標題: 同治四年,同治帝9岁,李莲英4X岁?时空错乱~~ [打印本頁]

作者: patrick226    時間: 2012-11-6 05:05 PM     標題: 同治四年,同治帝9岁,李莲英4X岁?时空错乱~~

昨天看了大太监,有点不明白。邵美琪说:“皇儿9岁”按道理,爱新觉罗·载淳(公元1856年3月23日-1875年7月)。即剧集设定1965年。
! V' m7 y& k7 ~" D  L  }8 awww.tvboxnow.com[attach]1898597[/attach]
# L3 ~5 Z8 w! @) |3 x, q7 w7 [4 X5 t& BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( u) X5 M5 O* V( @$ j# t+ j. T公仔箱論壇李莲英(1848年--1911年),9岁入宫。如果剧情系1965年。李莲英应该系17岁。但系黎耀祥,点都唔会扮演17,8岁的小太监啊?
. @' v+ m- k& A3 m! GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。还有。李莲英的名字系慈禧赐予的。当时李莲英还叫李进喜,进宫14年后才由慈禧起名连英。9岁入宫14年后改名。应该是23岁才有人叫他李莲英。
6 H6 ?& U$ |& w7 b公仔箱論壇但系剧集一开始就叫他李莲英。好奇怪哦~~
作者: edwinxian    時間: 2012-11-6 05:32 PM

求其 是但 啦
作者: aycm    時間: 2012-11-6 07:17 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kam101    時間: 2012-11-6 07:35 PM

作者: lijunzhan    時間: 2012-11-6 08:12 PM

本故事純屬虛構--------呢幾個字你見唔到咩
作者: ckh312    時間: 2012-11-6 10:15 PM

tvb style..
作者: mcmcm    時間: 2012-11-6 10:23 PM

作者: mrjelly    時間: 2012-11-6 11:10 PM

唔係歷史片, 係咁上下
作者: allen7104    時間: 2012-11-6 11:32 PM

本故事如有虛構,純屬類同,要投诉打卑王喜
作者: johlu    時間: 2012-11-7 01:00 AM

無記係敢喇, 唔好甘認真, 求其 是但 啦!!!
作者: Icedtea_822    時間: 2012-11-7 04:58 AM

李莲英嘅名字,并非慈禧所赐,係無線編劇亂來所賜。。。。。
作者: jialiu    時間: 2012-11-7 06:27 AM

戲入面D 太監都好豪氣下,有如正常男人一樣
" q. U5 K/ t2 O( H0 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。聲音都無D娘娘腔
作者: bb0760    時間: 2012-11-7 08:42 AM

劇情需要,無辦法。
作者: fengfeng7980    時間: 2012-11-7 09:09 AM

凡事拉拉扯扯,唔好當真!
作者: 人在孤鴻    時間: 2012-11-7 09:14 AM

唔好睇
作者: 人在孤鴻    時間: 2012-11-7 09:14 AM

作者: genesispower    時間: 2012-11-7 09:23 AM

作者: axiusky    時間: 2012-11-7 09:35 AM

中國歷史 我真係唔掂。有乜嘢啱嘅地方我都睇唔通透。有嘢睇咪得囖。
作者: andyng509    時間: 2012-11-7 09:44 AM

如果跟足歷史,套戲就變成歷史片左。。。無嗮娛樂成分同唔系屬於合家歡劇集左。。。唔好gam認真
作者: EN宾    時間: 2012-11-7 09:51 AM

作者: EN宾    時間: 2012-11-7 09:51 AM

作者: mskitchan    時間: 2012-11-7 10:18 AM

劇集D歷史唔好信!!!
作者: ric211    時間: 2012-11-7 02:40 PM

呢套唔係紀錄片~~
作者: mrfusion    時間: 2012-11-7 05:14 PM

Please note, this is not a documentary.
作者: Fairy-Kiss-Me    時間: 2012-11-7 05:19 PM

樓主,其實你不要太糾結啦。你說的也有錯:“如果剧情系1965年。”恐怕李連英也去輪迴了。
作者: 368294763    時間: 2012-11-7 09:24 PM

作者: teaman362    時間: 2012-11-7 11:10 PM

睇剧纯属娱乐,唔使太认真。
作者: tt20111    時間: 2012-11-8 01:30 AM

tbb 嘛,咩都係是是旦旦架啦
作者: lovehidehk    時間: 2012-11-8 02:38 AM

李莲英的真實樣子與黎耀祥是不一樣的,黎耀祥是假的,如想知道李莲英的真實樣子,請看周星馳白面包青天內有李莲英樣子,認真便輸了.
作者: rangiku    時間: 2012-11-8 03:10 AM

作者: 屁屁zzz    時間: 2012-11-8 05:17 AM

whatever, just killing time
作者: sosodav    時間: 2012-11-8 07:13 AM

1965??????
作者: chrisoul    時間: 2012-11-8 08:34 AM

电视剧啊嘛,你都唔想个主角一开始叫李进喜,后来先叫李莲英架。。观众会好唔惯。。习惯下拉
作者: victorsusan2    時間: 2012-11-8 08:42 AM

作者: odelia_but    時間: 2012-11-8 11:36 AM

好多野都失實啦好似李連英的本名李進喜。由慈禧太后賜名連英,俗作蓮英。但戲中一開就叫李連英辦明就係是但求其啦
作者: odelia_but    時間: 2012-11-8 11:45 AM

慈禧太后21歲生下兒子同治皇帝, 背景係同治9歲慈禧30歲, 咁米雪姐扮30歲咪仲離譜
作者: jeffsky8899    時間: 2012-11-8 01:16 PM

有时真的很不明白,对tvb的连续剧那么多不满,就不好睇咯,要看又要鸡蛋里挑骨头。跟完历史,你不如睇历史片。
作者: momochacha2007    時間: 2012-11-8 02:06 PM

作者: sfreedom61    時間: 2012-11-8 02:21 PM

為咗谷柴九做視帝而播,你唔知有句話"作戲係傻GA,睇戲係癲GA",唔使咁認真,認真你就輸了
作者: juicy8828    時間: 2012-11-9 01:57 AM

TVB從來都唔係拍歷史劇起家, 要睇歷史劇真係咪睇TVB, 化妝, 佈景,戲服個個朝代都咁上下, 由周到清都相隔過千年, 宜家先同TVB計數, ..., 要計就香港唔使睇電視
作者: momo2010020    時間: 2012-11-9 01:58 AM

系甘噶啦..认真你就输了
作者: elmond_chung    時間: 2012-11-9 11:55 AM

睇tvb臺,唔好睇
作者: ciam    時間: 2012-11-9 01:51 PM

有时真的很不明白,对tvb的连续剧那么多不满,就不好睇咯,要看又要鸡蛋里挑骨头。跟完历史,你不如睇历史片。
2 Y' y3 @6 k) y1 a% ~0 Wwww.tvboxnow.comjeffsky8899 發表於 2012-11-8 01:16 PM
# A8 M) U; w$ [. x" Stvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb2 q3 H4 {$ b1 H
你都唔明, 睇TVB劇嘅人多數都係咁, 一路睇, 一路鬧, 一路鬧, 又繼續一路睇.  成家人一齊睇, 你話呢個醜樣, 我話嗰個演技屎, 佢又鬧呢度唔合理, 嗰度又犯駁, 樂趣嚟架丫嘛.  又好似我睇波咁, 由開場鬧到散場, 唔通你又叫我唔好睇呀?
作者: xieqinghua    時間: 2012-11-9 05:05 PM

本故事如有虛構,純屬類同,要投诉打卑王喜公仔箱論壇, b  k3 l  H; U
allen7104 發表於 2012-11-6 11:32 PM
关王喜咩事呢?
作者: wlzhwlb    時間: 2012-11-9 05:18 PM

作者: net2020    時間: 2012-11-9 06:45 PM

是但,唔好當真!
作者: kky3321    時間: 2012-11-9 11:21 PM

你以为历史片啊,要求这么多,历史边有这些情节
作者: icegolds    時間: 2012-11-9 11:29 PM

戲劇一套,
作者: aussieboy    時間: 2012-11-10 12:34 AM

無記...唔好咁高要求啦
作者: ghostbomber321    時間: 2012-11-10 12:14 PM

作者: kasumi_wong    時間: 2012-11-10 12:36 PM

本帖最後由 kasumi_wong 於 2012-11-10 12:38 PM 編輯 www.tvboxnow.com, J* a* D4 F7 w7 T
tvb now,tvbnow,bttvb1 g3 i# q% ]$ ^7 y$ Q% Q! k
就算真正嘅歷史都未必完全盡信啦。更何況又唔係李蓮英個人自傳劇,何必咁認真跟足歷史。
作者: obch    時間: 2012-11-10 01:14 PM

你认真就输了~~~~
作者: chunlok    時間: 2012-11-10 02:01 PM

其實你地係睇電視定係找錯處???
作者: LAMLEUNG    時間: 2012-11-10 02:21 PM

無線精神 - 是是但但
作者: tannil    時間: 2012-11-10 07:05 PM

無線精神,是是旦旦..算...
作者: hero1987    時間: 2012-11-11 12:21 AM

作者: hero1987    時間: 2012-11-11 12:24 AM

作者: i[C]    時間: 2012-11-11 01:13 AM

哈哈~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( E, L$ Z& Y# ?) n7 @
TVB的戏通常都和历史有出入。
作者: hwau4976    時間: 2012-11-11 11:06 AM

作者: dxcqcv    時間: 2012-11-11 04:48 PM

我只好奇,他为什么改名李莲英
作者: withoutr    時間: 2012-11-11 07:26 PM

唔係咁, 邊有c9睇, tvb就係求其, 減低成本, 先可生存咁耐 1# patrick226
作者: dpcomic    時間: 2012-11-11 09:03 PM

算啦, 睇完就算.
作者: jimmywai28    時間: 2012-11-11 09:53 PM

李莲英嘅名字,并非慈禧所赐,係無線編劇亂來所賜。。。。。
作者: keithbbq    時間: 2012-11-11 10:10 PM

it seems to serious for tvb those film.
作者: danny23456    時間: 2012-11-12 12:50 AM

算啦, 睇完就算.TVB
作者: AP1010    時間: 2012-11-12 01:12 AM

何須太認真!!
作者: Testydroid    時間: 2012-11-12 03:57 AM

Don't forget, this is the TVB revised History  (his story)
作者: jinfafeng    時間: 2012-11-12 06:28 AM

作者: abcdory    時間: 2012-11-12 08:05 PM

笨故事纯属虚构,巧合哈哈
作者: kosy90    時間: 2012-11-13 11:18 PM

為什麼你們要時常在雞蛋裡挑骨頭?真的是太得空沒事做嗎?為什麼不能就別管那麼多,享受演員們的辛苦為觀眾帶來的歡樂?
作者: 婉霜    時間: 2012-11-13 11:52 PM

柴9哥點可以扮到17/18歲呀!
作者: a739394    時間: 2012-11-14 11:43 AM

本故事純屬虛構,佢想點都得啦...想係tvb d清朝戲...見到 佢地飲可樂都得..哈哈
作者: 爱论坛    時間: 2012-11-14 03:09 PM

看电视要是抱着事实看就很累了。
作者: mrfusion    時間: 2012-11-14 03:31 PM

黎耀祥 has to cover from 16 - 60, I think TVB and Lai is doing a very good job.
作者: shiaya    時間: 2012-11-14 03:44 PM

太监都分好多种,如果系变左声先行宫刑入宫,边有可能娘娘腔啊,大哥。
8 O! K; V4 R1 `0 d0 f! k2 ^3 xwww.tvboxnow.com
" ]* e2 h8 _) z( D+ p( t% [www.tvboxnow.com如果每一个细节都要深究嘅话,唔怕得罪讲句,放眼成个中国(包括港澳台)都呒人拍得到一部同正史完全一样嘅戏。
作者: sunminxx    時間: 2012-11-14 03:53 PM

凡事拉拉扯扯,搞笑
作者: muikatb    時間: 2012-11-15 02:33 AM

CCTVB係咁上下啦,不用認真
作者: kspleung    時間: 2012-11-15 02:19 PM

thanks for your sharing
作者: dino102879    時間: 2012-11-16 05:57 AM

現在只是在做戲劇不是講曆史,如果太認真講曆史會令到睇的人悶到眼訓啦,從來拍曆史的戲只是講多做少,相信很多人都怕怕睇真正的曆史戲,除非你很鍾意曆史除外,唔係一定悶死你啦!!!!
作者: vanschoi    時間: 2012-11-16 08:30 AM

佢地開戲前點會做資料搜集
作者: ukwolf    時間: 2012-11-16 08:50 AM

真係唔明點解咁多人咁認真..如果跟足歷史你地咪又太悶..妳地好多人打的中文咪又係求求其其是是旦旦咁..
作者: 大大牙膏    時間: 2012-11-16 09:34 AM

仲有啊,第一、二集讲到八国联军烧圆明园。历史慈禧60大寿先起圆明园喔!好Q假囖
作者: 小托比    時間: 2012-11-16 12:53 PM

本帖最後由 小托比 於 2012-11-16 01:04 PM 編輯 2 G6 P$ w' E# j! h. X2 l# K

. X+ U' x1 b1 l! Z) ltvb now,tvbnow,bttvb
仲有啊,第一、二集讲到八国联军烧圆明园。历史慈禧60大寿先起圆明园喔!好Q假囖TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# h# G% r6 o0 t& }8 ?/ {& W. L
大大牙膏 發表於 2012-11-16 09:34 AM
9 h4 S( C" O& r8 a$ @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( u% b1 p- f% R! t+ F' Q# p公仔箱論壇& }; Q! ~: h7 U5 [$ N
4 Z  ~4 ?3 F, D5 j

2 N( c. d0 l" i( [+ @公仔箱論壇搞笑,圆明园和颐和园都没搞清楚,圆明园都不是慈禧造的,圆明园始建于康熙46年(1707年),1860年10月,圆明园遭到英法联军的洗劫和焚毁。
6 c/ C/ n/ Y2 Q, c$ O6 X- d) i
& g8 U% i9 }3 ^. s" L0 \, A1 O/ M公仔箱論壇7 f* s9 \+ S, N. L- ]5 V
颐和园,原名清漪园,始建于清乾隆帝十五年,公元1750年,1764年建成。咸丰十年(公元1860年)在第二次鸦片战争中英法联军火烧圆明园时同遭严重破坏,光绪十二年(公元1886年)开始重建,光绪十四年(公元1888年)慈禧挪用海军军费(以海军军费的名义筹集经费)修复此园,改名为“颐和园”。
作者: skyrise1    時間: 2012-11-16 08:30 PM

不要深究
作者: dino102879    時間: 2012-11-16 08:37 PM

英雄所見亦同
作者: tks4th    時間: 2012-11-16 09:04 PM

I don't know.
作者: 33m    時間: 2012-11-16 09:46 PM

better than 8:30 one !!
作者: catmimi0405    時間: 2012-11-17 02:51 AM

有咩所谓?
作者: awtoy4444    時間: 2012-11-20 01:41 PM

作者: jjj5    時間: 2012-11-22 12:59 PM

是但 啦!!!
作者: tanguoyi    時間: 2012-11-22 05:40 PM

無記係敢喇, 唔好甘認真, 求其 是但 啦
作者: bgdqaa    時間: 2012-11-22 09:43 PM

認真就輸掉了
8 |; H* N) S0 u8 q7 P$ S( Ntvb麻
作者: 7ken167    時間: 2012-11-22 11:11 PM

不要問只要信
作者: alex78963    時間: 2012-11-24 09:09 PM

作者: jasonfussy    時間: 2012-11-25 02:44 PM

因為無人可以擔正囉
作者: santamid    時間: 2012-11-26 12:04 AM

劇情片....唔系歷史記錄片.....
作者: reevekane    時間: 2012-11-26 08:38 AM

不可以太计较的啦
作者: hello012    時間: 2012-11-30 10:33 AM

電視劇,係咁上下
作者: anson小宝    時間: 2012-11-30 11:19 AM

作者: jameslyp    時間: 2012-12-4 10:23 AM

哈哈,如有虛構,純屬類同~~!!
4 E' l$ s8 y) B; }- XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不是每一套戏都有的嘛~~!!
9 f( ~  |4 E7 P. {) lwww.tvboxnow.com如果真的抄住历史就无聊咯

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0