返回列表 回復 發帖

[問題] 我想買支 wide angle, 請各位師兄指點, 謝謝.

各位師兄: 我想買支 wide angle, 由綱上介紹有幾種, 不知那種合適我D新手, 請指示小弟~~~謝謝.
Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC Ultra Wide Angle Lens
(For Video DSLR Camera)

Samyang 35mm AS UMC T1.5 Wide Angle Lens

Samyang 24mm T1.5 AS IF UMC Wide Angle Lens

有一型號不知是什麼同價錢?

Samsung SA1224
(Samsung 12-24mm f/4-5.6 ED Wide-Angle Zoom Lens)
Lens 鏡頭

定焦/變焦:變焦
最短焦距 (Wide):12mm
最長焦距 (Tele):24mm
最近對焦距離:0.24m

先謝謝各位師兄
各位師兄: 我想買支 wide angle, 由綱上介紹有幾種, 不知那種合適我D新手, 請指示小弟~~~謝謝.

亞良 發表於 2013-10-23 08:34 PM
我會選擇 24mm 的那一支,畢竟是廣角鏡嘛!
我都想要支:
Samyang 24mm T1.5 AS IF UMC Wide Angle Lens
APC = 36mm perfect for shooting video.
(光圈冇停格)

評分次數

• WuSoLo

.......
謝謝兩位師兄, 我會買Samyang 24mm T1.5 AS IF UMC Wide Angle Lens, 今次旅行攞泥影下, 看看效果分別有幾大先

評分次數

• WuSoLo

請問良哥用那型号相機?
因為鏡頭是全"自"動!
(自己用手動)
唔係每部機都啱。
.......
良兄好似用緊Canon EOS 550D 佢部40d神咗
ob51330 發表於 2013-10-24 11:26 AM
師兄, 唔好 OUT起我D傷心事, 個架40D`2008年我只用過一次去西安覺得太重, 新仔扮哂野`攞哂D架餐同腳架, 足足10KG重, 搞到條頸神經線凸左出泥, 醫足半年,
哎``忘記他``` 等我影D靚相給大哥LOOK下, 看下小弟有沒有進步.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• WuSoLo

ob51!30 發表於 2013-10-24 11:26 AM
要先查一吓可否用全手動鏡!
可能唔識測光,機身不能控光圈。

評分次數

• WuSoLo

.......
要先查一吓可否用全手動鏡!
可能唔識測光,機身不能控光圈。
sallytong 發表於 2013-10-24 02:09 PM
哦```師兄我會攞架相機去黃金商場入口,果間相機店買, 我會問這樣問題, 謝謝師兄提議

評分次數

• WuSoLo

qote]哦```師兄我會攞相機去黃金場入口,果間相機店買, 我會問這樣問題, 謝謝師兄提議
亞良 發表於 2013-10-24 02:23 PM [/quote]

買此鏡一般用來拍片,拍照廣角有很多更好的選擇。

評分次數

• WuSoLo

.......
你部相机是CANON EOS 550D, 点解唔考虑CANON EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, 价钱贵小小而且效果好过SAMYANG好多。

評分次數

• WuSoLo

你部相机是CANON EOS 550D, 点解唔考虑CANON EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, 价钱贵小小而且效果好过SAMYANG好多。
1388888 發表於 2013-10-24 02:41 PM
Agree
.......
下面两张相片都是用CANON EF-S 10-22mm f/3.5镜头拍摄,价格不算贵,你应该考虑这个。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• WuSoLo

138兄
sigma 有支 10-20mm F3.5 好似平的,但吾知成效,未影过.另有舊規格F4.5-6mm更平三千几就得.

評分次數

• WuSoLo

下面两张相片都是用CANON EF-S 10-22mm f/3.5镜头拍摄,价格不算贵,你应该考虑这个。

1388888 發表於 2013-10-24 03:07 PM
殺死人喔, 師兄D新加坡相, 我以經收起慢慢學, 這兩張重勁, 我會決策https://store.canon.com.au/our-products/lenses/lenses/ef-s-10-22mm-f35-45-usm, 但在香港買價錢是幾多錢?
謝謝

1388888師兄.