標題: 睇《食為奴》---睇萬綺雯能否成為另一個田蕊妮? [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-11 12:02 PM     標題: 睇《食為奴》---睇萬綺雯能否成為另一個田蕊妮?

, Z8 W. {: c4 Y9 }tvb now,tvbnow,bttvb
6 N! {; [6 A/ `* d, E1 o3 a- [如果話《老表,你好嘢》係小試啼聲,《好心作怪》係考牌之作,咁《食為奴》就係“蚊蚊”能否繼續穩坐第一女主角的試金石www.tvboxnow.com* l8 w# v# ^- @* \% ^* M, t

. ]% t+ o& u3 P6 X5 G1 S2 I萬綺雯在TVB的成長期公仔箱論壇3 W$ c. c1 N. B9 Y$ m& Z
[attach]2670312[/attach]
公仔箱論壇, U7 f- l$ v. A* U* Z
《老表,你好嘢》由於係都市話題喜劇,又有好對手郭晉安幫手融入劇組拍攝,再加上未見疲態42吋長腿,蚊蚊輕描淡寫已經可以過關,成功過渡無記首次做女一的考驗,但本劇嘅成功當然排隊都未論到“易雪飛”嘅,我反而擔心雪飛一角在續集《老表,你好Hea!》内能否另有作為?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, W% v' P+ U% Y" q# G  h3 w! N
, Z. K- ?4 a' @0 J
tvb now,tvbnow,bttvb  }+ D- s% d, U& H- g+ t; l& ^
2 ?5 C( b4 K8 ?( G6 Q8 D* I
[attach]2670313[/attach][attach]2670314[/attach]公仔箱論壇# `% w% T' a& @$ m2 L& L
《好心作怪》同Niki並列兩大女主角,話係蚊蚊考牌之作係因為“唐善行”一角已經不須賣弄噱頭,萬綺雯終可籍本劇show吓真演技,“唐善行”對“方自力”由愛變恨,最後著草復整容變身周麗淇回歸老公身邊的劇情雖然可笑,但總算不損“唐善行” 一角的完整性,即係永遠為方自力而活,其情可憫我自己幾喜歡,只係對最後要蚊蚊為Niki配音,睇唔到佢「真身」演譯善行的最後瘋狂歲月有啲可惜囉,不過呢個車牌萬綺雯算係堂堂正正考番嚟嘅,感覺上較《老表,你好嘢》易雪飛實在得多,我相信喺一般觀眾眼裡,蚊蚊係有資格喺無記呢個咁弱肉強食嘅環境做女一嘅,比較嚟講,差不多同期轉會無記嘅陳煒就真係無咁好彩咯。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 a9 `, J, t4 M3 c, B( Y$ P
tvb now,tvbnow,bttvb/ N- F, H: x$ {7 h7 F' E9 U6 L4 j

3 c! i) F2 b/ U' w- ^6 v  g- D  [6 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2670315[/attach] [attach]2670318[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- {5 S4 j/ b0 ~, z9 x- M
《食為奴》演街頭賣武女子“紀慕雪”,單睇造型設定都幾醒神,感情生活則周旋於八阿哥“胤禩”(張繼聰飾)同“胤禛”(黃智賢飾),今次對手唔再係視帝郭晉安同萬女迷三哥苗僑偉,對手表面上好似跌「呢」,但觀眾焦點反而可能更加集中係“紀慕雪”身上,我都希望蚊蚊可籍此角再下一城,進一步鞏固其在TVB嘅地位,畢竟喺無線呢個大台,演出一個唔小心或偶爾失準、犯錯都會比人放大千萬倍,然後一沉不起者比比皆是啊。www.tvboxnow.com  }) ]$ l, [. G1 z! b. v

; [3 N/ C" q$ d+ w4 k$ [5 k公仔箱論壇
8 l6 Q, C/ Q* B3 w& P& @7 E" tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。ATV優質演員在TVB發光發熱公仔箱論壇6 u3 r6 K; Y' v" S
對由亞記過檔TVB的女藝員真係特別有興趣,由最早期嘅苑瓊丹、伍詠薇,到幾年前嘅田蕊妮、江美儀,以及近年嘅陳煒蚊蚊,我都好留意佢哋嘅演出。
) I3 [# d6 b# |( xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
& p" _( o& G" }* F+ O' c
苑瓊丹己經淡出唔再多講,不過喺《皆大歡喜》、《同事三分親》及《造王者》苑仔的演出都令我印象深刻。: O" \0 x8 N) ]1 K8 J5 N

7 d/ {9 j$ M4 N7 m; y2 d伍姑娘唔知係咪命運嘅問題,至此未有代表作只可嘆句時也命也......公仔箱論壇, W2 e! c! o2 h: [, ^% k

- U" N3 Q' K4 Y2 d- F; A: e2 {8 e公仔箱論壇江美儀攞最佳女配角已經係極限,美儀過檔無記多年亦只係喺《九江十二坊》做過一次女主角咁大把。
+ J  f  H) c# v6 K0 m0 |# M" }4 q公仔箱論壇; l. g% \+ c4 O: m5 p
陳煒初入無記喺《法網狙擊》比人眼前一亮嘅感覺,可惜氣勢未能承接,期望佢快啲遇上好劇本。www.tvboxnow.com+ b0 C0 e- Q8 M0 _8 h3 b# ~. W

* T8 \. F2 ~: z9 ~2 H1 ^www.tvboxnow.com最後當然輪到雙料視后田蕊妮我曾經講過萬綺雯非常好運係因為「有所比較」,而比較對象就係「阿田」。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( u7 y1 E- ~5 q6 o4 `2 k: i
[attach]2670317[/attach][attach]2670319[/attach]

. y0 u3 j1 I- P& P  h) W  F# xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。田蕊妮加入無線初期都係做過好多配角,喺《宫心計》更只係客串兩集咁大把,由女三至女二至女一,過程真係歷盡艱苦,所以舊年打敗嘉欣BB奪視后之後完全無人對佢嘴藐藐,相反“倀雞英”得到無論係觀眾及同事的真誠祝福。
# r8 W& G5 B7 a7 f/ O% u公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  a/ R: s  o' q
www.tvboxnow.com, i+ H9 `/ x+ o0 T# B6 Y+ p
萬綺雯、田蕊妮異路同途tvb now,tvbnow,bttvb( P0 z( N5 q3 G4 ^# J) X0 E
田蕊妮喺無線嘅奮鬥歷程有目共睹,先苦後甜始獲一致肯定呢條係難行但較有保障嘅路
9 Y) V* j6 D3 i+ c) e' S1 kwww.tvboxnow.com不過萬綺雯一開始就已經不停做主角,同阿田條路好唔同,我自己就覺得對演員嚟講, 『好運做主角』 不如『 遇到好角色』 ,君不見好多藝員喺無記做咗一兩次主角之後就會長期做二、三線。“易雪飛及唐善行” 都未算係經典,萬綺雯都係等緊另一個「正」到可比“倀雞英”的角色,唔知道“紀慕雪”係唔係呢?

, Z/ R9 e  Z; t4 r2 W, [& m' C( h# \
+ X4 r+ F  j, W' eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
6 [6 p$ ]8 v5 p6 o, ttvb now,tvbnow,bttvb而家話萬綺雯能否成為另一個田蕊妮當然係言之過早《食為奴》都係啱唔開播啫,萬綺雯嘅表現係點就交俾各位網友慢慢評論......
- s+ O2 T0 O" p7 _公仔箱論壇公仔箱論壇3 ?/ @2 {& S& W1 R! @

1 }# Q# [$ k  b* e" b

作者: ivy040875    時間: 2014-2-11 12:52 PM

呀蚊在我心目中一早就是一線女主角,祝福她!
作者: momochacha2007    時間: 2014-2-11 01:13 PM

萬綺雯 acting is so so only.... I prefer 田蕊妮
作者: darwinmak    時間: 2014-2-11 01:51 PM

I like 蚊蚊~~
作者: engeng886    時間: 2014-2-11 07:04 PM

I think she's Ok.  Just wait and see.
作者: kk2004kk2004    時間: 2014-2-11 09:27 PM

I very like her, but i feel she is better at atv.
作者: allen2king    時間: 2014-2-11 09:33 PM

I like her too.
作者: ghh1    時間: 2014-2-12 06:03 AM

同意萬綺雯係非常好運, 但係佢嘅演技同差田蕊妮咗一大截. 係好心作怪裡邊佢做壞人都係麻麻地,需要再磨練一排再睇
作者: 13-12-31    時間: 2014-2-12 08:05 AM

成套食為奴我只係睇萬綺雯 1 個人...
作者: sc540i    時間: 2014-2-12 09:27 AM

let's check out see it goes.
作者: yosan    時間: 2014-2-12 02:02 PM

要看多數集才知道, 但我覺得田蕊妮演技好很多tvb now,tvbnow,bttvb$ Z0 ~' u3 J3 N$ y4 y

作者: kingwai0652    時間: 2014-2-12 04:18 PM

作者: on0099    時間: 2014-2-12 04:27 PM

非常同意樓主的見解, 由其是"ATV優質演員在TVB發光發熱TVBNOW"
作者: yuenloi    時間: 2014-2-12 09:39 PM

我只係睇萬綺雯 1 個人,她有觀眾緣
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-13 12:50 AM

本帖最後由 大文細佬 於 2014-2-13 12:56 AM 編輯 7 y) m+ h1 k* O; X, V2 V9 e
公仔箱論壇' l* s! @- `" s. @4 b! w) G8 k
個人比較接受田蕊妮, 因為佢演戲真係得有落苦功! 萬綺雯由我番睇佢成名作"我和殭屍睇"(因為我以前唔睇電視), 佢嘅演技到e+都係無改善, 唯一變係老咗, 同埋唔知係咪食煙食得多, 佢把聲好沙. 但佢好運, 出番黎拍TVB劇都夾到好劇本. 萬綺雯迷唔好嬲, 強調只係個人意見!
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-13 12:51 AM

同意萬綺雯係非常好運, 但係佢嘅演技同差田蕊妮咗一大截. 係好心作怪裡邊佢做壞人都係麻麻地,需要再磨練一排再睇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" A/ @7 J* O$ w  G" f* Z
ghh1 發表於 2014-2-12 06:03 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 H. _; ]0 _4 W
tvb now,tvbnow,bttvb" ~9 v$ q5 ?/ o8 K) l- e
Agree!
作者: flytrap    時間: 2014-2-13 05:26 AM

she's old trying to act young and cute.  she's way past her prime
作者: smwangzi7777    時間: 2014-2-13 08:17 AM

我以前就很喜欢她,记得第一次看她是"的士大哥", 就觉得她肯可爱, 但之后就没看过了, 然后到精武门; 但都没什么感觉, 就是觉得她看起来很舒服, 但好像不太会拍戏. 到了"我和殭屍", 我是完全为了看她而看的. 希望她既然那么LUCKY, TVB给她的都是好对手,可以多拍点,然后演技会越来越好.
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-13 12:04 PM

個人比較接受田蕊妮, 因為佢演戲真係得有落苦功! 萬綺雯由我番睇佢成名作"我和殭屍睇"(因為我以前唔睇電視), 佢嘅演技到e+都係無改善, 唯一變係老咗, 同埋唔知係咪食煙食得多, 佢把聲好沙. 但佢好運, 出番黎 ...6 G' x7 e, O: z
大文細佬 發表於 2014-2-13 12:50 AM
tvb now,tvbnow,bttvb' r0 M6 v6 |/ b# r% A
tvb now,tvbnow,bttvb9 r& q  a4 q, U
大文細佬,你真係好拍檔,我真係打算今日講蚊蚊把聲架,多謝你為我預告啦。
; D2 p: i# r; ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 公仔箱論壇6 Y6 {) P! U5 C3 S1 z
萬綺雯同阿田各有優點,演技方面無疑田蕊妮優上一籌,但有一樣嘢萬綺雯好難勝過田蕊妮,就係佢把聲。
  W5 J1 q# n8 F$ }[attach]2671790[/attach]
8 T5 H0 W( l3 n: Z
我相信蚊蚊自己都知聲線較低沉,所以講對白時已經稍為提高聲調令把聲聽來較為無咁沙啞。, f6 e" o6 t: g, K+ {' O3 j+ @

' z3 M7 y! Q6 B$ S; z公仔箱論壇不過正如你所講,因為吸煙所引致的「沙聲底」其實無可能長時期可以掩飾,由《老表,你好嘢》到而家,觀眾都會發覺佢嘅對白中“耐唔耐”會現出其真聲「老牛聲」,一線女主角有把沙啞聲線都算係一種障礙。www.tvboxnow.com1 S& G* J" z  T( B

1 f! L+ ?9 D- q) p5 A7 T3 H) |相反,歌手出身嘅田蕊妮有把「響亮清爽」嘅好聲帶,可以好「把渣」演倀雞英但對白字字鏗鏘,做《舌劍上的公堂》陳真真伶牙俐齒蠱惑多計,更顯得聲線的重要性,聽佢正正經經唱埋主題曲都叫OK順耳啦。www.tvboxnow.com" e: L( N1 C6 ~$ ]
www.tvboxnow.com% T( Z7 r: p9 s
但如果換上蚊蚊嘅話效果如何?
作者: chy25    時間: 2014-2-13 06:47 PM

風格唔同
作者: 日日有食神    時間: 2014-2-13 10:17 PM

扮細好難頂...
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-14 11:04 AM

我以前就很喜欢她,记得第一次看她是"的士大哥", 就觉得她肯可爱, 但之后就没看过了, 然后到精武门; 但都没什么感觉, 就是觉得她看起来很舒服, 但好像不太会拍戏. 到了"我和殭屍", 我是完全为了看她而看的. 希望她既 ...
2 Y1 M! Y6 l' s8 m) esmwangzi7777 發表於 2014-2-13 08:17 AM
% n& F5 v$ V3 `" h! U5 s2 N2 Z2 N6 }' l/ q! M: M5 p
最初接觸萬綺雯時感覺同你相似,唔知係咪嗰陣馬小玲條短裙仔鋒芒掩過其演技,覺得其演內心戲時唔係好夠力,《殭屍》之後無再睇佢演出。2 {' h2 o4 U  L  J+ x+ J3 a2 m8 ^
[attach]2672649[/attach]
tvb now,tvbnow,bttvb; E. |3 W* \) \; g7 m2 B# j8 y9 a6 b
直至過檔無記後,我再重新關注,但焦點已經完全轉變,現在係睇佢以現今年紀及經歴,在大台環境下如何與無記的製作團隊融合,看看昔日ATV人是否真的因為正如阿田同美儀所講,在無乜人睇的電視台無論你幾咁努力都係無人問津,但在大台內,有潛質嘅人就算要佢重新起跑最終都會突圍而出.........
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-15 02:55 AM

論演技, 我覺得江美儀同埋田蕊妮都好過萬綺雯喎! 前兩個真係有努力下苦功, 後者花瓶居多, 但佢e+有老態好難好似以前做花瓶咁上位, 不過佢好好運, 咁就要睇下佢嘅運幫唔幫到佢喇!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-15 02:57 PM

論演技, 我覺得江美儀同埋田蕊妮都好過萬綺雯喎! 前兩個真係有努力下苦功, 後者花瓶居多, 但佢e+有老態好難好似以前做花瓶咁上位, 不過佢好好運, 咁就要睇下佢嘅運幫唔幫到佢喇! ...
' y9 x3 Q/ M1 j9 B( I6 Kwww.tvboxnow.com大文細佬 發表於 2014-2-15 02:55 AM
www.tvboxnow.com9 L  r/ w. e5 x0 x- F% V2 v8 F' t% C

+ k8 {8 h# o. T! `公仔箱論壇非常同意!
: u7 U  ~1 p+ W5 D3 M/ r不如都係欣賞吓蚊蚊啲噴血舊相算把啦。
公仔箱論壇( q6 b& [% a( [" j
[attach]2673376[/attach]
! F! T7 ?( ]" F" K9 L. N; X5 B1 owww.tvboxnow.com
作者: dalglish    時間: 2014-2-15 05:18 PM

蚊蚊索好多
作者: cityusam01    時間: 2014-2-15 09:53 PM

i like her very much
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-16 02:51 AM

www.tvboxnow.com1 y2 ]5 T1 l$ L' y
5 S9 r' v3 I4 u$ i: F8 }
非常同意!tvb now,tvbnow,bttvb+ e7 [/ Z. r) N" X
不如都係欣賞吓蚊蚊啲噴血舊相算把啦。
: Y6 [3 K3 `6 \# ^' uwww.tvboxnow.com2673376
8 D5 F; W  M# t) U; a- G0 Q公仔箱論壇
; g8 K7 h  S+ E; W6 D# f3 G+ X2 uleekwoklam 發表於 2014-2-15 02:57 PM
, C' b* o( p  t8 M0 \公仔箱論壇. ]4 ]+ l3 m' e/ a1 H6 ~
lamlam, 你揾佢呢幅相係咪最近幾年架?? 好似都有啲老態喎.. 其實佢最正都係42吋長腿, 至於樣貌真係各花入各眼喇!
作者: vincechau    時間: 2014-2-16 01:27 PM

personally think that tian will be better
作者: danny_chung    時間: 2014-2-16 01:37 PM

有難度  萬綺雯的演技及觀眾緣 暫時都不及田蕊妮
作者: redichii    時間: 2014-2-16 01:59 PM

支持支持蚊蚊
作者: shouting669    時間: 2014-2-17 03:55 AM

I never see her able to act, just looks too old for other male actors so far in TVB.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# B; Q, |+ `# u# \8 k
Very sad for a woman especially as an actress
# I  c5 X) A7 E  UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 (只係my個人意見)
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-18 11:49 AM

5 v* {1 A% P* o# Z6 D& C8 Swww.tvboxnow.com6 e; O7 V& g( T: w
: m  w( L/ \; W$ ]www.tvboxnow.com  f/ R/ g: i  Z" w' O
lamlam, 你揾佢呢幅相係咪最近幾年架?? 好似都有啲老態喎.. 其實佢最正都係42吋長腿, 至於樣貌真係各花入各眼喇!tvb now,tvbnow,bttvb7 w7 C' `0 p$ E/ i
大文細佬 發表於 2014-2-16 02:51 AM
www.tvboxnow.com3 ~. @: o+ x  X% t. K
係呀大文細妹!其實近幾年無論喺螢幕正如食為奴本劇或報章雜誌上,萬綺雯啲相都難掩其老態,化娤燈光都補救唔到,但若論其真實年紀都係應該嘅。
' P" u  H) W7 C3 c7 T4 Z0 a/ {公仔箱論壇
不過本劇“紀慕雪”這個「武女」角色年齡設定好似後生咗啲啲,暫時感覺普普通通咁啦,但你講得好,佢把沙聲將角色「延年益壽」咗囉。
公仔箱論壇. P; ^7 Q# G# }& t- v# y. X
[attach]2675638[/attach]
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-19 01:25 AM

本帖最後由 大文細佬 於 2014-2-19 01:28 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) W7 y2 R' y5 s& l, D+ p! N

% S4 \) ?5 E. e3 f, j, @8 I3 t
tvb now,tvbnow,bttvb' \5 F! ?# b/ x
係呀大文細妹!其實近幾年無論喺螢幕正如食為奴本劇或報章雜誌上,萬綺雯啲相都難掩其老態,化娤燈光都補救唔到,但若論其真實年紀都係應該嘅。
4 \; f8 J# |$ Y- G, A9 y不過本劇“紀慕雪”這個「武女」角色年齡設定好似後生咗啲啲,暫時感 ...
& ]: ^3 s) G1 _* R7 O3 j1 I公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-2-18 11:49 AM
4 C$ W* ^6 ^! k3 Kwww.tvboxnow.com
$ ?3 W; s6 e6 \& J5 z  Vwww.tvboxnow.com佢第六集把聲好拆呀 .. 有無可以提點佢, 叫佢唔好食咁多煙呢??
作者: isaaclee80    時間: 2014-2-19 03:33 AM

鍾意“蚊蚊”但田蕊妮演技好耶啲
作者: milito    時間: 2014-2-19 09:16 AM

田好啲,萬都唔差!
作者: fatduck4u2    時間: 2014-2-19 09:19 AM

After 田蕊妮 got her 雙料視后, the way that she acts in the public appearance became so fake. She had couple good shows and couple old shows was bad then made her acting even out. I hope TVB don't make a big deal of her show. TVB stars some too old and some too young. Please balance their age and their acting.
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-19 11:39 AM

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ @7 ~6 e. n/ ~5 ]& t# C
www.tvboxnow.com1 R# L  b' l* S0 |6 n; G! r
佢第六集把聲好拆呀 .. 有無可以提點佢, 叫佢唔好食咁多煙呢??公仔箱論壇  G: N; x2 _! o2 I# ]: M
大文細佬 發表於 2014-2-19 01:25 AM
  K  Y5 j# _2 m5 m0 Rtvb now,tvbnow,bttvb
: R; M& s2 n* d0 v. z. [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細妹!聽講佢老公陳十三仲大煙瘾過佢囉。
作者: cottoncandy    時間: 2014-2-19 02:52 PM

she is good, i like her too
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-20 02:06 AM

www.tvboxnow.com6 n0 a& x6 G- g, X) {5 j4 A
, q+ Z% ]% z+ F1 c$ {& S1 c4 s
大文細妹!聽講佢老公陳十三仲大煙瘾過佢囉。
4 h& \( N4 I) Kwww.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-2-19 11:39 AM
tvb now,tvbnow,bttvb/ E/ v! O) }  ?+ a  P. J5 J0 _7 ~
公仔箱論壇, t# m0 V2 O! Q1 b! H" j3 E* n5 j8 }
唔怪得, 一手二手一齊來!
作者: hkc802    時間: 2014-2-20 08:15 AM

How can a pretty woman become an ugly one?
作者: hkc802    時間: 2014-2-20 08:15 AM

I meant $12000 is pretty.
作者: 33033303    時間: 2014-2-20 09:15 AM

佢做呢個角式有尐勉強
作者: jkkui414    時間: 2014-2-20 09:57 AM

萬綺雯真係越來越正,雖然我都好鈡意佢,但演技真係進步不大!!!tvb now,tvbnow,bttvb7 H3 v: @0 A; B; C  Z
P.S.加油永遠支持你!!!
作者: crystal1357    時間: 2014-2-20 11:17 AM

ok good
作者: tycn3320    時間: 2014-2-20 08:06 PM

聲音很沙!
作者: babylonzone_lew    時間: 2014-2-21 12:33 PM

非常認同!
作者: sam_78    時間: 2014-2-22 11:51 AM

还需要时间
作者: allenlau    時間: 2014-2-22 01:47 PM

好直接講,沒可能.我對佢沒成見的.
作者: danny_chung    時間: 2014-2-23 11:11 AM

過檔無線後的萬綺雯 才發現她存在 和田蕊妮比 要加把勁啊
作者: jasonfussy    時間: 2014-2-23 11:13 AM

個覺得阿田比12000有HEART演戲
作者: wewewebweb    時間: 2014-2-23 03:12 PM

萬綺雯的演技一般, 又唔夠放, 只能靠劇本配合才可發揮, 要做演技派尚需努力 .........
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-23 04:10 PM

萬綺雯的演技一般, 又唔夠放, 只能靠劇本配合才可發揮, 要做演技派尚需努力 .........公仔箱論壇" D. V) i5 o7 `, o5 [
wewewebweb 發表於 2014-2-23 03:12 PM
www.tvboxnow.com$ o$ `- U" O/ A

" t3 K# F) J$ U& `我有啲認同,蚊蚊嘅演出之中,耐唔耐都有比人拘緊嘅感覺,但阿田就好入戲,差不多可以話係要幾放有幾放。
作者: KELVINWAN121    時間: 2014-2-23 06:21 PM

萬二蚊差肥田好遠
作者: thinning    時間: 2014-2-23 11:19 PM

i think it is very funny and relaxing to watch
作者: daimasing    時間: 2014-2-24 03:16 AM

万二蚊得个样,演技麻麻,胜在有观众缘,可惜过档太迟,年纪不轻,演呢套剧的角色有D呕心,发展有限。
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-24 06:03 AM

睇咗咁多人回覆, 發覺太部份人都知道點為之演技好嘅演員, 唔係只係啲fans咁, 演員無演技都讚.
作者: waibish    時間: 2014-2-24 12:02 PM

支持!!!!!!
作者: iori0079    時間: 2014-2-24 01:16 PM

萬綺雯係唔會輸的
作者: geniegenie    時間: 2014-2-24 10:24 PM

i haven't watched her drama in the past. but after watching a few episodes of this drama, i don't think she is that good as people say on the internet. i even find her a bit annoying. maybe it's because of her voice or her age not matching with the character...
作者: miumiu468    時間: 2014-2-25 05:06 AM

Miss Man is not bad, at least still fresh in TVB.
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-25 12:10 PM

睇咗咁多人回覆, 發覺太部份人都知道點為之演技好嘅演員, 唔係只係啲fans咁, 演員無演技都讚.
( x& U. k# {, A* ^! R: L/ J9 ~大文細佬 發表於 2014-2-24 06:03 AM
( q; m5 K5 f9 [' q% B- \+ C大文細佬,你經常都能夠睇得出一啲普通觀眾睇唔到嘅嘢,非常抵讚,同你拍檔傾傾講講劇情好開心。公仔箱論壇5 {2 r3 V! _' o
其實本帖標題都有少少潛台詞嘅,但唔想寫出嚟,總之你嘅見解有部份吻合咁啦。

作者: 小明家    時間: 2014-2-26 01:59 AM

萬綺雯唔係人地台過黎架咩,佢算好勁架啦,但我都係覺得差D唔知咩
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-26 02:29 AM

1 O8 u5 I5 d; I  s/ F( W大文細佬,你經常都能夠睇得出一啲普通觀眾睇唔到嘅嘢,非常抵讚,同你拍檔傾傾講講劇情好開心。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 A4 K, u( k; ^. l
其實本帖標題都有少少潛台詞嘅,但唔想寫出嚟,總之你嘅見解有部份吻合咁啦。  ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 c9 f9 i/ }- l: o* ?' r& ]4 F
leekwoklam 發表於 2014-2-25 12:10 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% \6 ^$ ~0 w9 h% b

1 I2 J1 L  M4 D9 ]' Z' T潛台詞係乜?? 講比我聽吖..
作者: cyrusbaby    時間: 2014-2-26 06:22 AM

I like her so much, nice actor.
作者: gigi831008    時間: 2014-2-26 11:26 AM

萬綺雯ok啦, 她的身體語言比較軟弱. 4 o) f/ B7 w+ j. Q% y6 M
我比較仲意田蕊妮
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-26 12:07 PM

, j, j6 C0 ^; F% M  R8 A
. N- R  T/ V% y9 v3 L. H- DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。潛台詞係乜?? 講比我聽吖.. 公仔箱論壇6 p$ C" o9 Y) z1 I) f" v
大文細佬 發表於 2014-2-26 02:29 AM
+ @  V# L: h' \3 m- U9 x
公仔箱論壇- L. \1 P+ L  ~5 w

g4 H# a% f0 ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我怕比人鬧呀細佬,你咁聰明我知你明嘅!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-26 12:10 PM

萬綺雯ok啦, 她的身體語言比較軟弱.
6 O  q4 d: D, U7 J0 ktvb now,tvbnow,bttvb我比較仲意田蕊妮
4 T) O* S1 h- y; l. d" D5 pgigi831008 發表於 2014-2-26 11:26 AM
公仔箱論壇) B/ |6 g. d2 A( o1 o1 O# C' y' R
www.tvboxnow.com9 A- o/ r# t: `
身體語言呀?有啲point噃!
作者: Joyrider    時間: 2014-2-27 12:30 AM

田蕊妮好得多
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-27 02:01 AM

萬綺雯的演技一般, 又唔夠放, 只能靠劇本配合才可發揮, 要做演技派尚需努力 .........
9 Q! S6 B0 Q1 W/ D' T5 a) _5 aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。wewewebweb 發表於 2014-2-23 03:12 PM
. R7 Z8 }) Y) u

# D/ Z. G1 U$ R- }  `- [) v9 W) gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其實佢演咗咁多年, 演技仲停留响"殭屍"時代... 加上佢e+仲有老態, 把聲仲得人驚.. 除非佢肯演番同年齡嘅戲份喇.. 唔係好難令觀眾投入.
作者: briankuang    時間: 2014-2-27 10:26 AM

非常同意樓主的見解。
作者: jwfeel100    時間: 2014-2-27 03:39 PM

呢套應該唔得, 下套
作者: tycn3320    時間: 2014-2-27 11:49 PM

紀慕雪這角色不討好!
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-28 02:32 AM

睇咗十幾集, 對你响page 1呢句->"今次對手唔再係視帝郭晉安同萬女迷三哥苗僑偉,對手表面上好似跌「呢」,但觀眾焦點反而可能更加集中係“紀慕雪”身上," 可以否定lu.. 佢根本無可能响兩個阿哥度佔到丁啲戲, 通常男女角有火花雙方都需要一定演技, 但e+係單方喎. 所以焦點依然响兩位阿哥身上!
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-28 11:34 AM

睇咗十幾集, 對你响page 1呢句->"今次對手唔再係視帝郭晉安同萬女迷三哥苗僑偉,對手表面上好似跌「呢」,但觀眾焦點反而可能更加集中係“紀慕雪”身上," 可以否定lu.. 佢根本無可能响兩個阿哥度佔到丁啲戲, 通常男 ...
8 G) P( K& _( e公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-2-28 02:32 AM
公仔箱論壇: [3 H& @; L' `$ M% @" v# Q

# }" ^$ [9 Z" O. _5 u* `( R係呀!簡直係錯估形勢囉!
作者: 大文細佬    時間: 2014-3-1 01:13 AM

唉.. 就係為咗老表班底, 所以揾咗呢位女角, 選角失敗!
作者: 小明家    時間: 2014-3-1 08:35 AM

我身邊無人中意佢, 但我覺得OK 只係下次唔好扮咁後生
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-1 04:55 PM

我身邊無人中意佢, 但我覺得OK 只係下次唔好扮咁後生
, U0 l5 Z9 |4 g! D- }小明家 發表於 2014-3-1 08:35 AM
1 m- G* @0 o4 j: q公仔箱論壇係呀小明家,畢竟蚊蚊都成43歲,根本仲有好多更適合佢嘅角色。
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-1 04:57 PM

唉.. 就係為咗老表班底, 所以揾咗呢位女角, 選角失敗!www.tvboxnow.com- }3 `% U+ p! Y
大文細佬 發表於 2014-3-1 01:13 AM
公仔箱論壇3 V& `0 ]: R3 ]; b8 V! V
tvb now,tvbnow,bttvb* P/ j/ C! l! U" x
我覺得定欣做呢個角色更好。
作者: 41291    時間: 2014-3-1 06:00 PM

I like 蚊蚊~~
作者: lauchingwan    時間: 2014-3-1 06:08 PM

似乎田蕊妮的演技好D,萬綺雯的外形有一定的限制!
作者: bigheadson    時間: 2014-3-4 10:32 PM

好DETAILS WOR!
作者: arthur2005    時間: 2014-3-5 10:49 PM

我覺得田蕊妮戲路闊, 還有很大空間, 萬2蚊演技則需加把勁。
作者: arthur2005    時間: 2014-3-5 10:50 PM

我覺得田蕊妮戲路闊, 還有很大空間, 萬2蚊演技則需加把勁。
作者: arthur2005    時間: 2014-3-5 10:53 PM

作者: arthur2005    時間: 2014-3-5 10:59 PM

唔好意思, 以為Download唔到, 重覆入了幾次, Sorry!
作者: akila007    時間: 2014-3-6 02:21 AM

我自可以話黎冧多咗咯!
作者: lemonhead13    時間: 2014-3-6 07:40 PM

萬綺雯 is much prettier in my mind, but not as good actress.
2 {; z* }4 U8 kI kind of like the fact that it proves ATV did have some good actor/actress,. just shit boss/company
作者: whistlewindy    時間: 2014-3-7 02:44 PM

田蕾妮好点
作者: kevinwong1974    時間: 2014-3-7 03:24 PM

1# leekwoklam
  ?9 O& I7 x9 `3 Z. V6 `2 g; R萬綺雯 acting really so so only compare with 田蕊妮. And somemore her age has also limit her on certain character.
作者: appleapple2    時間: 2014-3-7 07:53 PM

萬綺雯由馬小玲做到依家食為奴,演技從未進步過,都係得兩三個表情,賣下靚樣同可愛有餘,論演技,連伍姑娘都不如,莫講話田蕊妮十六歲攞未來偶像爭霸戰冠軍人物相比,食多啲防腐劑仲可以撈多兩年嘅。
作者: tsfstanley    時間: 2014-3-8 11:12 AM

萬E雯轉到TVB點都好過成世係AXV做馬小靈
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-10 01:48 PM

萬綺雯由馬小玲做到依家食為奴,演技從未進步過,都係得兩三個表情,賣下靚樣同可愛有餘,論演技,連伍姑娘都不如,莫講話田蕊妮十六歲攞未來偶像爭霸戰冠軍人物相比,食多啲防腐劑仲可以撈多兩年嘅。 ...  h! k- U5 b$ C5 r' A5 B, c; {3 r/ @
appleapple2 發表於 2014-3-7 07:53 PM
" p! F+ i1 G/ L- cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2691907[/attach]9 N1 g  G/ [% N, h
係囉!伍詠薇咁努力,演技明顯較蚊蚊高一班以上,演出機會亦都唔算少,但唔知點解,我地總係覺得無記對萬綺雯零零舍舍好好多咁嘅?公仔箱論壇8 }" T  Z% u8 P* w3 J4 t
[attach]2691906[/attach]

作者: mikadada    時間: 2014-3-10 03:56 PM

佢在剧中,戏份不多,有点二打鹿感觉。佢太柔弱,狭窄了戏路。
作者: mikadada    時間: 2014-3-10 03:58 PM

作者: tommylau0911    時間: 2014-3-10 04:25 PM

在我和疆屍有約會中...就臺歡萬綺雯,有觀眾緣
作者: kkcmc725    時間: 2014-3-10 05:13 PM

感謝分享
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-11 11:19 AM

( ^7 o$ k# h# \, mmikadada 發表於 2014-3-10 03:58 PM
tvb now,tvbnow,bttvb8 ?  Z6 x; d" C
係!有時真係覺得唔知算唔算係女主角。公仔箱論壇/ O7 v3 j' o% J; a
不過結局篇會仲有chance突圍嘅....

作者: jcysys_1314    時間: 2014-3-12 01:55 PM

自從睇過殭屍一劇之後,萬綺雯就一直係我心目中嘅女神! 希望佢發展得越嚟越好! 食為奴都係因為佢先睇咋
作者: 留美博士    時間: 2014-3-12 04:34 PM

每個人都有自己的優點,只要天時、地利、人合都到位,自然可以上位
作者: mikadada    時間: 2014-3-13 05:54 PM

她在这剧变了做大咖喱啡!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0