標題: 同同事相處有乜技巧?? [打印本頁]

作者: kuki668    時間: 2012-9-20 01:49 AM     標題: 同同事相處有乜技巧??

自問 EQ低,講野又直,成日比人話自己串咀,但唔出聲又同佢地溝通唔到....
D人話乜野唔識人情世故....
作者: AlanKwok1122    時間: 2012-9-21 01:24 PM

冇技巧, 你點對人, 人點對你
你eq低, 人地咪eq低
其實冇乜問題
作者: gzyanzi    時間: 2012-9-23 09:25 AM

認清世故
作者: finleychan    時間: 2012-9-24 08:06 PM

对人真诚,其他人点对你 你控制唔到噶啦
作者: subsub000    時間: 2012-9-25 01:54 PM

說話反映了自己的思想. 一句說話傷害了別人, 因為思想上沒有體諒別人, 沒有考慮別人的感受.

要改變說話內容, 就要由改變思想做起, 學習思想上體諒別人, 考慮別人的感受.

不要急於發表自己的意見, 停一停, 想一想再說. 太快發表自己的意見, 表示沒有給自己多些時間考慮別人的感受就說了出來, 自然容易傷害了別人.
作者: 老新    時間: 2012-9-26 12:06 AM

5# subsub000

作者: koopi    時間: 2012-9-26 11:59 AM

你好時我好過仲啰
作者: onudi    時間: 2012-9-27 02:12 AM

真!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: zhuce-tb    時間: 2012-10-3 02:58 PM

你好,我好,大家好,大概如此。
作者: 1388hong    時間: 2012-10-31 02:23 AM

你點對人, 人點對你。乜嘢人有最紧要你对果的小人唔好行咁近你对人好,人对你好将心比心 多谢
作者: dashgodwin    時間: 2012-11-20 12:08 PM

唔好批評人
唔好抬高自己
唔好懶叻
唔好口多多
就得架啦
作者: rwmlau2004    時間: 2012-11-27 10:12 AM

唔好計較
作者: mrhei1992    時間: 2012-11-27 03:50 PM

唔好計較
作者: meigong    時間: 2012-11-27 07:45 PM

不要背后议论人;不要幸灾乐祸,别人需要帮助的时候施以援手;多讲好听的说话;保持面带微笑;谦虚不做作。
作者: macally7450tvb2    時間: 2012-11-27 08:10 PM

it is very hard skill but remember one thing how you treat people doesn't mean other will treat you well first thing first protect yourself at all time then help others if you can not get yourself safe that is no way to help others thanks
作者: ckh99    時間: 2012-12-4 04:34 AM

你真心為佢地好,佢地會真心對返你!!
作者: jackyyu0902    時間: 2012-12-13 12:48 AM

先不要在人背得說非
作者: 6896    時間: 2012-12-24 02:59 PM

對人真心,肯幫助人。
作者: ahqoo    時間: 2012-12-26 12:55 PM

作者: violetlau    時間: 2012-12-26 09:28 PM

FRIENDLY .........
作者: tatacat    時間: 2012-12-27 01:49 AM

第一要EQ高
第二要IQ低.
保持忍耐, 不等被打.  看到時機, 一擊即中
IQ低對他們的冷言冷語全不發覺, 你們永遠對你好, 生活可以開心D.  阿Q
作者: =kelvin=    時間: 2012-12-27 03:20 PM

just becareful what you say because some people is ok some is not ok
作者: rhea    時間: 2012-12-27 07:05 PM

我嘅宗旨是不要說別人的是非
作者: ym1380    時間: 2013-7-25 08:52 PM

要識世界語言(見人講人話,見鬼講鬼話)
作者: riderkid    時間: 2013-7-25 11:05 PM

如果講嘢直, 咁樣將你要講嘅嘢, 全部調轉嚟講. 譬如, 忍唔住要講"你識唔識ge, 人講你又講".

你就調轉嚟講:"估唔到你識咁多嘢, 幾中肯喔!", 咁你已經向佢發洩咗囉, 唔會話你冇禮貌, 唔應人地.

EQ低, 真係好難教. 因為容易發脾氣嘅人, 會俾人印象會差. 或者你可以提醒自己, 當得不到滿足時, 其實並不需要別人去滿足自己, 自己也活得無拘無束, 這些人其實是多余的, 可有可無. 咁樣大家都會好過啲 亦救返你自己一命.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0