標題: ~"~ 忍左好耐,想問問大家......."悼"呢個字您地點讀.. [打印本頁]

作者: nitz    時間: 2008-6-5 11:29 AM     標題: ~"~ 忍左好耐,想問問大家......."悼"呢個字您地點讀..

~"~
- ~4 e8 p+ V* \0 e+ z9 ^* |成日聽新聞報道員讀悼念 (讀左掉念)
2 b3 o$ T. i6 i* qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得好硬耳8 ~" z% H. g& \2 l- r7 v! f
因為我好記得form 5果陣讀一課書叫<也許>TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. D3 E0 Q' r( I$ o: m7 T
我個中文miss話係讀"渡"音
  ?$ O2 U* L1 Y5 q$ e- O+ ?www.tvboxnow.com而我係打廣東拼音輸入法o既7 p9 f8 M& ]3 l9 W
"悼"呢個字係打"do"出左黎....
3 Z* h% A  s5 X. x  i您地係讀咩音o既呢??
作者: 凍檸樂    時間: 2008-6-5 11:41 AM

以前讀"掉"字音..3 c/ V7 m' T5 W0 l! j
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; r4 a1 k0 n) {) }. }1 x
不過D電視新聞都係讀"渡"....
6 O( m2 |3 G+ Y2 a, `# mtvb now,tvbnow,bttvbwww.tvboxnow.com' a+ E8 S2 Q/ X0 H
D正音正字好麻煩:onion03:
作者: jerky    時間: 2008-6-5 01:22 PM

[渡] ...肯定係發呢個音!! 無可能有任何異議!!!
作者: elsecheng    時間: 2008-6-5 02:25 PM

肯定 "渡"
作者: b_lyh    時間: 2008-6-5 02:26 PM     標題: 回復 #1 nitz 的帖子

nitz 你用緊嘅應該應該香港拼音 dou
6 c9 F, p5 o8 F8 [* c( f4 s( P漢語拼音 喺 dao 即國語 粵語 同 度 360度 攝氏度 讀音一樣. l4 ^( G2 O7 q
若然有人覺得我有錯 可以幫我更正
作者: nitz    時間: 2008-6-5 04:30 PM

咪係lor
; b. D3 m8 ], k% o  A6 s0 e; p公仔箱論壇都唔明點解睇新聞成日聽到d人讀"掉"3 z& x2 h2 o* I( ~' @" ?) y, }
ding.... 果d唔係大學生新聞系o既咩?
作者: machi2002    時間: 2008-6-5 06:33 PM

絕對係音『道』,好多人都讀啱,請問樓主睇邊個台嘅新聞?:onion31:
作者: manki052    時間: 2008-6-5 08:10 PM

我係讀"渡"音,,
! ?5 K5 ~6 `  m4 L! u5 l4 \) K( |公仔箱論壇可能d新聞報道員睇錯字掛,,www.tvboxnow.com+ o3 G: Y" I# A3 X
將''悼''睇錯做''掉''~
作者: tempersitu    時間: 2008-6-6 01:24 AM

係读[渡].边个台新闻咁搞笑?
作者: eesilver    時間: 2008-6-6 08:26 AM

應該系[渡]音,不過有可能系倆隔音都可以 :onion14:
作者: nahaka    時間: 2008-6-6 08:32 AM

我今日先知原来仲有香港拼音输入法。。:onion14: 。。。
作者: zst    時間: 2008-6-6 09:26 AM

應該係"渡" (dou) 音, 正字正確, 呵呵
作者: nitz    時間: 2008-6-6 11:39 AM

原帖由 tempersitu 於 2008-6-6 01:24 AM 發表 tvb now,tvbnow,bttvb: Q1 E7 v# B  K. K8 L* C
係读[渡].边个台新闻咁搞笑?
7 i9 v2 a: ~4 _
原帖由 machi2002 於 2008-6-5 06:33 PM 發表 " ]$ {7 C* I: ?. P. p# K
絕對係音『道』,好多人都讀啱,請問樓主睇邊個台嘅新聞?:onion31:
/ t$ G5 ^4 k+ j# _公仔箱論壇TVB :024:
作者: nitz    時間: 2008-6-6 11:41 AM

原帖由 nahaka 於 2008-6-6 08:32 AM 發表 % R! W" P% ~8 x2 F
我今日先知原来仲有香港拼音输入法。。:onion14: 。。。
9 ?8 u0 S+ C3 d0 @- h, D  j+ P6 Z2 `# cwww.tvboxnow.comhaha 有左好耐la......公仔箱論壇; h3 q& a+ A" ]  h3 p
我都用左好耐
& ^2 m4 |  G% M6 g7 k又可以練英文打字
0 h, b* ]: m& r) w6 _我同森大哥一樣www.tvboxnow.com/ Y( t* P8 r, f, a4 s5 v* u5 W" ?
覺得要特登學打一種輸入法(倉/速)係好on居 =.=
作者: megamax    時間: 2008-6-7 06:35 AM

definitely 渡
作者: 那片綠    時間: 2008-6-7 09:29 AM

原帖由 nitz 於 2008-6-6 11:41 AM 發表
: i3 E% |' E, X公仔箱論壇% J/ ~' S" o2 K
haha 有左好耐la......
' ~, w. Z& F& [/ z我都用左好耐
# u) ]0 x. [- f又可以練英文打字TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% _/ V) {' x# ?, A+ ~1 c
我同森大哥一樣
# k5 w: G7 m6 E1 O. B! A覺得要特登學打一種輸入法(倉/速)係好on居 =.=
7 y: v  A# p- P( f/ K9 W/ I! J: l1 ~2 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇5 @$ E8 W2 q/ `2 }; n
好似真係未聽過講[掉]音的wor...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- z) i8 @6 T3 p9 p& `/ h1 G- ^
3 A7 T& D7 V# q) N3 J$ R) U" b
一直讀[渡]...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) U8 ~9 }5 L! S! h/ w
tvb now,tvbnow,bttvb, x, M* _" G/ R" v& u% ^- d3 ?: G
大大,可以唔可以共享一份香港拼音輸入法的資料我啊,我也想學下打,但S喇,都唔識拼,唔知學唔學得識添...
作者: howieva    時間: 2008-6-7 09:47 AM

dou……tvb now,tvbnow,bttvb( ^6 H3 e, X! u* d
不過輸入既時候讀“dao”噶……國語……daonian=悼念
作者: nahaka    時間: 2008-6-8 09:35 AM

=。=。。。打字呢D嘢。。都系要学下及。。学国语拼音啦。。仲好。顺便学埋国语。:onion05:
作者: kam101    時間: 2008-6-9 08:25 AM

兩個都錯,應該係dao......記住啦
作者: cnkkenneth    時間: 2008-6-9 08:45 PM

上面o個個咁似粗口發音
作者: akina86    時間: 2008-6-10 06:19 PM

乜唔係讀 “渡” 咩??? TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 v/ P% G& z0 J4 n' g+ p  q
我打中文用廣東拼音的
" R- [( G+ g& W( l好肯定個"悼"字同個"渡"字係一樣打法ga bor... =P
作者: joe_devil    時間: 2008-6-11 12:21 PM

點會新聞讀掉"架,不嬲都讀渡"架啦......:onion18:
作者: chrismiriam    時間: 2008-6-13 07:35 AM

不如写blog 问下 之前系 无记做 噶 朱fun e 啊 ~~
作者: nitz    時間: 2008-6-13 11:05 AM

原帖由 nahaka 於 2008-6-8 09:35 AM 發表
0 |6 U( Q7 ^, f& J  `www.tvboxnow.com=。=。。。打字呢D嘢。。都系要学下及。。学国语拼音啦。。仲好。顺便学埋国语。:onion05:
3 C* I. [- r. U- V( M- y公仔箱論壇hahaTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: _7 [: Y9 Y- X6 H
我識講ga wor
作者: nitz    時間: 2008-6-13 11:06 AM

原帖由 那片綠 於 2008-6-7 09:29 AM 發表 + P/ j& {7 \! s+ @

- u0 P% ^  p2 q. F* w# {
& W7 a0 N2 E) l# e好似真係未聽過講[掉]音的wor...公仔箱論壇. O" Y; g$ _1 b
) Y9 s6 X: ^' E# [
一直讀[渡]...5 W9 e: ]' d/ ~; ?0 @& s
公仔箱論壇" e! o. U. h1 O' Q% p
大大,可以唔可以共享一份香港拼音輸入法的資料我啊,我也想學下打,但S喇,都唔識拼,唔知學唔學得識添... ...
8 A' \3 V0 N" _$ t; L8 Ntvb now,tvbnow,bttvb您只要search "廣東拼音輸入法, 下載" 就有好多地方有得dl喇 % O0 z  M: T' l( x: e/ x
:014:
作者: PRM    時間: 2008-6-15 09:38 PM

http://arts.cuhk.edu.hk/Lexis/Canton/* q0 J* O2 H+ V5 Z4 O# d$ @

4 @6 h- z/ \" x$ v7 Z! m% V同音字: 道, 導, 幬, 燾, 翿
作者: tommynam    時間: 2008-6-16 12:39 AM

道.........................
作者: beckhamxbj    時間: 2008-6-17 11:34 AM

前面全部错,我可以好负责任咁话你知,呢个字读"悼"
作者: chi2734    時間: 2008-6-18 04:45 AM

悼 , 道 , 渡,  度,  杜,     都係呢個發音.....
作者: Anthonyran    時間: 2008-6-18 12:05 PM

谢谢分享,希望你继续努力!!
作者: 假書僮    時間: 2008-6-19 07:15 PM

悼=普通話dao 粵語dou發音~道~
作者: 奪命較剪腳    時間: 2008-6-20 02:24 PM

我都聽過電視讀遊說做遊雪..... 忠告讀做忠誥唔係忠谷
作者: nitz    時間: 2008-6-20 05:51 PM

原帖由 beckhamxbj 於 2008-6-17 11:34 AM 發表
5 U% i) h" p, F; ]前面全部错,我可以好负责任咁话你知,呢个字读"悼"
6 I# N8 d3 _# h* K公仔箱論壇扯... 講緊個讀音呀...
  T; B; {2 A, ]tvb now,tvbnow,bttvb鬼唔知係悼咩 =.=
作者: ~嘉~    時間: 2010-3-19 01:20 AM

2個都得
作者: heygirlman    時間: 2017-5-5 11:16 PM

你應該聽到嘅系 “弔唁”個“弔” diu

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0