返回列表 回復 發帖

HKTV開台劇《選戰》劇情討論

# X0 \9 m% H& K" L3 C8 f1 H' M

. y+ j2 u2 F" q; ~1 Z故事大綱:
* _' h( O8 y& @8 h- O4 Xwww.tvboxnow.com《選戰》是一齣社會實況劇。+ A" e( b$ q' p  H! _- F) I
社會的各階層有其掙扎和爭鬥,人性、權力、利益,糾纏不清。女主角李心潔背負丈夫的使命,秉承無私、追求公平的理念參選特首;可惜,社會現實將她捲入複雜的困局,一方面面對內部競爭,一方面面對對手廖啟智的攻擊。經歷重重阻繞,
卻發現敵我難分。角色之間的愛恨交織,人性和私利的糾纏,正是社會現實的縮影。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
故事首集就講2017年,在普選勝出的特首繼任人韋文軒車禍身亡,他的太太葉晴從此踏上政途,www.tvboxnow.com4 y) i* l& I. e4 @* C
2022年特首選舉期間,葉晴從韋文軒舊幕僚張癸龍口中得悉丈夫之死另有內情,加上一篇從未曝光的韋文軒專訪,
逼使葉晴決心出選2022特首選舉…
( q8 V% ]8 n' G' O1 E- W  ^www.tvboxnow.com
睇完第一集, 結論係好有美劇feel, 節奏好快, 甚至快過美劇... 所有tvb用嚟拖嘅劇情你一定揾唔到... 即係快過任何國家劇嘅劇情..個人覺得國家悶劇指數排位(即係得個拖字).. 韓劇, 大陸劇, 港劇, 日劇, 美劇... 依家港 ...
  e  A. S/ e5 Z* l% l! g' _www.tvboxnow.com大文細佬 發表於 2014-11-25 04:11 AM
劇情節奏寫實社會文生等...所以有美劇feel唔出奇,HKTV話會原班人馬開拍第二季...
《選戰》劇情深入文心,直得一看
5 v9 S& v& |( f3 F無論共產或民主國家政治係最陰毒、最不擇手段嘅成年人游戲。而家好多國家仲係唔同政見D人輕則坐監、重則人頭落地 .......* I* f( X* u, J! {. `6 u
大佬,我睇劇真係鳥蛇蛇,呢套劇一開始話葉晴當選咗咩?可能有時我一路睇劇一路講電 ...9 ]- d$ n2 u* e+ T, Z+ z
mnb1123 發表於 2014-11-26 01:25 PM
公仔箱論壇$ `% B: \: _3 J0 ?
mnb1123會員,今次遊戲不中的話,就下期繼續參與...,但不要忘記...論壇都有個開台劇《和平選戰》進行中架
公仔箱論壇& m0 ]' H" L& P  W% \
遊戲唔中唔緊要,志在參與,玩吓啫 《和平選戰》キ《選戰》精選問題???
# c3 t* ~2 y5 q  _' m+ cmnb1123 發表於 2014-11-27 10:58 AM
; b( T3 o0 \( {2 v6 YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:
8 ^. D" k2 H' b, m6 ?公仔箱論壇http://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html
2 J( S% u$ [( o& F7 i' mtvb now,tvbnow,bttvb所以未叫《和平選戰》囉
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 q3 Z/ N! |# `, G

' w7 a! U8 m  y+ D3 t/ B, K: h" {公仔箱論壇J神兄, 版主我只係識你喎.. 可以只選一個嘛??
, k/ E  U  z0 f; x大文細佬 發表於 2014-11-30 07:47 AM
非常多謝你的支持,有關活動係可以提名一位的...
公仔箱論壇) J5 G8 c- ?$ n

" o; Q) W2 z; H唔比我投票嘅?? .. 出咗呢句-->對不起,本主題已關閉,不再接受新回復,請返回。
$ u$ ]/ w# ^! g( y- v$ Ptvb now,tvbnow,bttvb
1 S% Q# H/ _; ~$ Z% M' owww.tvboxnow.com如果lamlam都係版主.. 咁我就一定提你地兩個喇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 R3 f; Q( `6 I
大文細佬 發表於 2014-12-1 06:07 AM
本版帖只係複製帖,係用這個進行投票/到系統意見區:
! ?' h8 C" W- K$ y公仔箱論壇http://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html
, C' q$ ^3 o: u$ ~/ B2 A! HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。非常多謝你...我同lamlam兄都非常開心