標題: [冷知識分享] WOW~~蟑螂會被可樂分解不見?! [打印本頁]

作者: char_char3000    時間: 2007-4-5 01:08 AM     標題: WOW~~蟑螂會被可樂分解不見?!

陽門大學公衛系所做的研究實驗結果示:若將一隻蟑螂放進可樂一段時間,這隻蟑螂會被可樂分解不見。因為可樂的PH值2.2,工研醋 2.4,可樂的本質是比工研醋還酸的,可是為什麼小小的一灌可樂會騙的了我們?因為他裡面放的糖分是十三顆方糖的甜份。汽水沙士碳酸PH值2.86,像陽門大學做出來這樣的實驗結果,有通令給我們的學校嗎?告訴我們的學生,有沒有跟我們家長講?你們知道這個事情嗎?在武俠小說裡有個名詞,這個叫化骨水,任憑化骨水四處販賣沒人管,好笑一樁。:lol
作者: saga2005    時間: 2007-4-5 01:15 AM

=_=
3 O) d8 s4 u0 i% Z1 g0 {  {! Z! yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。胃酸咪仲勁
作者: char_char3000    時間: 2007-4-5 01:18 AM

咁你試過用你自己啲胃酸去化咗隻甲甴未呀?
作者: saga2005    時間: 2007-4-5 03:48 AM     標題: 回復第 3 帖由 char_char3000 所發的帖子

我意思係既然我地胃入面有胃酸而佢酸性高過汽水既話TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' L1 t% l3 x2 X* j# U2 b) K
汽水既酸性對你身體既影響唔會大
作者: char_char3000    時間: 2007-4-5 11:05 PM

但係可樂嘅酸性足以用嚟清除馬桶嘅污漬,tvb now,tvbnow,bttvb' Z9 A% }" P* }. v4 X' Z" y
咁你個胃點都唔夠馬桶咁實淨啩,www.tvboxnow.com/ l7 _) @* b: T# d5 ?" y9 \
雖然胃入面有胃酸而佢酸性高過可樂嘅酸性,4 L# j. [7 r; t1 h5 y
但係飲得多都無益啦,) ~  [( ^3 V9 R# U2 M% l
係咪?
作者: saga2005    時間: 2007-4-6 04:48 AM     標題: 回復第 5 帖由 char_char3000 所發的帖子

但係可樂嘅酸性足以用嚟清除馬桶嘅污漬,
* h- u+ ~. X: |2 S, o& X- d2 f咁你個胃點都唔夠馬桶咁實淨啩tvb now,tvbnow,bttvb# S! O  V$ H! c7 }3 j! d% Z; l8 l
<--
& r4 q9 K! b# F( o; q公仔箱論壇! u9 r2 M' B% Y
哩個你有d誤解
' t- g$ Z; ^/ Y; t0 [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 n9 p! [. N7 x) t/ z  Y1.你所講既係清除馬桶污漬,唔係清除馬桶...咁點解會用馬桶黎同個胃比較哩?$ c. m0 M+ j4 A) k
3 o" K. {6 `9 x, e' B6 Q7 @* p

+ b! ]' I/ J8 R6 E2.! e* n* w+ j' s4 ?% M
美國有一個programme
5 n0 [2 `: ]/ @" f& mwww.tvboxnow.com數年前為哩件事做個個experiment
/ D# k3 `7 {: d; `www.tvboxnow.com因為有人話汽水/soda 水 可以令一d 舊/氧化左既coins變回令面,清洗馬桶,車軑鈴既污漬等2 c; W% Q) ~" c* l5 M3 ~. T
認為效果可以媲美清潔劑,但係果次實驗証明左汽水/soda water既清潔能力甚至比水為差TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" i3 J6 y2 G& R( d% p: o; ?: S0 i2 F. |
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: G" M: }+ ~2 t5 e) j
但係,當然,汽水飲得多對身體始終唔好
7 Y# w! m, y3 c0 t7 k公仔箱論壇講到尾佢都唔係natural既野,而且佢係高糖份- N4 U; ~- ~2 z
不過同酸性既關係不大...
6 K: U. u; B# w* Z$ E7 Q9 n# pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
8 u: A) X( i% u, N3 C0 x/ d3 ktvb now,tvbnow,bttvb[ 本帖最後由 saga2005 於 2007-4-6 04:54 AM 編輯 ]
作者: blbluefish_aili    時間: 2007-4-8 12:08 AM

哦,是真的吗?恐怖
作者: char_char3000    時間: 2007-4-8 01:07 AM

多謝啦 saga公爵,我又學到嘢!!! 請問閣下修讀那一系? 邊門邊派?
作者: 師奶    時間: 2007-4-8 02:52 PM

哇!掂!!小強殺殺殺!
作者: idontgiveashit    時間: 2007-4-8 07:36 PM

thanks. it helps dispel the confusion.
作者: bmtak    時間: 2007-4-8 10:47 PM     標題: thank you!!~

作者: yongch833    時間: 2007-4-9 12:52 AM

hahahha try later
作者: 丁蟹    時間: 2007-4-9 11:57 AM

真唔真ah...
作者: tonyxie02    時間: 2007-4-9 03:38 PM

作者: h2o    時間: 2007-4-18 12:54 PM

得閑等我試下先得\:D/ ... j/k ^^ LOL
作者: pigpig096    時間: 2007-4-19 01:38 AM

以後您知用什麼來對付小強啦~!!! :-"
作者: babekit    時間: 2007-4-19 03:41 AM

好似好勁咁..
1 ]- @. V% \* ?8 W  F3 p' K不過我見到蟑螂..
$ {, |4 ~  S0 V. _/ r" i% Y6 n* q7 C都唔會咁得閒搵佢黎做實驗...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 w9 c% e( a& V) K% [7 g
我實走都走唔切...hahah
作者: beanbeanmini    時間: 2007-4-19 05:57 AM

咁你試過用你自己啲胃酸去化咗隻甲甴未呀?
作者: p1225139    時間: 2007-4-22 07:28 AM

這種理論好像挺多人說的......不過倒是不見可口可樂跟百事可樂銷售量下滑.........
作者: artanisloh    時間: 2007-4-22 06:53 PM

ya lor~
' @- J+ r0 f- z" t/ A, [, H还是那么多人喝,还是那么好卖!!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0