標題: 關于hktv的劇集,我有野講 [打印本頁]

作者: 猪扒王子    時間: 2014-12-20 02:58 AM     標題: 關于hktv的劇集,我有野講

目前剩系出左三套,第一套警界綫,聽過呢套劇個名好耐,由吾發牌個日起就有人叫左個口號“我要睇警界綫啊”,所以對呢套劇尤其希望大,但都是以失望結束。成套劇布局混亂,前因後果解釋得極度牽強,開頭講張軍,我心諗如果做埋甘多衰野打劫殺人,走私軍火,行賄都可以查無證據的話香港警察都要吃屎咯,仲有飛SIR的角色更加無厘頭做埋甘多犯法事到最後都可以包裝成一個好警察,我真系接受吾到咯。www.tvboxnow.com4 }  z  ~6 c8 V; U; p. q. o
第二套開台劇選戰,頭三集拍得非常好有美劇的質量,我非常想這套劇是完全是權術不要有殺人的劇集,可惜從第四集結尾死左個人起就幻滅了,劇情也由我最不想發展的方向發展了。。
. J( }( z% x: m& Z" \  j公仔箱論壇第三套來生不做香港人,呢套劇我睇了6集暫時系三套劇中我認爲是最差的,首先不得不講下D配樂實在配得太差了,劇情已經吾吸引人咯仲要配埋同劇情完全吾夾勁難聽的音樂,頂吾住了。公仔箱論壇) b3 u, s2 `, o( _0 m3 a* p
; m+ L7 u: o3 S2 q, q! V

7 v2 L! z0 y. u* p# R3 F3 M# sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。希望各位大人吾同意我觀點的話指正一下大家慢慢討論,請吾好人身攻擊。
作者: lhy92725    時間: 2014-12-22 11:33 PM

其實我對港劇(所有,不特指TVB還是hktv)已經失望同吾睇好耐
$ K1 J# k0 G. Q9 p" ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但由於王生投資同誠意,我又好奇地睇下他旗下的劇集TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ X4 d/ Z: _" _4 h
確如樓主的講法,依然是失望tvb now,tvbnow,bttvb9 |8 [4 ^; i% _2 p  o' @$ B
警界線,同一貫的港劇基本無分別,我甚至覺得他不如"忠奸人"及"使徒行者",雖然呢兩套都吾系好
. S1 B  Z+ F9 r2 z9 Wwww.tvboxnow.com來生不做香港人,睇第一集已經無追落去的衝動,點吸引人?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) G: C2 U* @. ^2 ?
唯一還有希望的就是選戰了,雖然吾系無缺點,至少題材同內容相信系無牌的電視台先可以出到街tvb now,tvbnow,bttvb8 Q9 F! x7 z5 @, y' x% O
於是我發覺港劇末路是編劇編審眼光放吾開,一成不變造成,始終系果班人果個圈永遠出吾到好的劇集
作者: 猪扒王子    時間: 2014-12-23 01:52 AM

2# lhy92725 的確系,編劇好似演員一樣來來去去個幾個,思路已經定位了好難有什麽新突破,希望王生大膽d起用多d年輕的編劇演員尋求新出路吧,爲港劇重上顛峰開辟條新道路
作者: Pedestrian_A    時間: 2014-12-23 04:35 AM

你忘了很多HKTV員工來自TxB!  以前已經製作低質素電視劇, 在新電視台只會繼續製作低質素電視劇...
作者: kmang    時間: 2014-12-23 03:33 PM

今日刚刚睇完晒警界线……睇到最后觉得唔多合理!个结局我觉得都几求其……觉得有D雷声大,雨点小嘅感觉
作者: lhy92725    時間: 2014-12-23 04:41 PM

希望睇多出有無驚喜啦
作者: 金田Sam    時間: 2014-12-27 04:40 PM

你忘了很多HKTV員工來自TxB!  以前已經製作低質素電視劇, 在新電視台只會繼續製作低質素電視劇...
5 N$ u$ f7 W8 W6 y) v. NPedestrian_A 發表於 2014-12-23 04:35 AM
* Q* a3 ?* K" Z2 t$ `# Hwww.tvboxnow.com
# ]" p. {9 B- f7 y8 X( x( c3 `公仔箱論壇香港地少人多,生活迫人,無論點醉心演藝事實者都要食飯為生活打算,
. }) ~& \. r+ I3 S) u$ V/ Ttvb now,tvbnow,bttvb拍電視劇的收入亦要為真正的米飯班主(廣告商)所認同才可.....
4 m: z( T6 E' w) @) L
& q* p' P# k7 p: N9 X9 q5 K7 D公仔箱論壇劇集好唔好睇只係觀眾主觀意願,廣告商求的係產品銷量同市場價值,
/ R- t, h$ K& ]+ _一套爛劇植入廣告能令商品大賣,在商言商而言係求之不得,
/ l; _. p( {1 V; Q* E5 D! @% F, ?+ {, g公仔箱論壇一套好戲大收旺場,但產品廣告無法拓展米飯班主無從得益,
; y  w8 D. a5 S( i5 C- M那麼,要好劇是為了甚麼?0 A- M# ~) r+ r8 v- S. i6 N0 m0 H
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! O6 M6 b: e. @
新台,HKTV,現時的製作費係先付出,相信要長期維持高質量是沒可能,1 u  M0 m$ m4 T+ B; T
頭炮,二炮,三炮打不晌時,第四炮要發射就..........
# F1 y6 @6 u4 Q( j6 l3 mtvb now,tvbnow,bttvb搞電視製作如果容易搵到食,亞視就唔使經營得如此困難要長期虧蝕。
作者: b1991    時間: 2015-1-1 12:11 PM

一部未体过路过,系未真系感好体啊?
作者: lhy92725    時間: 2015-1-7 10:00 PM

但聽聞"來生不做香港人"有港女睇得幾有共鳴哦
作者: mnb1123    時間: 2015-1-15 03:06 PM

啱啱睇完"來生不做香港人"第25集大結局,我覺得係近期拍得非常好ge劇集,劉美君演ge強國有錢婆以為有錢乜都可以搞掂,入形入格。6 a: U* o2 I" V9 |9 m
張可頤.潘燦良ge港女港男真係好合拍.劇中好多示威.抗議場面真係熟口熟面,咁多港視中最正一套
作者: lps3a    時間: 2015-1-21 12:40 AM

來生不做香港人我就認為係3套中最好的一套
+ o! F# P, {' }$ F1 U公仔箱論壇開頭雖然比較老土加我最討厭的慘情故,但後邊對兩地矛盾幾到位,而且不是那種一味指摘的故事,劇中對兩地的互相睇法好到位,而且不會要求表達對錯,觀眾可自行反思,絕非時下一味只打鬧的作品
作者: mnb1123    時間: 2015-1-21 11:03 AM

來生不做香港人我就認為係3套中最好的一套
) D" A; }9 T9 b# r5 O( s開頭雖然比較老土加我最討厭的慘情故,但後邊對兩地矛盾幾到位,而且不是那種一味指摘的故事,劇中對兩地的互相睇法好到位,而且不會要求表達對錯,觀眾可自行反思,絕非時 ...5 _5 X4 l( S) ^7 e
lps3a 發表於 2015-1-21 12:40 AM
+ m. H  r8 D  h- i1 J5 qtvb now,tvbnow,bttvb非常有見解,一針見血
作者: on0099    時間: 2015-1-22 02:27 PM

多一點選擇,總比沒得選擇好!tvb now,tvbnow,bttvb% Z9 J" f; h& C! ]3 K2 g3 [5 F
若能有更多不同題材,更多不同角度的觀點,更可豐富視野。www.tvboxnow.com' p" h( p; Z% i1 ~, ~7 x* \$ C
[有競爭,才有進步!]
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-1-22 04:33 PM

看了2集童話戀曲201314, 演員ok, 挺搞笑
作者: mnb1123    時間: 2015-1-23 03:10 PM

睇咗6集,唔錯,關楚耀、蔡穎恩有青春氣息,石修、蘇永康、廖碧兒、劉玉翠好戲之人,睇得過
作者: pknoface    時間: 2015-1-26 07:06 AM

我就淨係睇咗"選戰"和"警界線"兩套.
" N( H" H' B, U公仔箱論壇
  u0 X5 f* d. Lwww.tvboxnow.com"警界線"tvb now,tvbnow,bttvb9 Y: ?  ?" Q% D4 G1 z$ Q
開頭個幾集都仲有一集一集睇落去. 直到pandora出現嫁禍將軍起, 真係覺得唔知拍緊勿. 啲劇情越來越離譜, 方藻晴可以冒认佢家姊方藻文起警署自出自入放炸彈, 見方藻文個仔而冇人懷疑, 兩姊妹起警署既時間又冇沖突, 真係神之又神. 自從呢集開始飛集睇結尾. 睇完揺咗幾下頭, 冇言.....
) D1 x, d) V4 B3 D2 B, }- ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
! g+ C6 R/ u; i! D! H"選戰"
/ @! c3 \7 z$ t5 g+ W* w/ i2 I8 h我覺得呢套暫時仲睇得下, 有啲要追落去既感覺, 睇到依家葉晴既性格一如既往的突出. 她堅持自己信念, 有個性, 做事臨危不亂. 在自己團隊各精英既合作献策下一招一式化解對手既攻擊. 劇情都合邏輯. 希望睇下去會保持水準啦.
9 u5 t% D2 Z$ g# C0 qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: l! _4 }) F% b9 q* I9 _4 p; L
以上純粹個人愛好和意見.
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-1-26 03:44 PM

我就淨係睇咗"選戰"和"警界線"兩套. 公仔箱論壇% C( o6 y8 e  \, B

) O" v( N' l4 |) @"警界線"
; i( M: @% z( [. \- T* i開頭個幾集都仲有一集一集睇落去. 直到pandora出現嫁禍將軍起, 真係覺得唔知拍緊勿. 啲劇情越來越離譜, 方藻晴可以冒认佢家姊方藻文起警署自出自入放炸彈, 見方藻文個 ...
' r( K+ s# V* I1 V( ~. zwww.tvboxnow.compknoface 發表於 2015-1-26 07:06 AM
大廚,貓貓和我看並討論警界線時你去了哪裡!!??公仔箱論壇( |% x: E6 l/ Y

9 T, |% W8 l3 C公仔箱論壇童話戀曲201314看了六集, 故事普通演員不差但出來效果不錯
作者: hashonet    時間: 2015-2-1 05:45 AM

其實唐寧是有演技的。
3 x  e* C' g) u% S  j* Z% Q) Z但是她的模樣跟size要找到到合適的劇本當主角是比較困難的。公仔箱論壇) y% R' f: L) w: Q
www.tvboxnow.com9 Q& x2 \+ L/ l. ?* @2 }
應該要走宣萱的路線,接看看法律的戲劇。(但是HKTV的劇情貌似都偏沉悶,有一點深度,比起TBB的拍攝進度是有一點不足,但是TBB的結局都很趕,像是被三五頭野狼追咬。『警界線』則讓我以為劇情突然太監了……一轉折就結束,一堆事情沒有交代……轉的又不順,感覺上是急速右轉以後撞上警車,被一堆阿SIR圍住,幾傻眼。)TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 O1 U$ t+ s3 j5 A

7 h3 L! j2 J5 y5 T& A. J( r/ U$ A$ c我記得唐寧在天涯俠醫裡面展露的演技蠻有亮點的,但是最近幾部戲怎麼都變成這樣的戲路?www.tvboxnow.com# q5 i4 R( n9 C

' h3 e! k; J: sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。完全是化地為牢……把自己困在一個慌張的角色裡。% W" |; l$ }/ A6 q# Q+ B" r
她應該多試試看一些反叛角色,不要老是接好人的角色。
8 M- b# @( ^" N! R- qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不是每一個人都可以在『好人』這樣的角色中發光發亮,有時候反派的角色反而容易磨練演技。
作者: 老影迷    時間: 2015-2-4 12:40 PM

上一個月底才看完警誡線,在起初感覺很不錯,劇情緊湊,富含懸疑,可惜尾後安排的孖生姊妹佈局略嫌不合理,令人對該劇的印象大打折扣.
作者: lhy92725    時間: 2015-2-4 03:46 PM

估吾到A生有睇呢出戀曲哦
" q% d1 ?! i) V  M7 m- R聽聞香港果邊因為呢套劇www.tvboxnow.com2 V( D/ s& I2 e; z& R
HKTV的收視已經去到臨界點了
* |. f- D: ~8 j+ WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。吾明為咩吾將選戰提出來連續播挽救下
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-4 04:31 PM

估吾到A生有睇呢出戀曲哦TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- a  D* b. J# }( C" f
聽聞香港果邊因為呢套劇公仔箱論壇' u* ^3 M- U. u* i, a
HKTV的收視已經去到臨界點了
5 d2 L: s/ V0 w; n: x% ^www.tvboxnow.com吾明為咩吾將選戰提出來連續播挽救下
& ?0 F5 v8 y5 T0 f, r) p* Ztvb now,tvbnow,bttvblhy92725 發表於 2015-2-4 03:46 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' y6 w, N7 n7 n  T
又叫我A生
5 S/ {$ P" b" x8 w* ]  stvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) B% e: Y5 H' m3 I
童話戀曲201314我可以舒服看不易說這樣或那樣! 還是那句話整部劇麻麻地但出來結果好...
8 F5 T8 ~: a) k1 |2 W8 g" K9 S
& \, N3 i3 y5 x4 N/ Zwww.tvboxnow.com選戰&警界線很多無厘頭的東西... 特別是選戰用文字交代劇情
* L& D9 i  z) d7 I) O& D# K% |# bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ R7 c: l" L& [/ J7 xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。收視問題是你期望HKTV過高! 香港人仍然會投訴並繼續看TxB...
作者: lhy92725    時間: 2015-2-4 05:54 PM

吾系我期望高(我轉睇美劇已經好多年了)系香港人期望高,或者是對王生期望高
' X, Z: {' `: r6 |tvb now,tvbnow,bttvb可惜種種原因造成今日個局面,大家都吾願意睇到嘅
作者: mnb1123    時間: 2015-2-5 11:01 AM

猫姐講得冇錯,係大家對王生有D期望。另一個原因係大眾有鋤強扶弱嘅心態,TDB一向一台獨大,好多時睇劇冇得揀,大家都想多個選擇,而且有競爭先有進步,再加上政府欺人太甚,令到好多人都想王生攞到牌。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-5 11:40 AM

可惜暫時未能人滿意,希望遲D有改善啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-5 03:07 PM

問題是大多數人習慣了TxB劇集形式
作者: mnb1123    時間: 2015-2-6 02:32 PM

本帖最後由 mnb1123 於 2015-2-6 02:53 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb) W5 h4 Q' |, ?) `+ _

# R0 C  e/ G" J+ i5 n. ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。老爺(=路爵爺)講開慣性收視,令我記起我阿爸、阿媽以前係香港争電視睇。一個話亞視都幾好:《變色龍》、
! |# V! a% |2 k公仔箱論壇《大地恩情》、《天蠶變》.......另一個就算唔睇都要霸住睇無記,唔得閑睇一轉台馬上要轉噃無記。咁就有排嘈啦。我想呢D就係老爺講嘅大多數人習慣了TxB劇集形式。
作者: lhy92725    時間: 2015-2-6 02:54 PM

習慣佢嘅形式無問題公仔箱論壇5 }+ b( }( A8 Q$ ~8 T
問題系現在無佐競爭
( E. t! `  k  Q. u7 y) T- O* o: {佢地嘅製作越來越求其
5 v' r5 [9 Q! E1 A公仔箱論壇而現在網絡上可以得到嘅資源太多TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 n9 D2 `* C$ N$ r/ f$ h/ z
令到D人見識多佐,就自然視覺疲勞的啦
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-6 03:32 PM

老爺(=路爵爺)講開慣性收視,令我記起我阿爸、阿媽以前係香港争電視睇。一個話亞視都幾好:《變色龍》、) X( V& h: X) t# M* e
《大地恩情》、《天蠶變》.......另一個就算唔睇都要霸住睇無記,唔得閑睇一聽轉台馬上要轉噃無記。咁就 ...
  W4 F+ V1 I$ D. Vwww.tvboxnow.commnb1123 發表於 2015-2-6 02:32 PM
請叫我路人甲
" ^2 g4 I) o4 X$ D8 wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' d. i& s. k7 w5 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。香港人習慣很難改變
作者: jc2628    時間: 2015-2-9 08:45 AM

來生不做香港人好睇,CCTVB 唔會亦唔敢拍呢啲劇。3 l4 }& z% y, U8 l6 T9 ~6 s
選戰都好正。警界線係有虎頭蛇尾。www.tvboxnow.com9 y' p$ \2 i0 S! c
總的來說,王生嘅電視劇係有水準,有誠意的,俾到觀衆不一樣的感覺。公仔箱論壇. l0 u$ q# |" u1 G, {+ z/ h) z, T5 h
希望佢可以俾到壓力CCTVB,等佢都做好啲。
作者: 月騎超人    時間: 2015-2-23 09:15 AM

hktv我覺得ok吖,起碼有興趣想追,D演員演技又唔會太差。
作者: 木人仔    時間: 2015-2-26 10:07 AM

呢個台唯一既特色就係反中共,其他無特別,開始覺佢自吹自擂果時好威,好似好好睇咁,所以佢上唔到牌都覺可惜,結果一睇就係勁無聊既政治劇,實在係無咩與趣睇
作者: lhy92725    時間: 2015-2-27 07:01 PM

最近好似無曬聲氣!真系有D可惜
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-2-28 04:45 AM

最近好似無曬聲氣!真系有D可惜
$ N; }5 d; l" l" W; S. plhy92725 發表於 2015-2-27 07:01 PM
這種品質沒有可惜
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-5 04:46 PM

我阿媽係黑玫瑰故事主題新鮮但出來結果... 低B!  最後幾集故事很倉促...www.tvboxnow.com# T8 u/ g% V+ P8 c/ u& A, w* X3 V
第二人生頭5集不錯, 之後不知道因為我還沒有看  故事主題改變和遺憾... 有趣
作者: lhy92725    時間: 2015-3-5 05:32 PM

最近呢出好睇麼?仲有無甘低B啊
作者: ladtec    時間: 2015-3-5 07:17 PM

哈哈我最主要都係睇動畫
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-6 05:02 AM

最近呢出好睇麼?仲有無甘低B啊/ x* E' y% T5 M: m, I" f$ w
lhy92725 發表於 2015-3-5 05:32 PM
故事很好! 當然細節有一點小問題...
作者: lhy92725    時間: 2015-3-16 11:13 PM

第二人生我睇佐三集 ,演員問題依然無改善
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-17 07:49 AM

第二人生我睇佐三集 ,演員問題依然無改善
# F, {3 n7 R7 ^/ P( H1 ilhy92725 發表於 2015-3-16 11:13 PM
改善?兩到三年以前拍攝, 一直沒有提供意見.  
) m2 ~" j; z5 x! T3 g( K; tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇) i3 B' I2 [; [9 V
如果hktv沒有關門, 兩到三年會有改善!
作者: mnb1123    時間: 2015-3-17 09:48 AM

真係唔知捱唔捱到2-3年,如果亞視關門大吉hktv就機會大D,真係阻住地球轉!
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-17 02:29 PM

真係唔知捱唔捱到2-3年,如果亞視關門大吉hktv就機會大D,真係阻住地球轉!公仔箱論壇. C: R1 e1 a" T  m6 ]9 }6 v
mnb1123 發表於 2015-3-17 09:48 AM
沒有資源生產更多電視劇還有一些倉底電視劇要播
作者: lhy92725    時間: 2015-3-17 09:47 PM

王生最終都會敗在錢果方面
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-18 03:47 AM

本帖最後由 Pedestrian_A 於 2015-3-18 03:48 AM 編輯 公仔箱論壇* C: y( k( Q" a4 W- ?8 c

; x2 ]9 [7 F) q. s2 @8 x/ \
王生最終都會敗在錢果方面
3 E1 a7 C2 m: HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。lhy92725 發表於 2015-3-17 09:47 PM
因為他製作的東西不比TxB.好太多
作者: ivegigi    時間: 2015-3-19 06:13 PM

而家好似冇咁好睇 小左人講
作者: upgraded    時間: 2015-3-20 05:55 PM

看来 TVB 会是赢家。。。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-20 10:01 PM

因為他製作的東西不比TxB.好太多TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# q- o. f' |/ T; m/ ^
Pedestrian_A 發表於 2015-3-18 03:47 AM
其實如果不是被打壓無得領牌
  C$ F& r1 N" _tvb now,tvbnow,bttvb大家一齊用免費頻道,都未必不能形成競爭嘅
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-21 04:49 AM

其實如果不是被打壓無得領牌
4 k0 r5 a6 D% F5 L$ `3 Wtvb now,tvbnow,bttvb大家一齊用免費頻道,都未必不能形成競爭嘅
1 {, b) i9 O: O2 O0 Glhy92725 發表於 2015-3-20 10:01 PM
另一個ATV
作者: lhy92725    時間: 2015-3-21 10:19 PM

又吾至於嘅,D劇唔系話完全無質素嘅
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-22 03:30 AM

又吾至於嘅,D劇唔系話完全無質素嘅
* J. r% f" e( Btvb now,tvbnow,bttvblhy92725 發表於 2015-3-21 10:19 PM
香港人不懂如何轉台
作者: mnb1123    時間: 2015-3-22 09:25 AM

香港人不懂如何轉台
8 \9 S! G- v! N7 hPedestrian_A 發表於 2015-3-22 03:30 AM
tvb now,tvbnow,bttvb! ^. l# R. z. t) T  a1 U
另一個角度睇,D人忠心不二 我就邊個節目好睇就睇邊個。有套叫《導火新聞線》唔知路人甲大哥、猫姐有冇收睇,聽聞唔錯。
作者: lhy92725    時間: 2015-3-22 10:40 AM

我等緊做完一起睇,睇介紹系唔錯
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-22 03:25 PM

公仔箱論壇9 t& `  M  H2 x6 Q' j0 t) K
另一個角度睇,D人忠心不二 我就邊個節目好睇就睇邊個。有套叫《導火新聞線》唔知路人甲大哥、猫姐有冇收睇,聽聞唔錯。
, `2 j+ Q0 L/ T' Bmnb1123 發表於 2015-3-22 09:25 AM
想看但下星期開始忙
作者: kipper0426    時間: 2015-3-25 10:45 PM

《導火新聞線》 算周家怡代表作吧?
作者: mnb1123    時間: 2015-3-26 01:47 AM

睇評論話周家怡做得好好,DL咗12集仲未睇
作者: timmaxsing    時間: 2015-3-26 04:32 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-26 04:45 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 z) w/ W3 v% G; d$ f+ w3 C
timmaxsing 發表於 2015-3-26 04:32 AM
Busy this weekend and will go traveling after Easter...  
作者: timmaxsing    時間: 2015-3-26 05:00 AM

Busy this weekend and will go traveling after Easter...  
8 n; b' ]; |+ q' J# G公仔箱論壇Pedestrian_A 發表於 2015-3-26 04:45 AM
You Travel ... with me to open the discussion about the article?
作者: mnb1123    時間: 2015-3-26 07:21 AM

《導火新聞線》好像唔錯喎,我到找資料守候開帖比大家討論下及玩活動先.........公仔箱論壇& i$ `2 X( d# K% \) U; d2 S
timmaxsing 發表於 2015-3-26 04:32 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: R, n; v5 G6 T: V( z9 h

! u) O5 E8 \: [5 vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。幸苦晒J神!
作者: Pedestrian_A    時間: 2015-3-26 02:31 PM

You Travel ... with me to open the discussion about the article?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 s+ s# ?/ O3 U. p' R
timmaxsing 發表於 2015-3-26 05:00 AM
是一個傳統每次我去旅行,你派獎金
作者: lhy92725    時間: 2015-3-26 06:20 PM

睇評論話周家怡做得好好,DL咗12集仲未睇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 i5 `% X: b) a
mnb1123 發表於 2015-3-26 01:47 AM
( E8 R) L$ q0 A$ `$ N% Z  cwww.tvboxnow.com我空間下載吾到,要等文武兄一次過比百度盤我先下到
- m" k* c  A$ X1 q7 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以要遲D做完曬先開始睇
作者: jeongseo    時間: 2015-3-31 01:34 AM

多一个台选择,,对观众来说都是好事来架
作者: molaytau    時間: 2015-4-13 12:06 AM

我淨係睇過"我阿媽係黑玫瑰" 咋, 我個人來講, 比較中意睇D 輕鬆話題的作品,平時生活已經受很多壓力, 老實講, 我睇劇旨在輕鬆下, 或者因為咁, 我的要求唔高。公仔箱論壇6 h: f( R* U) n: V8 I. E& O; q5 Y1 B

9 S6 C2 w* L/ z- n# J9 y3 H而呢套劇, 惠英紅做一個同時係英雄的媽媽, 入型入格, 我中意佢。估吾到姜大衞都搞得笑,美琪BB都做得OK, 不過都係有好多社會問題的情節, 感覺悶左D, 不過去返D gag位都吾差架, sale 埋家庭溫暖添。但係有一點忍吾住要彈的就係 太血腥 囉, 明明有D 位吾一定要show埋出來, 又有手指神功造成的傷口, 又有箭射穿頸, 又有電鋸生鋸人, 太核突!! 明明笑片好心佢吾好整到咁恐怖啦...
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 j$ C# m8 c4 J6 J' {! f, I
* E( M2 j) G- G4 w7 X) B4 B
題外話: 我睇左好多彈港產劇的評論, 係,質素吾係咁高, 但係嫌三嫌四之下, 我又好奇, 究竟大家心目中「好睇的劇」係點ge呢??! 夠創新? 夠經典? 夠搞笑之餘又貼近社會爭議? 定係 要夠感動? 夠情情答答? 夠勵志? 夠卡士? 公仔箱論壇8 b. V# @% D: U* K

) I7 _2 ^2 \7 @/ f8 stvb now,tvbnow,bttvb而我自己有偏好, 最近幾年中意睇 王祖藍, 佢做戲擺到明就假比你睇, 但佢的劇故事鮮明,選角用心, 往往能製造話題,是笑話... 很多劇都有搞笑成份, 但睇完就吾記得笑在邊度, 但係我睇老表, 會記得笑在邊度, 做做下野, 再諗返起會傻笑... 呢方面有少少似周星馳 星爺的戲, 就係會令人記得...
4 K- ~% a( t$ D" h公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb) L6 O+ N5 o  E+ ~0 B) ], S- [$ O
很開心有這樣的人做劇同做戲。
6 A' O/ W; H9 ?: A/ p公仔箱論壇

作者: mnb1123    時間: 2015-4-14 05:38 AM

我都有睇"我阿媽係黑玫瑰"。影后惠英紅、姜大衛都係好戲之人,劇本普通但佢哋交充戲。
) q% e- g" N7 s& ?tvb now,tvbnow,bttvb好同意MO姐既題外話。其實每個人要求唔同,睇法唔同,感覺唔同。
# m6 x3 i8 V+ k& v1 X公仔箱論壇每套劇緊係有人中意有人彈,中意既繼續,唔中意既轉台。得一個臺冇得轉可上綱D.L睇其它嘢......tvb now,tvbnow,bttvb/ I. h9 N  d, l! i. {
有時睇完套劇大家討論下、彈下、讚下。或者一路睇一路彈,講出個人感受,有時间可以參予發表意見,
+ R5 h5 L; N: v+ E; d$ Y1 K冇時间發表意見既閃人。呢D就係J神開呢個討論區平臺俾大家吹下水既目的同地方!

作者: yannie06    時間: 2015-4-25 07:07 AM

繼續期待, 不過電視無得睇
作者: molaytau    時間: 2015-4-25 08:17 PM

63# mnb1123 + k5 G% s8 C. C# \/ r
幾時變左mo 姐? 我只是浪人級數... 千祈吾好咁講...小的不敢
$ d- o, ~- W- u7 {
+ s" M3 B. j6 Y* t8 ^+ e( f係啊, 一齊share感受真係幾好, 我恨自己搵得呢個討論區太遲,. B! N* x8 c/ Y" f9 I

! n: B" u* l' n1 q5 BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

2 O) C& M9 p4 l, w/ T& owww.tvboxnow.com早一點搵到的話, 就可以傾多D, 好似之前一年咁, 都尚且有D話題可以熱烈討論一下, 而家吾係吾想, 但因為質素關係已經無心機追劇, 連睇都好少, 上到來都吾知講乜~ 故已淪為稀客, 請原諒... 真心希望多返D好劇(好些少又睇得過的劇,都吾望佢好好多架啦), 咁又可以再暢所欲言一番...
作者: mnb1123    時間: 2015-4-27 06:27 AM

63# mnb1123 www.tvboxnow.com* B6 |  [4 c! ?: i
幾時變左mo 姐? 我只是浪人級數... 千祈吾好咁講...小的不敢
& J; I! s. o+ D' N1 `5 A
5 F3 ~' {) P, C1 X$ h+ S1 }/ X係啊, 一齊share感受真係幾好, 我恨自己搵得呢個討論區太遲,
7 X: ~5 j) I4 _8 L公仔箱論壇% A& e' W: |5 T) L- z* H. j
4 k1 o1 d* f; h8 I+ y8 x
早一點搵到的話, 就可以傾多D, 好似之前一年咁, 都尚且有D話題可 ...
4 |' d& O5 B- `+ _molaytau 發表於 2015-4-25 08:17 PM
: |" ^1 o% M! N) Z
都係一句啫,客氣客氣。級數只是虛無。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ I3 j0 I& O9 P8 P" s5 r
* E; f: i$ q* d; J2 F; H; f
今年我都追少咗劇,睇咗TDB嘅《四個女仔三個BAR》《師奶MADAM 》《八卦神探》,
% P# c& ]1 M0 v3 r/ i. F5 stvb now,tvbnow,bttvb港視嘅《來生不做香港人》《選戰》《童話戀曲》《第二人生》《我阿媽係黑玫瑰》《導火新聞線》。www.tvboxnow.com1 c* _9 y7 c0 w
其中有幾套係Hea住睇,反而睇多咗綜藝、時事.......節目。
作者: lhy92725    時間: 2015-4-27 11:35 PM

原來MBB都追劇追得幾貼. F1 N/ H4 @1 w8 {& s# Y! {. b
港視的劇,目前為止真正有水準的其實只有導火新聞線www.tvboxnow.com2 {; W' R' N, H, ]
系拍的幾到,演員的演出幾有水準,即使其實無幾個屬大牌,但確實交到戲
( D9 V0 j7 g% s% f) H' I5 _公仔箱論壇之之前只有選戰有D睇頭,但儘限題材新穎,演員大部份不算合格. n. J4 P3 q5 U* k5 j" g7 a
其他幾套就好一般了
作者: perdana2015    時間: 2015-6-4 01:24 AM

選戰凈系攻本土市場,可能賣唔到星馬
作者: mnb1123    時間: 2015-6-8 02:26 PM

選戰呢套劇講選舉中既種種黑暗手段,係政治上全世界都一样咁黑暗。應該唔會 賣唔到星馬
作者: mnb1123    時間: 2015-7-7 02:11 PM

呢两日睇緊《還來得及再愛你》由唐禹哲、詩雅、尹子維、姚樂怡、應昌佑、湯怡、陳安瑩、陳家樂....等主演。
% ]' t. N1 }3 i9 p公仔箱論壇故事大綱:
2 Q2 |( y9 Y; q, y: `/ w# W3 v224歲的男主角(唐禹哲)
為一段傷逝的愛情守護了200年。這個在鄉村長大的年輕人,曾經經歷巨變:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% @4 Q6 f4 R! y8 ?
全村人,包括他心愛的人都被惡魔殺死、獨剩他一個被吸血男爵(尹子維)救回 ─ 活著,卻心如冰封& t: N  E9 c7 D9 s0 m1 M
心痛,卻哭不出來。直至遇上生命力強、積極面對人生的女主角(詩雅),不經不覺融化了他的心。www.tvboxnow.com3 y6 g' G; p0 U8 o! |
男的,擁有不死之身軀,女的,也許八十年就是她的一生。這段愛情究竟是天意弄人,還是天作之合呢?tvb now,tvbnow,bttvb) z: ~5 D) C/ a  O$ h1 D0 k
暫時睇咗3集,故事唔錯,不過男主角因角色-心如冰封-卻哭不出所以看落木口木面,以後6集
! |7 E7 I' [* r/ x: z6 Y- F' x8 q唔知會唔會好D,全劇共9集完。
" }, d0 E' h( {  ]) J+ J3 B; Ctvb now,tvbnow,bttvb

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0