 2011-12-20 05:00 PM

think too much...
作者: dodrz    時間: 2011-12-20 11:04 PM

就是場戲看看笑笑就好.
作者: tianmaoq    時間: 2011-12-20 11:10 PM

是这样的啊,不过这剧还可以
作者: teletubbies    時間: 2011-12-21 03:30 AM

佢想BEYOND做宣傳,然後入面D劇情就唔似BEYOND喇
作者: kknd200004    時間: 2011-12-21 07:40 AM

何為影射,是不是話阿paul因為朱茵有錢或阿paul嘅為人好以劇中人一樣?BEYOND 的fans 們是不是要把BEYOND的成員变成劇中角色亠樣呢?
作者: siubobo123    時間: 2011-12-21 10:19 PM

個日PAUL都讚好睇呀!
作者: tonytxx    時間: 2011-12-22 06:09 AM

一睇就知道喺讲紧beyonnd啦。
作者: shiroikoala    時間: 2011-12-22 10:31 PM

No, I don't really think so!  The incident happened in China, not Japan!
作者: EdwinxD    時間: 2011-12-22 10:42 PM

好好睇呀呀呀呀呀
作者: 中你心口    時間: 2011-12-23 02:59 AM

未睇之前第一反应系,但睇落就知道唔系
作者: xuxinyin1984    時間: 2011-12-23 08:33 AM

作者: managementboss    時間: 2011-12-23 07:42 PM

刚好是意外如有雷同吧。千万别太在意
作者: dichan2007    時間: 2011-12-24 04:25 AM

制造话题而已
作者: gang622    時間: 2011-12-25 05:16 AM

真係睇唔出邊度影射Beyond
作者: dwidwi88    時間: 2011-12-25 05:46 AM

i don't know
作者: shawntee    時間: 2011-12-26 01:05 AM

i dont think is got related loh...
作者: buffaloxxx    時間: 2011-12-26 09:14 AM

請不要對號入座!
作者: fish_fish_bb    時間: 2011-12-26 08:46 PM

作者: chaos_chan    時間: 2011-12-27 07:11 AM

痴線,家驅比人食左咩
作者: s0124022    時間: 2011-12-27 12:36 PM

唔算影射既~~~~~~~~
作者: ss322    時間: 2011-12-27 02:18 PM

作者: ltban    時間: 2011-12-28 12:41 AM

係唔係影射一D 都唔重要,最重要係套劇一D 都唔好睇.ok.
作者: 金羅漢    時間: 2011-12-28 12:54 AM

92# chaos_chan 公仔箱論壇7 {7 S4 `6 M2 R* h7 b
大家都係少左個成員吧?
作者: o.o123    時間: 2011-12-28 04:57 PM

有咩關係呀= =
作者: aa747191    時間: 2011-12-29 09:09 PM

套劇我覺得係唔錯, 只係本人認為不足地方係下下都有Beyond影子, 間中又出下Beyond d 歌就有點"士檜", 而且四位青年角色描述事情係1992年, 記憶中Beyond當時並唔係好紅, 而主音當時重在生, 點都好Beyond有咁知名度點都係多謝"果次意外"。
作者: q22952748    時間: 2011-12-30 01:14 PM

为什么
作者: sau2000    時間: 2012-1-3 12:31 PM

that is not true

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0