標題: 無線真係冇晒橋 [打印本頁]

作者: zaku008    時間: 2012-1-4 10:46 PM     標題: 無線真係冇晒橋

呢套同以前 的古靈精探條一樣都係比雷電劈中某樣野就產生特別效果,
& @7 z* v  E* T9 ^& i2 _1 Y古靈精探就係大哥大劈中通靈,呢套就電腦換身份
作者: natasha_cheung    時間: 2012-1-4 11:01 PM

唔止無橋, 人都無啦. 又係胡某人, 劇中其他女演員如商天娥、朱咪咪、湯盈盈... 演技肯定好過胡某人, TVB死谷, 觀眾只有轉台
作者: emperess    時間: 2012-1-4 11:36 PM

大哥大劈中通靈係隔世追兇…
作者: xkiankok    時間: 2012-1-5 01:10 AM

都是同一部电脑,不同功能。
作者: jojo041133    時間: 2012-1-5 07:08 AM

你睇TVB...拍的劇...都係...好熟口熟面架啦...同埋...睇來睇去都係..果幾個花旦..講真有D..3-4線重做得好過D...主角架...你地有同感嗎...
作者: superbasara    時間: 2012-1-5 07:38 AM

呢套同以前 的古靈精探條一樣都係比雷電劈中某樣野就產生特別效果,
6 r; l% K4 V% B% P' N/ I  pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。古靈精探就係大哥大劈中通靈,呢套就電腦換身份tvb now,tvbnow,bttvb. p( y# L; y3 a8 _7 q
zaku008 發表於 2012-1-4 22:46
! _! ?8 |4 e& P$ o8 c# m
' ]8 j8 j3 m" _$ W8 Q3 \, V7 K+ f$ a  F5 G* N4 n0 H
這套是"漏電", 不是被雷劈中公仔箱論壇( |8 ~+ Z7 L) r4 y! t
交換身分的戲碼, 可以追溯到名著 "乞丐王子" ! Y" K4 ~* y0 u/ U  l: V- d. I# t3 D
正所謂天下文章一大抄
4 i/ s: l: q" \2 \tvb now,tvbnow,bttvb只要觀眾接受就可以5 d4 Z4 K( c; w  c- P
家中的師奶就覺得還不錯了
作者: bmgogo    時間: 2012-1-5 09:46 AM

一见胡杏儿马上关电视机~
作者: bobng    時間: 2012-1-5 11:37 AM

胡杏儿弟一套戲都幾好,升左 le 就当自己係大姐唔認真去做呢,㾱料!!
作者: 肥婆0138    時間: 2012-1-5 01:42 PM

放佢上去拍劇益下強國人民, 香港太細啦唔適合佢 ~
作者: 390113    時間: 2012-1-5 02:28 PM

橋吳怕舊最重要受,大把人批評但一樣大把人睇
作者: taxi2007    時間: 2012-1-6 09:45 AM

現代板乞丐王子
作者: porporg    時間: 2012-1-6 09:56 AM

我也是不大喜欢胡杏儿
作者: sk73    時間: 2012-1-6 10:50 AM

胡杏兒不是太差, 只是陣容不強就是
作者: andyfn2006    時間: 2012-1-6 11:11 AM

都好好笑看呀
作者: bird888    時間: 2012-1-6 02:52 PM

睇左少少, 有点悶!
作者: lesocall1    時間: 2012-1-6 03:53 PM

作者: yueshan74    時間: 2012-1-6 09:43 PM

本人觉得两套剧都有不同的演绎...所以觉得没怎样....supportsssssssssssssssssss
作者: simonku    時間: 2012-1-6 11:11 PM

又一套轉台劇
作者: woshisilly    時間: 2012-1-6 11:14 PM

想睇返天與地
作者: Joeyliu0814    時間: 2012-1-6 11:26 PM

冇興趣睇依套劇
作者: yin06408    時間: 2012-1-7 07:21 AM

唔係丫~ 都幾好笑 幾好睇呀~
作者: bigtotoro    時間: 2012-1-7 09:06 AM

....................................................................
作者: seyen    時間: 2012-1-7 10:13 AM

Support Myolie!
作者: saivikki    時間: 2012-1-7 10:48 AM

係咪膠劇一睇前面主題曲就知公仔箱論壇" a- R2 W8 x  a- C% H9 n
D特效核突到 -.-''
作者: cerovis    時間: 2012-1-8 04:26 AM

this idea is quite interesting ah
作者: ck_ming    時間: 2012-1-8 11:33 AM

好似一兩年前嘅一套電影!
作者: inoran_wing    時間: 2012-1-8 11:13 PM

TVB根本無用心對待員工, 係人都走啦, 唔走都做到無哂心機,
( M# A8 m. C. {; j5 Ytvb now,tvbnow,bttvb點會有好作品. 希望多個台競爭, 可改下個局面
作者: rexren    時間: 2012-1-9 11:15 AM

不大喜欢胡杏儿..............
作者: terryguo    時間: 2012-1-9 12:52 PM

闷到无朋友了.....还是转头吧....
作者: teddybaby    時間: 2012-1-9 08:06 PM

睇左少少, 有点悶!
作者: 法比加斯    時間: 2012-1-10 04:18 PM

完全無興趣睇呢套劇, 費事 side 時間
作者: wulove    時間: 2012-1-10 05:05 PM

睇黎真係冇哂啦!!!!!
作者: 自求我道    時間: 2012-1-11 12:29 AM

睇 txb 先決條件就係當自己白痴, 咁會睇得冇咁火
作者: frederickc    時間: 2012-1-11 12:32 AM

還可以啦
作者: gohmui    時間: 2012-1-11 12:59 AM

no i hate ms wu, but i found this tv is very funny
作者: kjc5    時間: 2012-1-11 10:31 PM

希望唔會失望
作者: AUTOKILL    時間: 2012-1-12 07:03 PM

作者: ngmanho5    時間: 2012-1-13 05:35 AM

Im afraid it will be too bored for the upcoming episode
作者: tmac-jay    時間: 2012-1-13 09:37 AM

睇5明先至想死
作者: gridiron_16    時間: 2012-1-13 10:27 AM

how about selena li? she is pretty right?
作者: mutekitennou    時間: 2012-1-13 03:03 PM

不看啦!睇第二D好過!
作者: hongkongbt    時間: 2012-1-13 05:12 PM

【明報專訊】無線劇集被投訴涉嫌抄橋,屢見不鮮,還以為早前終於有一部創意無限的《天與地》,無線已經有改革,誰知最近黃金檔播映的《缺宅男女》及出爐視后胡杏兒主演的《換樂無窮》,都是疑似抄抄集集,集各家大成於一身。9 d# L+ D" p& Z& n
  Z. C- T% s& U
苗僑偉與郭羨妮主演的《缺宅男女》,推出之後已被網民批評題材涉嫌抄襲內地熱爆劇集《蝸居》,原來胡杏兒、李思捷、李詩韻、王浩信主演的《換樂無窮》一樣嫌涉抄韓劇、港片,戲中講述胡杏兒與李詩韻的身分對調,與韓星玄彬、何智苑在韓劇《秘密花園》身分大轉移的情節似足九成。
$ C. ^( N0 l/ P" v$ z- T
  D6 w; G2 `" G9 z/ zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。另一幕講述胡杏兒在網吧發現神秘網站,可以借助交換條件來換取與戀人箍煲,橋段似曾相識,令人聯想「倒模」幾年前由鄭丹瑞監製、黃真真執導的原創電影《分手說愛你》,房祖名飾演的Joe為了跟鬧分手的女友Flora(薛凱琪飾)復合,透過神秘網站Break Up Club 拆散其他情侶達到目的。無線劇多次被發現撞橋,到底是巧合?抑或有急切改善創作的必要呢?公仔箱論壇7 O4 b8 h  F& s8 ~
9 u. r$ D  v8 A( {6 C1 W
無線之前播映林峯主演的劇集《談情說案》和《不速之約》,前者被指抄襲福山雅治主演的日劇《神探伽俐略》,後者複製日本動畫《死亡筆記》,網民鬧爆,林峯頓成箭靶。其實,演員實在很被動,林峯只負責演戲,不過被劇本拖落水,搞到 爆收場,他唯有死撐幫無線出頭解畫,就連大姐大都覺得無辜。
作者: limited-too    時間: 2012-1-13 05:36 PM

以前阿劉天王, 演戲好但唱吾好, 但佢肯下苦功去練歌, 林生呢? 佢就以為自己成為無記最受歡迎男歌手唱功一定一流....oh no......而且, 以林生的演技來說, 比佢唱歌更差....oh no no
作者: vacationbear    時間: 2012-1-13 09:20 PM

同意
作者: hugobossboss    時間: 2012-1-13 09:23 PM

有時係啦,不過呢套都ok
作者: johnkay    時間: 2012-1-14 01:54 AM

作者: a3811769    時間: 2012-1-14 02:40 AM

睇黎真係冇哂啦!!!!!
作者: hollymool    時間: 2012-1-14 07:56 PM

i like the show - i think it's quite funny. hope the husband will fall in love with hailey. I like hailey. More interested in her part of the movie than in woo han yee's part.
作者: jpsho    時間: 2012-1-15 10:38 AM

I think they run out script
作者: scottcheung    時間: 2012-1-15 10:52 AM

劇情有d沈悶囉,冇物新意
作者: 1986127106alex    時間: 2012-1-16 08:16 PM

不大喜欢胡杏儿
作者: cei81148    時間: 2012-1-17 08:23 PM

视后的戏路貌似都系一路既~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  O: a. |3 S+ F' f3 X/ D
无咩变化~
作者: wow999    時間: 2012-1-17 10:35 PM

有点好笑都好睇呀,i like it
作者: bw201020    時間: 2012-1-18 01:24 AM

不大喜欢胡杏儿
作者: paulpaulpaulpau    時間: 2012-1-18 09:13 AM

Boring
作者: kelvin_yap    時間: 2012-1-19 02:58 PM

作者: stanley81    時間: 2012-1-20 02:36 AM

don't really like myolie.. but people say she is the best = =|||
作者: tchioud    時間: 2012-1-20 07:22 AM

李詩韻不錯呀......起碼加10分阿~
作者: johnnylau2868    時間: 2012-1-20 12:41 PM

No cast. No story. Rubbish!!!
作者: Testydroid    時間: 2012-1-20 01:13 PM

this series is a copy of the Hollywood movie with two men peeing at a fountain and swapped their identities. pretty funny!!!
作者: terryguo    時間: 2012-1-20 01:43 PM

不過無聊睇下都好既...唔洗坐系屋企發牛竇
作者: dulalomo    時間: 2012-1-20 01:47 PM

我已經冇睇電視好耐喇
作者: juilan    時間: 2012-1-21 01:29 PM

有D好悶
作者: harry2005    時間: 2012-1-21 09:56 PM

唔係爭家產就算唔錯了..
作者: taxi2007    時間: 2012-1-21 11:01 PM

當消磨時間囉
作者: harry2005    時間: 2012-1-22 06:02 AM

廿幾年都係咁...冇FEEL了
作者: on0099    時間: 2012-1-22 10:59 AM

其實會越睇會越好睇
作者: icefrzeeman    時間: 2012-1-22 09:34 PM

唔算太差
2 |) t8 P+ h% k" G1 S* k8 fwww.tvboxnow.com不過真係冇咩驚喜
作者: tszchung89810    時間: 2012-1-23 07:17 PM

其實香港人都唔太接受到D比較唔現實既野 難怪TVB只做師奶劇
作者: evidence123    時間: 2012-1-24 02:12 AM

don't like胡杏兒
作者: juilan    時間: 2012-1-24 01:33 PM

無咩分別
作者: momoka1989    時間: 2012-1-24 02:20 PM

都幾好睇啊
作者: edmondng80    時間: 2012-1-26 12:10 PM

Not interesting.  Quite boring.
作者: eatapple    時間: 2012-1-29 05:40 PM

新年都���D嘻嘻哈哈之作
作者: Testydroid    時間: 2012-1-30 11:45 PM

first I thought it was a copy idea of a Hollywood movie, switching identities. but the plot of the show was completely different, very funny and entertaining.
作者: tspeed    時間: 2012-1-31 01:56 AM

睇黎真係冇哂啦
作者: Anemoss    時間: 2012-4-22 02:30 AM

這是重所周知的事實 並 不出奇!
作者: ahmeimeimei    時間: 2012-4-24 01:29 PM

隔世追兇好看好多
1 b$ J& B* |, b8 r" P$ D胡杏兒演技沒進步,不太喜歡她
1 E4 B, _% G3 C% o8 L# _無線一年的劇集中,做的人來來去去都係那幾個,沒有新鮮感
作者: tb037456    時間: 2012-5-1 08:43 PM

只要觀眾接受就可以
作者: lokionly    時間: 2012-5-1 09:05 PM

師奶戲唔好咁大期望~.~
作者: sianjo    時間: 2012-5-4 12:23 AM

同意!
作者: 細佬康    時間: 2012-5-6 11:28 PM

胡杏兒演技沒進步,不太喜歡她
作者: yy66    時間: 2012-5-9 10:06 AM

無線俞黎吾掂!套套片吾係呢過就係果3,4个演員,面孔演技睇到厭
作者: chloe118    時間: 2012-5-16 01:04 PM

冇線遲早冇

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0