標題: 路邊種‵翠玉瓜′ *今早開花了*加相 [打印本頁]

作者: mauho    時間: 2013-8-9 01:12 AM     標題: 路邊種‵翠玉瓜′ *今早開花了*加相

西葫蘆(學名:Cucurbita pepo),美國南瓜或夏南瓜,香港稱為翠玉瓜,葫蘆科南瓜屬植物。可以食用。              [attach]2508033[/attach]  [attach]2508034[/attach]  [attach]2508035[/attach]  [attach]2508036[/attach]  [attach]2508037[/attach]  [attach]2508038[/attach]  [attach]2508039[/attach]   [attach]2508040[/attach]
作者: lck761    時間: 2013-8-9 03:07 AM

好漂亮~
作者: 亞良    時間: 2013-8-9 05:55 AM

好靚呵, 未種過`有時間種番盆先.
作者: shu6688    時間: 2013-8-9 06:34 AM

這不是叫zucchini(意大利瓜)嗎?
作者: markhamwong    時間: 2013-8-9 07:16 AM

Yes. zucchini(意大利瓜)
我地用佢加豬骨煲湯, 又可以做沙拉.
幾好食架, 正所喟又平又正.
多谢何兄的相.
作者: chowold2    時間: 2013-8-9 11:56 AM

呢種瓜係叫翠玉瓜zucchini,何爺講嘅 "西葫蘆(學名:Cucurbita pepo),美國南瓜或夏南瓜,香港稱為翠玉瓜,葫蘆科南瓜屬植物" 相信係wiki反黎。Cucurbita pepo西葫蘆係這瓜的屬科。美洲通常叫zucchini,歐洲就叫courgette,而意大利人好鍾意食zucchini,所以都叫意大利瓜。

仲有大家可能唔知zucchini花係非常好食
作者: mauho    時間: 2013-8-9 05:34 PM

今早開花了,很美……                                                                                                                          [attach]2508372[/attach]     [attach]2508373[/attach]   [attach]2508374[/attach]  [attach]2508375[/attach]  
作者: dororo    時間: 2013-8-9 07:47 PM

今日都見到呢棵唔知咩名幾野開花 琴晚未開 今早就開左
作者: ob51330    時間: 2013-8-9 10:02 PM

版大,这是双托大红花 Hibiscus
作者: dororo    時間: 2013-8-9 11:06 PM

版大,这是双托大红花 Hibiscus
ob51330 發表於 2013-8-9 10:02 PM
你地咁叻係邊學嫁?
作者: quit5100    時間: 2013-8-10 01:02 AM

好棒阿
看起來清爽可口又營養
作者: vandas    時間: 2013-8-10 06:33 AM

在溫哥華市也見過類似的情況, 是社區利用街角轉彎地方用來種菜,
數量也不小, 可能是親自教育的一部份.

未知mauho這些是否屬於店舖擁有, 假如是三文治店的話, 保證最新鮮.
作者: chowold2    時間: 2013-8-10 01:59 PM

想問好耐,路邊種翠玉瓜,會不會有人偷瓜?
作者: dororo    時間: 2013-8-10 02:21 PM

想問好耐,路邊種翠玉瓜,會不會有人偷瓜?
chowold2 發表於 2013-8-10 01:59 PM
如果係政府種既 我覺得拎d 都冇問題
有人種當然唔好拎人地收成
作者: mauho    時間: 2013-8-10 04:31 PM

12# vandas vandas 姐,在如所説 ,是一小型弱智社區中心利用街角轉彎地方用來種菜 ,可能是教育的一部份.周圍還有另纇花草植物等……謝謝分享!!!
作者: mauho    時間: 2013-8-10 04:50 PM

如果係政府種既 我覺得拎d 都冇問題
有人種當然唔好拎人地收成
dororo 發表於 2013-8-10 02:21 PM
dororo 超級版主,周爺,我也有如您們想法,可能是一所弱智社區種植,如在另一地方,在街上多多也没有了。
作者: chowold2    時間: 2013-8-11 09:50 AM

其實我呢度都看見過公園有野生翠玉瓜,不過從來冇人偷,因為政府在附近落藥控制野草.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0