返回列表 回復 發帖
酒馆早晨~

~DingDong-Q~
YOU 功虧一簣~ 只差點點~~ 留意問題嘛
ricky867 發表於 2012-12-19 05:52 AM
快D開估
大家早~~

熱身題NO.1

每一隻鴨子

:
每一隻鸭子都是用兩隻腳走路的

熱身題NO.2

凶器是時鐘上的時針或分針

:
問題說找不到凶器,所以凶器必定藏在題目的物品內
所以根據推測就是答案

熱身題NO.3

檸檸講真話,言仔偷食

:
貓貓說:“檸姐姐吃啦。”------是檸姐姐吃的
檸姐姐說:“貓貓撒謊。”----不是檸姐姐吃的
大家唔需要理呢兩句邊句係大話,但肯定有一句係真嘅,
題目話.......這4人只有一個人說了真話,
咁,其餘兩句.............
風風說:“貓貓吃左。”
言仔說:“我沒有吃。”..........都一定係大話.
所以偷食蛋糕o既係言仔

熱身題NO.4

0分鐘
貓貓最終都係與車車一同前往.

:
如果你明就唔駛講啦,若果你唔明,睇埋落去.
假設
貓貓7點收工,出門口等左16分鐘, 車車才,
咁行到全程的三分之二時要4分鐘,再過2分鐘就到目的地.7點22分
.
但假如
貓貓一開始就行住先,邊等車車咁又點呢,
佢7點收工,行左全程的三分之二時要20分鐘
,
跟住上與
車車再行2分鐘就到目的地.7點22分.
主要問題係,
車車真係要到7點20分先到.
貓貓行又好,等又好,7點20分 o既時候佢一定係喺 車車架車上面.

熱身題NO.5

A = 4 B = 2 C = 8 D = 5 E = 7

:
1ABCDE×3=ABCDE1
(100000 + ABCDE) x 3 = ABCDE x 10 + 1
7 x ABCDE = 300000 - 1
ABCDE = 299999 / 7
ABCDE = 42857

推理題 NO.1

1. D

2. 星期日

:
A:後天是星期三。(星期一)
B:今天是星期三。(星期三
)
C:明天是星期三。(星期二
)
D:今天既不是星期一、也不是星期二、更不是星期三。(星期四,星期五,星期六,星期日
)
E:昨天是星期四。(星期五
)
F:明天是星期四。(星期三
)
G:昨天不是星期六。(星期一,星期二,星期三,星期四,星期五,星期六
)

因為只有一個人講對
..........

睇吓列出嚟果d星期幾就知,由星期一至星期六都有相同
,
只有星期日得一個
,

所以D講o既正確,今日係星期日.

推理題 NO.2

1. 貓貓,檸檸,風風

2. 金仔

:
大衛:"風風陳仔中有一人是第一名。"
風風:"()風風陳仔都不是第一名。
"

檸檸:"大衛說的不對。
"
陳仔:"我同意大衛的意見。
"

周仔:"()周仔是第一名。
"
貓貓:"周仔不是第一名。
"

呢三組人都講左相反o既說話,咁梗有一個啱一個錯
,
題目講o:一個學生老實的說:"我們8人之中有3個人說的話是對的。
"
只有三人講啱,必然o係呢三組入面
,
剩番兩句說話都係錯o
.......

金仔:"醫生是第一名。"

醫生:"金仔不是第一名。"

就係話醫生唔係第一名,
金仔先至係第一名.

推理題 NO.3

1. 小蘭

2. 小金:红色,小輝:红色,小蘭:黑色

:
3人中只有一人猜對,3只玻璃球中有兩隻紅色的。
如果小金猜對:我摸出的玻璃球是黑色的。
則小輝也猜對:小蘭摸出的玻璃球是紅色的。

所以小金的說話一定錯.佢個玻璃球唔係黑色
.
如果小輝猜對:小蘭摸出的玻璃球是紅色的。

則小蘭也猜對:我摸的不是白色的玻璃球。

所以小輝的說話一定錯. 小蘭個玻璃球唔係紅色.
而小蘭真係估中左:我摸的不是白色的玻璃球。

所以小蘭摸出的玻璃球是黑色的,其他兩個係紅色.

推理題 NO.4

1. 2 D寫錯應是BBECD)

2. A=2 B=1 C=4 D=6 E=3  X=8

:
A,B,C,D最少都係1,2,3,4,一定有一個數目寫錯,
因為XXXX全部相同數目,
頭4個位,最細1,1,2,3加埋都要係7,
但係個位XDDX明顯係個雙數,
所以X係8,D係6唔係1,
前面CCCC係加埋係雙數,如果加個位8+1+1+8=18 嘅進位1會係單數,
所以D係6,C係4,4X4=16,加埋進上嚟個2等如8,
A同B只可能係1同2,因為千位4個加埋只有8,百位果度亦進唔到位嘞,
度掂得A係2,B係1,E係3,
所以第二行DECD應該係BECD,

即係

ABCX
  BECD
  BBCD
 + CACX
  ——
  XXXX

+  4248
  ——

推理題 NO.5

1. 14

2. 6歲,6歲 及 2歲

:
先將三個數字相乘為72的組合列出來:
72=72×1×1      74=72+1+1
    =36×2×1         39
    =24×3×1         28
    =18×4×1         23
    =18×2×2         22
    =12×6×1         19
    =12×3×2         17
    =9×8×1           18   
    =9×4×2           15
    =8×3×3           14
    =6×6×2           14
    =6×4×3           13

不過客人有了第二個提示,
知道小孩年齡的總合,
還是無法得知三個小孩的年齡,
代表一定是有總合相同的組合。
在本題,8+3+3 及 6+6+2 的組合,
其總合都等於14。
在最後一個提示,
老闆提到了他最小的孩子,
表示他有一個年齡較其他兩個小的孩子,
因此答案是 6歲,6歲 及 2歲。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• blacker14tt

答對題目及獎金發佈

熱身題

創意題

推理題

TOTAL

備註

$2,000,000

$5,000,000

$5,000,000

blacker14tt

4.5

49,000,000

熱身題NO.3 0.5

luke168

48,000,000

fls125

3.75

2.75

46,250,000

熱身題 4 0.75 (tip)創意題 NO.2 0.75

HENRY_168

4.5

45,500,000

推理題 NO.5 0.5

chowold2

2.75

4.5

44,250,000

推理題 NO.3 0.5    創意題 NO.3 0.75

jeanejhua

3.5

2.5

39,500,000

熱身題NO.2 0.5
創意題 NO.2 0.5

lovebearhl

3.5

37,000,000

熱身題 3 0.5

SweetLemon

31,000,000

lhy92725

22,000,000

happy721022

2.5

16,500,000

熱身題 2, 3各0.5

eqwai

15,000,000

goldmonk

15,000,000

金石良

15,000,000

424,000,000

獎金詳細分佈

如有錯漏歡迎提出以作更正~

如大家核對無誤下午就會發放獎金

多謝各位參與~

12:57PM開始發放~
 時間支出操作
blacker14tt10 分鐘前TVB 49000000 元積分轉出
luke1689 分鐘前TVB 48000000 元積分轉出
fls1258 分鐘前TVB 46250000 元積分轉出
HENRY_1687 分鐘前TVB 45500000 元積分轉出
chowold26 分鐘前TVB 44250000 元積分轉出
jeanejhua5 分鐘前TVB 39500000 元積分轉出
lovebearhl4 分鐘前TVB 37000000 元積分轉出
SweetLemon3 分鐘前TVB 31000000 元積分轉出
lhy927252 分鐘前TVB 22000000 元積分轉出
happy7210221 分鐘前TVB 16500000 元積分轉出
eqwai16 分鐘前TVB 15000000 元積分轉出
goldmonk50 秒前TVB 15000000 元積分轉出
金石良6 秒前TVB 15000000 元積分轉出

共發出 $424,000,000

評分次數

• blacker14tt

海mm & ricky ~

╭♡☆放慢脚步 享受不一样的生活 °♡♥
fls美女, long time no see
金爺下午好
老黑
畸形人類研究科
熱身題NO.3
請問,誰人講真話誰人偷吃了蛋糕呢?

我只答邊個講真話
ricky, 創意題答案公唔公開??

PS: 一樓更新左
熱身題NO.3
請問,誰人講真話誰人偷吃了蛋糕呢?

我只答邊個講真話
blacker14tt 發表於 2012-12-19 09:59 AM
揼心口好了何必爆頭呢
揼心口好了何必爆頭呢
ricky867 發表於 2012-12-19 10:08 AM
論壇冇揼心口嘅icon
睇答案都头晕,米讲话是答问题了
條骨都無佐lu