標題: [分享] 新手試影 [打印本頁]

作者: pazu86    時間: 2008-5-10 06:30 AM     標題: 新手試影

新手玩機
400d影既
以下呢張相就係叫
清晨的寂寞

呢張就係叫晨曦的陽光

之後都冇主題只係影下d花

比d意見我thx

作者: samsonzhou    時間: 2008-5-10 06:54 AM

嗯!not bad,加油,我都系新买o左Canon 450D,新手都可以影到靓相家!
作者: jwxie518    時間: 2008-5-10 06:55 AM

唔錯
我唔係玩專業的 得閒拎部機出黎自己拍下
影花我覺得真係難
因為要旁邊個d blur d, 又唔可以完全blur唒
仲要forcus係某一個特地點...
carlo同埋ewadrd教下我地哈哈

最後個張, 佢地係度興建緊highway?

呢兩張各有好睇既地方
第一張既前面個花光度同blur得岩岩好
一睇就有完全無話唔comfortable

第二張, 後面既對比, 因為清析, 一開始睇會覺得有少少唔順
但若果focus係張相一陣, 反而覺得個對比岩岩好
甚至比起第一張好好多
唔知高手們點睇呢?
若要兩選一最好, 我選2
作者: pazu86    時間: 2008-5-10 09:52 AM

多謝欣賞呀
其實我都唔知佢地整緊d咩
呢2張係用canon50mm 1.8鏡頭影
我都係岩岩昨日先學人汁d相.我還有好多地方要請教各位師兄點可以再汁好D

作者: 貓巴士同學    時間: 2008-5-10 11:27 AM

個兩張花,唔知係咪放上網個時壓得勁,好似out fo咁。
同埋兩個object放得太近令相兩邊都多左位出黎,個構圖可以再諗得好d~

反而我覺得一讚就係雖然#2感覺上under左d,但反而出返花ge detail出黎。
努力努力再出多d靚相~
作者: pazu86    時間: 2008-5-10 01:21 PM

多謝你既意見
我會努力改善我既攝影技巧
作者: bbnikki    時間: 2008-5-10 08:20 PM

Not bad! partice make improvment
作者: xtinaH    時間: 2008-5-13 07:55 AM     標題: 回復 #1 pazu86 的帖子

nice...if u can do some effect ...maybe it will be more better ....

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0