標題: 《天與地》人吃人镜頭接8投訴 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 2011-12-9 01:16 PM     標題: 《天與地》人吃人镜頭接8投訴

无线电视剧《天与地》日前播出一幕「人吃人」画面,镜头交代年轻版陈豪与林保怡正争论吃已死队友的事,此时,帐篷中见到年轻版黄德斌的身影,正持刀插向该队友,血溅向帐篷;之后,镜头接到黄德斌切三文鱼、林保怡误吃有肉碎的粥感不适、陈豪吃血淋淋牛肉。
7 Z, _; W( R& S4 f+ v7 |; C1 a: kwww.tvboxnow.com
9 I( B$ m# G8 ftvb now,tvbnow,bttvb
不少网友均感到画面意识令人呕心及反胃,部分则说镜头未如预期中惊吓。# P* S% k- V; ^* ~

( e0 i! l9 x5 T2 u9 _www.tvboxnow.com
tvb now,tvbnow,bttvb4 @1 ^$ f) |0 e) e
广管局接到8宗投诉,指内容意识不良,教坏青少年,不应在黄金时段播放。      
9 k3 C$ C5 z! k  o, Q9 c  \2 n) g$ y7 z9 [6 z  b& ]
公仔箱論壇+ o5 b) b; [0 h6 Y) ?# o0 P
[attach]1539174[/attach]                           TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 A( S& Q( J! c+ ?/ o0 K

6 ^% H( d% y7 n' U' f1 N! dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
6 X; B4 J) Z; `  V% c% Ltvb now,tvbnow,bttvb[attach]1539177[/attach]tvb now,tvbnow,bttvb- F2 G" s" K, r% i1 n+ o# U/ B

4 a- F' C( m  O7 CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 m- A: p& V! X1 A
[attach]1539175[/attach]      + q; H0 u& f2 J
+ N( |) w( d4 J# U" Y% q- `
8 A4 Y  O! B  s! U" W+ \
[attach]1539176[/attach]
( I- b! y0 F. q) o( ~! LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

作者: yxx01    時間: 2011-12-9 03:47 PM

都没有食人肉的画面,的人噶接受低姐
作者: michaelricky    時間: 2011-12-9 05:29 PM

有少少恐怖姐!!
作者: sang1866    時間: 2011-12-9 06:04 PM

都唔係好恐怖姐!同外國片差很遠啦!香港人咩都投訴,真係無知!!
作者: narita    時間: 2011-12-9 06:41 PM

畫面本身唔太恐怖,恐怖在於將三者連帶起來,我學得O.K喎!
作者: tink711    時間: 2011-12-9 06:46 PM

人食人既題材西片10幾年前已經有LA.... 係D 師奶食飽無野做鐘意打去搵人傾下計JEI.
作者: lawrencehl    時間: 2011-12-9 06:55 PM

好过D师奶食飽無野做去吃粪啦
作者: AUTOKILL    時間: 2011-12-9 07:08 PM

作者: dxi    時間: 2011-12-9 07:49 PM

d人根本唔識野...係又投訴唔係又投訴
作者: jackwong555    時間: 2011-12-9 08:35 PM

係有D驚,不過無諗過D人會投訴
作者: bergkamp88    時間: 2011-12-9 09:08 PM

都唔係好恐怖...投訴??
作者: MadMan80    時間: 2011-12-10 12:06 AM

i feel is ok!
- x* e9 Q  b, C  k4 Otvb now,tvbnow,bttvbthe story need it,we already knew that what the storyboad in this movie!
作者: hugohugo789    時間: 2011-12-10 12:22 AM

好好睇呀呀呀呀呀
作者: yoyocattp    時間: 2011-12-10 01:09 AM

人食人既題材都未係恐怖 , 至恐怖又係抄襲人哋老年電影題材 tvb now,tvbnow,bttvb  m5 u; z7 m( u! s

8 ~5 D( X0 m0 N% W% A0 u" e2 S電影名叫:《天劫餘生》 Alive  (1993發行)7 M  ^# ?- t1 }
Director : Frank Marshall 公仔箱論壇# U" Y. U* v: r! X2 J. c, x; I
公仔箱論壇4 r  b. N7 ~- i8 T7 A% e
  1972年10月13日,一架滿載烏拉圭球員的航機,在飛往智利途中,
- Z, s# |5 f1 |' |. g0 r/ x遇上暴風雨,撞向安第斯山脈。機上只有少數乘客死亡,而其中大多數生還者都是年輕力壯的運動員,
& n" I9 A  S  `1 ]他們對獲救充滿希望。可惜8日過去了,搜索隊斷定沒有生還者,加上天氣惡劣而終止了搜索行動。
* K7 o+ r% e7 M8 T  o  M部份傷者因失救而喪生,生還者面對糧食全盡,被迫在海拔一萬多公尺,零下十度的冰天雪地掙扎求存,
$ }9 W9 C* t+ [5 n! V0 K1 H, i2 a: z3 }+ {tvb now,tvbnow,bttvb他們怎樣逃出鬼門關,救人自救?  故事結尾,當然是他們獲救。
7 H# M+ E/ ?. v* K, V9 |6 t, gtvb now,tvbnow,bttvb  . w# Y$ M( q! a8 _
  改編自真人真事,由《邊緣特訓》伊雲鶴健及《叛諜追擊》祖殊咸美頓主演。www.tvboxnow.com# e/ Z% {! S2 i" ?( c
在極度惡劣的環境下,人類真的可以突破界限,創造無可能的奇蹟?  
2 w+ p9 ^, f) Bwww.tvboxnow.com* ^/ _. P. X0 e3 S% s$ j
一九七二年,一架客機在南美安第斯山脈上墜毀,二十九名生還者為求存活,
9 e0 H$ Z" d' h% ^8 x' C0 v& xtvb now,tvbnow,bttvb不但要以遇難者的肉果腹,更相互定下「恐怖協定」,容許別人吃自己的屍體存活下去。( g( o5 A6 E( }; h+ E2 k% C! P0 K
在空難後七十二天,只有十六人熬過來,最終獲救,事件被拍成電影《天劫餘生》。
作者: snigesc    時間: 2011-12-10 09:34 AM

注意家長指引小朋友就係啦
作者: terrytam    時間: 2011-12-10 09:58 AM

可能之後會仲多投訴,不過套野真係幾好睇
作者: ckalexyap    時間: 2011-12-10 12:01 PM

在电视剧的世界里 有创意 但效果一般
作者: leemushai69    時間: 2011-12-10 12:06 PM

人食人都唔算恐怖.戰爭時為了生存只好如此.就算和平時候,澳門也有人肉叉燒飽啦!聽講都幾好味!
作者: clementlaulau    時間: 2011-12-10 12:09 PM

o......unbelievable!!
作者: terryguo    時間: 2011-12-10 01:12 PM

吃果d嘢都系生既,6成熟既嘢都系咁既樣啦,投訴果鬼
作者: eileenchan    時間: 2011-12-10 01:38 PM

覺得恐怖只係因為自己有所聯想..講真個幾個鏡頭都唔係睇住佢地張人肉放入口~
' x5 y/ b* y% A8 L# ?' LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其實套野都算比較夜播啦...咩叫黃金時間????套野都9點半先開始播啦...
5 t, L1 h! [1 i* m9 f  v% N8 g只係而家d人越黎越夜訓咋ma..' `4 j4 R: W. K: k  v% w
如果覺得唔岩自己孩小睇咪唔好比佢地睇la w~
0 K$ g" ]1 J8 i6 M( h$ t6 ~1 Ttvb now,tvbnow,bttvb果段時間真係乖的小朋友就應該準備聽日返學ge野 ~之後準備訓教啦!!!
作者: dng8112    時間: 2011-12-10 03:59 PM

投诉的人好危险,建议将他地送回(女孩被看到脚就要负责任)清朝时代。
作者: pull3    時間: 2011-12-10 04:01 PM

d 人 乜都投訴一餐.
作者: misery98    時間: 2011-12-10 05:11 PM

作者: steve80    時間: 2011-12-10 06:03 PM

Yup, i agree to parent guide. Actually, this is not as horrible as what people complaint... I think those who complaint seem too free have nothing else to do.
作者: vip7768    時間: 2011-12-10 09:12 PM

听着就有觉得恶心 不投诉才怪
作者: 7yanfeng    時間: 2011-12-10 09:38 PM

8單好少野!
作者: oneunited1356    時間: 2011-12-10 10:06 PM

还可以, 不算恐怖啦。
作者: vip7701    時間: 2011-12-10 10:17 PM

无法接受 实在恶心
作者: hollson    時間: 2011-12-10 10:40 PM

以遇難者的肉果腹
作者: jj571jj    時間: 2011-12-10 11:57 PM

I don't see anything about man eat man at all,  those people complaints just got
! U+ D4 D3 p& p; f3 s- `% hso much time on their hand
作者: alan1988131    時間: 2011-12-11 02:25 AM

吃牛扒咋嘛....
作者: dsj2002    時間: 2011-12-11 05:27 AM

Not for children
作者: vip7788    時間: 2011-12-11 06:57 PM

有没有人想起以前的封神榜呢 那里不是也有这样的剧情吗 那个怎么就没有人觉得不好哦
作者: kiluluki    時間: 2011-12-11 08:07 PM

咩叫pg...小题大作...
作者: btyuk    時間: 2011-12-11 08:26 PM

ok wor, no problem.
作者: honhon1176    時間: 2011-12-11 09:27 PM

都唔好恐怖
作者: kashun1982    時間: 2011-12-11 09:31 PM

呢套戲好似冇咩劇情咁
作者: leon0621    時間: 2011-12-12 12:38 AM

拜託 hollywood movie一堆血肉橫飛ㄉ 怎麼不去投訴...夠ㄌ喔...
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 01:08 AM

有什麼好投 真係得閒
作者: reevekane    時間: 2011-12-12 01:40 AM

都不是好恐怖啊
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 01:48 AM

見仁見智啦你唔覺得總有人覺得
作者: damonjj    時間: 2011-12-12 08:37 AM

这样的题材,已经够无聊,还有人去投诉,搞也
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 08:46 AM

香港人是這樣的
作者: Icedtea_822    時間: 2011-12-12 09:22 AM

乜都投訴一餐飽。。。。。真係唔知講咩好
作者: onizuka36    時間: 2011-12-12 10:10 AM

well. they just think too much. there's nothing to 投诉 at all.......
作者: silentsky    時間: 2011-12-12 12:11 PM

人食人有梗 真得太噁心了.....
6 R1 m$ R' }7 \; ], Gwww.tvboxnow.com
5 I) ], w: b3 W7 f, E9 t7 G公仔箱論壇隨便搞個搶食物 推人掉山崖之類的 還比較老少閒宜
作者: app123app123    時間: 2011-12-12 06:49 PM

作者: krazyborke    時間: 2011-12-12 07:08 PM

人食人恐怖?好多地方嘟會發生啦為求生.牆里(床c)恐怖d.老廉剛拍完灶底床c你要投訴嗎.
作者: 792424    時間: 2011-12-12 10:22 PM

想像空間太大啦
作者: 阿峰^^    時間: 2011-12-13 12:34 AM

套劇假如係台慶前播殺哂
作者: p111    時間: 2011-12-13 12:41 AM

黃金時段是不應該放這些意識太大膽的題材及畫面,要播就晚一點播放比較好。
作者: gohmui    時間: 2011-12-13 12:48 AM

Stupid complain
作者: tristamike    時間: 2011-12-13 02:00 AM

我覺得可以接受
作者: tvbox1688    時間: 2011-12-13 07:13 AM

I think this is an issue when there is a little kid watching it.
作者: JYfan    時間: 2011-12-13 11:27 AM

That is completely bogus. This series is actually good, and brings about themes that really confronts society's issues, and stupid ppl just makes stupid complaints about it. The complaints should just be disregarded, they didn't even show it besides a little blood.
作者: wk00389    時間: 2011-12-13 01:40 PM

現在差不多每一個劇集都有人投訴
作者: kage_zone    時間: 2011-12-13 02:25 PM

d人又係無野揾野來講...我覺得題材唔錯, 本身就係想知道係唔係真係有食人先追來睇 XD
作者: feedezz    時間: 2011-12-13 09:07 PM

作者: rink1228    時間: 2011-12-13 11:45 PM

作者: Testydroid    時間: 2011-12-14 04:12 AM

man eating man is not acceptable, but is forgivable due to survival if the being ate has no surviving hope at all.
作者: jtr@@    時間: 2011-12-14 06:09 AM

www.tvboxnow.com, Q; @9 f) x1 H  F, @, H# k8 Q
% E3 J- Y# C- o; F# [% B5 f7 t7 k

9 y1 Y4 k- T& q9 ~0 r, bwww.tvboxnow.com~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: wyj0877    時間: 2011-12-14 09:21 AM

乜都见唔到,太敏感了吧
作者: wadefason    時間: 2011-12-14 09:25 AM

咩都投訴- -tvb now,tvbnow,bttvb* `! j0 y: d8 ~9 R( r# p- C
真心覺得無咩問題
作者: pv8503    時間: 2011-12-14 11:55 AM

天劫餘生...tvb now,tvbnow,bttvb/ u& A5 D- F4 c4 G: w2 p
我睇過好難判定對或錯
作者: kmkmm321    時間: 2011-12-14 12:07 PM

個人感覺一般
# k+ i3 O2 m# F.
作者: bluesky119    時間: 2011-12-14 12:07 PM

D個社會根本日日都人食人, 只係唔係真係食人肉...
作者: bird888    時間: 2011-12-14 01:57 PM

家明刺身! 如果冇, 劇情就冇諍議性, 反影誤到主角日後性格, 導演手法吾錯!
作者: 1356789    時間: 2011-12-14 02:25 PM

TVB一直拍片都比較保守的,近年來的片子也有點偏向另類了,像法證三一樣,也出現只穿胸罩的畫面!
作者: lesocall1    時間: 2011-12-14 02:30 PM

作者: ethaniel84    時間: 2011-12-14 05:13 PM

作者: lovekim2046    時間: 2011-12-14 07:17 PM

地人是不是都投訴....
作者: luvliza    時間: 2011-12-14 09:14 PM

香港人真係好中意咩都投訴...
作者: human79913    時間: 2011-12-14 09:32 PM

确实如此的,这样的镜头还是少一点为好。
作者: jazzophile    時間: 2011-12-15 05:32 AM

吊,D 豬西乜都話投訴,齋系拒自己呢個衛道士的樣就夠教壞細路啦。乜都話教壞,當個細路沒腦,白癡,不識自己選的咩。
作者: gtoaway    時間: 2011-12-15 07:12 AM

唔係掛,係又投訴,唔係又投訴!
作者: kasumi_wong    時間: 2011-12-15 08:28 AM

啲師奶喺咁咖啦。
作者: king100    時間: 2011-12-15 08:46 AM

It is no big deal , and not scary enough .....
作者: 自求我道    時間: 2011-12-15 10:16 AM

有乜好大驚小怪?
作者: dustaddrain    時間: 2011-12-15 03:55 PM

也沒有很恐怖吧。我覺得可以接受啊~~應該是想像力太豐富的人會想太多
作者: 文童yang    時間: 2011-12-17 01:54 AM

哦~~对呀~~很过分哦~~都吓到我女朋友...
作者: rence_rence    時間: 2011-12-17 06:00 AM

好恐佈
作者: kk246hk    時間: 2011-12-17 06:20 AM

還可以接受的
作者: Jollyshandy2000    時間: 2011-12-17 11:03 AM

Sigh~~ Always complain...it's not that scarey but I guess everyone has different standards...
作者: yinkiwong    時間: 2011-12-17 11:28 AM

人食人既題材西片10幾年前已經有LA.... 係D 師奶食飽無野做鐘意打去搵人傾下計JEI.公仔箱論壇4 q& Y) B) c8 i: g! {$ X
tink711 發表於 2011-12-9 06:46 PM
) _1 v% O0 f1 O; C) k2 ^
6 ^) ^$ |! R3 k& I% |% I2 m: B公仔箱論壇. ^* D* n$ }  X" g; _5 G+ G4 ?" [
認同呀...D師奶真係好無聊架,小提大做
作者: woshisilly    時間: 2011-12-17 01:45 PM

家長指引小朋友咪得lo..
作者: pgwsy1990    時間: 2011-12-17 08:44 PM

个人觉得还可以
作者: kwchan11    時間: 2011-12-19 12:38 PM

對小朋友的確唔係咁好
作者: craig168    時間: 2011-12-19 02:03 PM

都唔係好恐怖 www.tvboxnow.com( v* Y+ i# K+ j' m& k
係有DD驚
作者: vistafans    時間: 2011-12-19 05:18 PM

又是投诉,无语!
作者: waine82    時間: 2011-12-19 10:02 PM

都唔係好恐怖
作者: rickyyu1116    時間: 2011-12-19 10:41 PM

我覺得沒問題
作者: scottcheung    時間: 2011-12-19 11:23 PM

要自己想像下就恐怖
作者: samcheong1986    時間: 2011-12-20 03:45 AM

不要看咯,吃得咸鱼抵得渴。
作者: Da5678rk    時間: 2011-12-20 11:31 AM

Not scary at all ! They didn't even show that the three people really eat their friend.
作者: alextun    時間: 2011-12-20 04:53 PM

畫面唔会太恐怖,我觉得O.K。。。
作者: tvbgohb    時間: 2011-12-20 05:31 PM

我就覺得一d 都唔夠真,仲用d茄汁當血,80年代都唔用啦!
作者: 細細粒han    時間: 2011-12-20 05:49 PM

係陳豪果塊手八 核突d姐
作者: pk_003    時間: 2011-12-21 02:24 AM

唔覺有咩嘢問題喎
作者: 天神村小吉    時間: 2011-12-21 02:51 AM

啲冇見識嘅師奶係又投訴,唔係又投訴o架啦!所以香港啲電視劇集題材冇進步咪係咁囉。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0