標題: 睇左一陣大太監, 真係睇到心都寒晒 [打印本頁]

作者: v.ip    時間: 2012-11-6 07:16 PM     標題: 睇左一陣大太監, 真係睇到心都寒晒

作為皇帝制度下既犧牲品,D 太監仲要成日對住奄佢既人歌功頌德
+ G* L" ]0 j4 S6 a5 J俾人流放出宮,仲要大讚「主子大恩大德」,好似俾舊屎佢食都要講多謝咁www.tvboxnow.com2 B7 k; V' n0 ]2 [$ k6 V4 d
俾個皇帝仔玩,天寒地凍一腳踢左落湖,以當時醫療技術,一個唔好彩就會大傷風發燒死左,又係度「皇上英明」,唔通個皇上踢斷佢隻腳都要讚佢做得好?" [6 S7 P5 o* N5 Z9 x- g: z# l8 p
套戲雖然提出左好多清帝制內宮既問題,不過我睇完就覺得批判性唔夠,反而似係一套歌頌忠心奴才既電視劇,不過後續劇情未有,唔敢咁快下判斷2 b" L7 k+ M7 m+ I' y, Z5 A
如果套真係要歌頌呢樣野而批判性唔夠既,小朋友真係要家長指引先睇得...
作者: kam101    時間: 2012-11-6 07:32 PM

我覺得樓主是小朋友才對。被你汗得一陣陣) ]! b6 X" C! }: `% O
讀下書啦,曆史呀
作者: sakura_pal    時間: 2012-11-6 07:57 PM

好似太過偏激了..........
作者: pigpigcarrie    時間: 2012-11-6 08:06 PM

E....睇黎大家都好偏激咁....
3 b4 G# K* x& M! v, @% O) RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得呢套終歸都係一套劇黎姐....唔死講得咁嚴重下化....
1 p$ ^4 d  C: t9 I公仔箱論壇站向觀眾既立場,我ONLY想睇D 富娛樂性既劇集,又唔係同清朝D封建制度做研究, TAKE IT EASY
作者: 木人仔    時間: 2012-11-6 08:15 PM

如果係以劇黎計佢可能係激左D,但係如果以現實黎計可能唔差得人,是關佢係叫奴,唔係叫工人,工人都仲可以有做人既尊嚴,但係奴係連人既尊嚴都唔應該比佢有,呢套野拍得叫有左人性係入面
, J7 r! k/ M' j% L; t& Mwww.tvboxnow.com可能你會話咁樣無咩人性,但係如果果個年代既人有人性就唔會有奴呢樣野出現
作者: buzzdengx    時間: 2012-11-6 08:45 PM

当无得吃得时候~~牺牲一点东西可以有令家人得到温饱~~这些旧时经常有
5 Q6 `; v; I! M/ [9 |5 c其实都是爱家人的体现~~也是无可奈何~~
作者: v.ip    時間: 2012-11-6 11:23 PM

我作為一個成年人, 當然唔會話睇完發惡夢咁啦www.tvboxnow.com+ o7 ^2 @2 `! U$ X$ ~
係我後黎check過, 原來套戲歸類連PG 家長指引都冇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ t& y: g9 n+ e7 t# a
而呢套戲十分多扭曲人性, 顚倒是非既地方; }$ ^$ w2 t! A& [# U9 O
如果話歷史就是如此, 至少西方人拍攝暴君果陣唔會用呢個手法, 當中一定加入大量批判性內容3 @+ y* e/ _$ F0 @$ W3 D
至少我未見過有歐洲電影描寫希特拉以偉人既角色帶領德國走向富強之類既電影+ z5 U- Y3 o% C  y) u& y0 g3 M
但係香港D小朋友竟然細細個就有機會接觸呢類題材, 仲要評級為老少咸宜, 唔通呢D 就係香港人奴性既寫照?
作者: johlu    時間: 2012-11-7 01:05 AM

應該歸入家長指引類別就真.
作者: apes_hk    時間: 2012-11-7 02:00 PM

家長指引
作者: wengkin89    時間: 2012-11-7 05:38 PM

其实没钱吃,要救家人不用切的嘛。可以去做鸭赚钱
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-11-7 06:47 PM

well!! that's life, who is rich and powerful is the one in charge.
作者: leon0621    時間: 2012-11-7 10:32 PM

再說些什麼阿 那個時代就是這樣啦 你會不會小題大作
作者: wymanwu    時間: 2012-11-8 03:02 PM

一出金枝玉葉收德,年年都系太監戲,
作者: viento    時間: 2012-11-8 03:25 PM

我作為一個成年人, 當然唔會話睇完發惡夢咁啦
9 M8 O4 j" y6 V# P: M9 Kwww.tvboxnow.com係我後黎check過, 原來套戲歸類連PG 家長指引都冇
' \2 ]& x7 h- f$ k1 {  S而呢套戲十分多扭曲人性, 顚倒是非既地方
9 V( r5 y" z0 Y1 A8 i4 @# Iwww.tvboxnow.com如果話歷史就是如此, 至少西方人拍攝暴君果陣唔會用呢個手法, 當中一定加入 ...
( ~4 N, ~. V; N' l* b; ttvb now,tvbnow,bttvbv.ip 發表於 2012-11-6 11:23 PM
www.tvboxnow.com: q7 k! n! n. ~7 F& q/ b8 ?* Z% D
樓主講得太過誇同偏見啦tvb now,tvbnow,bttvb/ j- v* T. m/ s  I
# O. z! K1 C! d& O' r
退一步看一看吧....此劇係反影出...人生的無奈.
7 b- d3 P" {- n5 Y; S1 wtvb now,tvbnow,bttvb
; w' H0 l0 y, v公仔箱論壇有好多時候, 我地人為咗活著, 唔好話人性, 尊嚴會冇咗, 有可能我地連寵物都不如
) T" M) I2 s$ ~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 v, X2 F3 j( [公仔箱論壇其實攞佢放响現代都好多寫照.....打工仔為兩餐, 分分鐘老細叫你做乜, 你都要做, 而且仲要笑住咁做
+ E" ]3 v/ S% B  w; DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
9 B7 O' q% m' P& R公仔箱論壇如果你講西方暴君片冇如此手法, 咁你去睇下一套黑人奴隸片咁你就會睇到架啦
1 V+ f6 @! b8 ]
# j0 h' i, p7 O4 ]9 p7 z: L* Q: q$ |2 _tvb now,tvbnow,bttvb至於你話PG家長果一度, 的確係TBB的疏忽, 但亦未到令人心寒的地方, 你要知道, 皇帝一句話斬你, 你連問原因的機會冇就要去報到架啦, 依D事實嚟, 俾小朋友睇到以前帝王的丑惡都唔係壞事.
# _2 X4 v# ]3 H1 s! ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb9 K2 c+ h- p" x3 R4 H  ~
仲有.......依套野唔係詞頌, 亦唔係要指責......佢只係做出太監如何在宮廷中活下去....此劇係主要講李連英的一生,
* S' ?% v: ^2 s公仔箱論壇
" t$ Y! ^. N4 [; G) S; @www.tvboxnow.com最后, 睇戲啫, 唔駛咁認真, 而且, 我都唔覺一位小朋友會走去睇依D戲lor, 如果你係小朋友, 你會坐定定睇完5分鐘先講啦, 你都好担心唔担心....
作者: x36555    時間: 2012-11-8 11:46 PM

作者: 屌丝    時間: 2012-11-9 12:14 AM

无事呻吟
作者: colourbeast    時間: 2012-11-10 08:04 AM

這表明在過去的社會地位差異3 p5 @$ q( P* L: R6 u
主及僕人!
9 {6 P  L  V& `. u/ D
作者: michellema95    時間: 2012-11-10 11:59 PM

套劇講明唔會跟歷史,請各位少批判多欣賞.電視劇好快唔記得,,,,,,,,
作者: leo_little    時間: 2012-11-12 09:47 PM

这只是一个历史朝代的烙印,不要将我们现在的思想代入去。咁样一定系好多唔合理的
作者: dcview    時間: 2012-11-12 10:21 PM

家長指引一定要架! 小朋友問乜野係太監?
作者: hkkungfupanda    時間: 2012-11-13 12:30 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lawwk    時間: 2012-11-13 01:08 PM

好明顯係你諗多左...
作者: xyzpete    時間: 2012-11-13 01:32 PM

唔係 wor, 我搭車聽到 d 學生仔係到講套劇, 好正面, 仲話好想做大監 tim
作者: a739394    時間: 2012-11-14 12:00 PM

套劇都係娛樂為主...樓主你就 "將就將就"..李連英 說的...不要太在意
作者: user5616    時間: 2012-11-14 06:24 PM

有句俗语说得好:”演戏的是笨蛋,看戏的是傻瓜!“
作者: kspleung    時間: 2012-11-15 02:17 PM

作者: winstonlove    時間: 2012-11-16 03:18 AM

; _1 [# n! m8 D* y& Q4 W8 F6 Jtvb now,tvbnow,bttvb$ w' y9 B, }4 I6 A+ W5 E
作為皇帝制度下既犧牲品,D 太監仲要成日對住奄佢既人歌功頌德1 W& t% S# u) ^5 a5 k' Y( J
俾人流放出宮,仲要大讚「主子大恩大德」,好似俾舊屎佢食都要講多謝咁
: T3 D+ g6 z# ?2 B+ a* \& \% q俾個皇帝仔玩,天寒地凍一腳踢左落湖,以當時醫療技術,一個唔好彩就會大傷風發燒死左,又係度「皇上英明」,. V2 y0 t( O* c1 Y3 e6 i' A
唔通個皇上踢斷佢隻腳都要讚佢做得好?www.tvboxnow.com7 Q$ U, E2 m; j2 e* r# H5 V
套戲雖然提出左好多清帝制內宮既問題,不過我睇完就覺得批判性唔夠,反而似係一套歌頌忠心奴才既電視劇,不過後續劇情未有,公仔箱論壇. ]0 F2 J3 A$ o; M" @
唔敢咁快下判斷- _! n2 j+ }$ j  q  L/ v1 `/ J; s) e
如果套真係要歌頌呢樣野而批判性唔夠既,小朋友真係要家長指引先睇得... ...tvb now,tvbnow,bttvb9 J' v6 ]6 A+ O, ?/ z, Q; O
v.ip 發表於 2012-11-6 07:16 PM
; l" I5 p. N5 f' S公仔箱論壇公仔箱論壇% X1 V3 a, [/ g) b5 K
你捉錯了用神,呢部並唔係一部歌頌忠心奴才既電視劇,
8 ~; P" ?9 q: |3 ]$ mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 而係由歷史電視劇角度去睇,反觀古往今來無論身處在職場或官場,
2 p2 J6 T" L* u' x* Htvb now,tvbnow,bttvb人性既本性模式根植一直都係咁發展落去,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- F( d2 r5 T/ T, v
雖然依家已係現代,亦發展到今時今日既一個電腦化科技社會,公仔箱論壇1 ^9 a% S: ?; U0 n. X! x& B
但人性心態同宮中內個劇係一樣,係冇變過,
4 N2 S) f' `, p9 f 大太監部戲係社會既一個縮影,,内裡每個角色都有千絲萬縷關係,係宮中,每樣事情並唔係一句批判性非黑即白便能處之,
9 Z& l7 x" n5 v, lwww.tvboxnow.com 呢部戲重點亦唔係批判性,批判性留待觀眾自已看完個戲後自行去思考,你就會明白由古至今古往今來發展循環原因tvb now,tvbnow,bttvb. n: Q: J! k& n/ Y0 P- @2 g
呢部戲既重心精心處係講人性多面化刻劃
作者: 禁之止    時間: 2012-11-16 07:26 PM

古代就是甘的拉。
作者: 小托比    時間: 2012-11-16 08:00 PM

古代的時候的人比電視裏慘得多,何止是要謝恩,皇帝殺你全家連反對都不可以,只可以叫饒命,隨便按個罪名就殺掉了。大家瞭解多點歷史,自己會知道封建社會是不好的,好過那些美化封建社會的電視劇。
作者: sammid123    時間: 2012-11-19 09:01 PM

其實佢地只係無得選擇啫,一係死,一係就順從,相信大多人都會後者!
作者: TOUGH36    時間: 2012-11-19 11:21 PM

古往今來都是這樣. 思想被強姦, 然後就會愛上對方. 現代心理學稱這叫斯德哥爾摩症侯群, 根本是一種病. 也是狗奴才的特徵.
作者: miumiu468    時間: 2012-11-20 02:37 AM

that's why the kingdom game over lor
作者: LoFung1234    時間: 2012-11-20 10:05 PM

你真係少睇D電視,先去讀下書先喇
作者: heroyip369    時間: 2012-11-21 11:51 AM

麻煩你讀下中史先啦
作者: smpyuen    時間: 2012-11-21 03:17 PM

This is history. A good excuse for yourself to learn the detail.
作者: mg005    時間: 2012-11-21 04:03 PM

你唔知那時代的人奴性好重的嗎?
作者: ~chopper~    時間: 2012-11-21 10:48 PM

真係好難做
作者: elfashley    時間: 2012-11-25 03:38 PM

历史嘛!没有办法,以前的人多是这样!
作者: buxiang128    時間: 2012-11-25 04:43 PM

我看本片最大感觉,一帮太监竟然好像就可以玩转紫禁城似的,果然是主角光环啊。
作者: riverchild    時間: 2012-11-26 04:05 PM

現實一向係咁.. 今時今日的香港也是咁!!
作者: sohloh0909    時間: 2012-11-26 05:17 PM

they have make up the storie.but its really..hope i aceppt it.
作者: lighthouse    時間: 2012-11-26 06:58 PM

"好似俾舊屎佢食都要講多謝咁" LOL
作者: sea7701    時間: 2012-11-27 03:56 AM

作者: aaoz    時間: 2012-12-3 07:59 PM

一直都好奇怪中国有太监呢个职业
作者: kilee    時間: 2012-12-3 11:21 PM

古代的人是這樣的'永遠是主子大哂的
作者: uvcold    時間: 2012-12-5 10:36 PM

現在的電視劇看了便算, 不要太認真........
作者: cheesy1314    時間: 2012-12-12 06:31 AM

I grew up watching TVB series in HK. I support TVB. Can not wait to see the final episode. Thanks.
作者: fung0209    時間: 2012-12-12 11:56 AM

thx.........
作者: james9327    時間: 2012-12-14 06:41 AM

好似太過偏激了
作者: babylon1897    時間: 2012-12-14 06:25 PM

7# v.ip
: s& U; l: N5 _% U- J7 j* Gtvb now,tvbnow,bttvb須然本人並不同劇內對同冶, 慈禧慈安等之觀點, 但該劇只是想從太監的角度重看慈禧慈安的歷史. 就算不認同(本人就是其中之一) 也無須心寒?
5 y  _" {7 ^6 ~www.tvboxnow.comwww.tvboxnow.com; a7 H/ N* q7 n3 m1 [
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: \' n$ w  e  F  `2 E
用不同角度看一件事, 引發不同意見. 本身就已達到思考目的. 並不需要作單一思想道德批判. 難道想似泛民人士越來越偏激, 梱綁式的議題比保皇黨更令人討厭.
: ~/ v- S8 ~% }2 v公仔箱論壇
; U. C' G( |1 g  T公仔箱論壇
5 K0 Q4 R* a5 R, }; ?, U& ctvb now,tvbnow,bttvb何况歴史本身沒有絕對的對錯是非之分. 同一事件不同時代自有不同發展. 獨裁政體/帝制放於今日當然行不通, 但自有其歷史上的任務.
' M+ }. o& V4 n' w" {tvb now,tvbnow,bttvb
0 K5 t# y& c' B4 q: QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* O  \  f1 l. F( e: e
小朋友真係要家長引導分析才好...
作者: qolala    時間: 2012-12-14 07:04 PM

質數好比二十年前果套!
作者: kam8wong    時間: 2012-12-15 09:03 AM

作者: benny11679    時間: 2012-12-15 12:38 PM

無線劇集 是X旦旦 一路播來 始絡唔得!!!
作者: reno8888    時間: 2012-12-15 12:59 PM

以前的世界就是这样的了
作者: wingslam    時間: 2012-12-15 06:23 PM

Thank you
作者: dora0101    時間: 2012-12-16 08:33 AM

agreed. This is a drama not history
作者: harris207    時間: 2012-12-17 12:55 PM

睇黎大家都好偏激咁....
作者: h4480    時間: 2012-12-17 01:31 PM

觉得没什么啊
作者: nullen    時間: 2012-12-17 05:12 PM

it is a only drama serie. dont be too serious
作者: pctan1976    時間: 2012-12-17 05:56 PM

看戏不要太入戏。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0