返回列表 回復 發帖
調呔我就唔 sure....
但係我舊年換哂四條新呔...
條友仔就咁裝咗 balance 埋就裝番上車....
都冇留意佢有冇分前後左右.....
我一撻車就見四條呔著哂燈...同條友講...
佢話行幾分鐘就自動會熄...冇事嘅...
我揸咗幾分 ...
Aenergy 發表於 2011-5-3 09:53 AM
有次個客揸左部GM車黎話右前呔唔夠氣,我睇黎睇去都夠,於是check晒4條,發覺係其中一條唔夠,點知打完個系統就話呔氣無事,咁即是比人調過呔啦
有時這些設置都幾玩人如果係個車主自已去油站打氣就玩死
個客遇上大騙子:
今早有個客攞左個驗廢氣肥佬紙黎,佢個HC同CO的reading係個limit的十幾倍通常咁樣肥法都會係前02sensor死,於是同個客講左如果睇完發覺係個02sensor壞的話就會直接同你換,唔再通知浪費時間,個客都話好。
點知駁部scanner落去睇資料流時發現個sensor一D問題都無,於是派出警犬嘗嘗死氣的味道,點知佢話D廢氣用黎呼吸都唔會死,奇怪!點解會肥佬?再望望個sensor,EEEEEEEEEE~~~點解個插蘇有人郁過!!!於是膽粗粗就攞去驗多次,個result出黎竟然係pass,仲要係非常低果隻!
通知個客個結果,佢話佢一次過送左2架車去驗,1架pass另1架就唔得,還要報了個天價換02sensor!好一個騙子
見到呢句“reading係個limit的十幾倍”....
我就諗起福島核幅射
咁情况都冇著CEL???
如果自家用 scanner 呢部OK嘛?{innova 3100}
見到呢句“reading係個limit的十幾倍”....
我就諗起福島核幅射
咁情况都冇著CEL???
如果自家用 scanner 呢部OK嘛?{innova 3100}
Aenergy 發表於 2011-5-11 09:18 AM
部innova 3100可讀可洗及有freeze frame睇已經非常足夠了
啱啱走去探个朋友...去到佢屋企....
見到條 driveway有架 08 年sedan想放.....
原來係个 friend想賣咗佢...換部細車....
心諗....試揸吓都冇壞ㄚ...
好...同个friend 出去試吓先...
第一次揸CVT 四缸車....佢老豆ㄚ...個油門同迫力.反應超強...
一踩油就標出去...走上 Hwy 一轉....
行80咪都好定...得2500轉...又會咁省油....
冷氣又凍到PK...試完車...
走番我架牛車攞支探熱針...度吓個冷氣有幾多度先

又再一次佢老味ㄚ....竟然平咗我架牛車嘅紀錄(40F)
相信大師傅見到個喷風口已經知道係乜野車
朋友開个價比我...搞到我心思思...今晚肯定失眠
大師傅...部車行咗四萬三咪....你對呢部車有咩評價呢??
啱啱走去探个朋友...去到佢屋企....
見到條 driveway有架 08 年sedan想放.....
原來係个 friend想賣咗佢...換部細車....
心諗....試揸吓都冇壞ㄚ...
好...同个friend 出去試吓先...
第一次揸CVT 四缸車....佢老豆ㄚ. ...
Aenergy 發表於 2011-5-13 08:33 AM
比你考起喎唔好話我知係Dodge Caliber呀!唔好買呀,超多野整

係呢部

同隻乸傾掂數...可以買...
但係條件就係要賣咗架牛車....六缸車食油喎...
冇問題丫....至囉命就係深灰色車身...黑色內籠....
絕對係“賣飛弗”

一於去馬(柯田馬)
好好多呢
已經騎咗隻馬番屋企....
聽日攞去換咗偈油先....
唔知四萬幾咪要唔要換埋CVT 油呢???
我又肯定個朋友冇換過.....
聽講換呢隻油都幾貴吓
Anyway......我只係想講....
“原來坐馬車真係快過坐牛車”
重比隻乸潤我.....呢D咪叫做“騎牛搵馬”囉....真係簫吹攣
已經騎咗隻馬番屋企....
聽日攞去換咗偈油先....
唔知四萬幾咪要唔要換埋CVT 油呢???
我又肯定個朋友冇換過.....
聽講換呢隻油都幾貴吓
Anyway......我只係想講....
“原來坐馬車真係快過坐牛車”
重 ...
Aenergy 發表於 2011-5-15 10:10 AM
五萬換一次波箱油啦,貴就貴DD啦!
換新頭象我想睇騎牛搵馬圖
拿咗架馬車去換油......
順便換埋 air filter.....
一拆出黎....成个filter黑哂...黏哂塵....
至誇張个 airbox 入面塞哂樹葉...
都唔知个friend搞乜...
換鬼咗佢...隻馬好似重生咁...
比起琴日揸更順同爽....正....
Thanks for sharing.
大師傅....救命呀....
我今朝想 check 吓架馬車 cvt 油....
但係支 dipstick 拉唔到出黎....好似鎖住咗
係咪有D咩“嘺妙”野要注意??? 0R
要番 stealer 買個 special tool  至搞到???
THANKS.......
今日攞咗兩支平頭羅絲批...
諗住可以撬支油尺出黎....
搞咗十分鐘都 抆唔到出黎...
真係粗口都出埋XZY$@^$#$*#...
唉....可能我唔係有緣人....
所以拔唔到呢支“皇者之尺”出黎
今日終於研究倒...点樣抆支 cvt油尺出黎...
前後需時=>15秒....吹漲...前幾日唔知係咪鬼揞眼
原來日產cvt 油係綠綠地...黃黃地颜色...
望落非常干淨...睇怕可以捱多四萬咪(如果我唔谷部車)

好....開始教學....非常簡單(哈...我依家梗係扮專家啦)

將白色箭咀指住果塊小鐵片...用平頭羅絲批向內推...
推到差不多紅線位置...其實係好少位移....
但係已經將個 seal 推開咗....跟住就

揸住白色果個位....左右擰吓搖吓佢....
慢慢拉支尺出黎...
因為佢好似紅酒塞咁(紅色位置)...所以頭一吋會比較實...
拉完之後就同普通油尺一樣....

評分次數

• carwing