標題: 由《巨輪》姜勇至《食為奴》八阿哥-張繼聰越奸越精采 [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2014-2-14 02:04 PM     標題: 由《巨輪》姜勇至《食為奴》八阿哥-張繼聰越奸越精采

[attach]2672753[/attach] [attach]2672754[/attach]/ W% j0 J( w9 _2 f% F' G
在《巨輪》,張繼聰飾“姜勇”雖僅為男配角,由一個小小蠱惑仔,不擇手段掙扎向上爬,最終成為大佬的過程雖然着墨不算很多,但張繼聰都盡心做到角色的要求,尤其交代跟佢同場最多的陳展鵬的戲份時最吸引,縱使“姜勇”只不過為咗想長期控制“喬天生”,開口埋口想同人稱兄道弟,然亦睇得出佢不忘昔日喬曾無心暗助其一把,“姜勇”心底其實都有不少誠意,希望身邊會有一位講義氣嘅好兄弟,只不過“喬天生”因警匪須劃清界線而一直保持距離,甚至講到出面歉棄“姜勇”,“姜勇”屢食檸檬最終跟“喬天生”反面收場,過程中張繼聰演得到黑道中人的心狠手辣,既又演譯到被人離棄時的不忿,及後撈到風生水起後,甚至想兼埋做正行扮好人但又被人踢爆功虧一簣的敗興而回,段段戲都安然渡過無乜犯錯,畢竟佢有多年舞台劇底子,喺無記演劇做「新人」係另一種「機遇」,當時已經覺得無記「奸人組」將會多一位新成員。tvb now,tvbnow,bttvb  G! t9 r* {! o# B5 M7 e
公仔箱論壇' o; {9 e* _, J6 B
[attach]2672755[/attach]5 S1 v) y" T& v9 E
今回張繼聰喺《食為奴》,已經升「呢」為第三男主角又係另一新境界,“八阿哥胤禩”比“姜勇”難做得多。www.tvboxnow.com5 h! z+ ^0 }1 c, |8 E# [9 o
胤禩始終貴為王族,造型上要有貴胄王公的氣度,表面上彬彬有禮、風度翩翩,呢啲都唔算太難演。但係又要比觀眾感覺到胤禩其實頗重階級觀念,又要流露出自命不凡的高傲心態,認為「帝位應該傳賢不傳長」 ,自己的能耐才可令大清繼續盛世,百姓富泰,呢啲都係“姜勇”這個小混混所没有的。
我唔敢話張繼聰做胤禩做得好好,但至少唔難睇。
, v+ t' R$ E0 u9 N, yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
. u% X- L2 G9 j; ?0 F# G0 \; N公仔箱論壇BTW,睇胤禩此角令我想起陳山聰,山聰都係做此類角色的上選,佢老人家回歸無記後應該感受到一代新人換舊人的現實囉。
4 q2 e$ m" s( U, v0 q5 T
& M" F7 ^' h  }# _1 A0 Htvb now,tvbnow,bttvb[attach]2672756[/attach]
1 d- P- Z( F% r3 ~1 x6 p張繼聰都係出場無耐,能否成功演譯“胤禩”,可能再睇多十集八集才好說,不過令人放心嘅係佢個主要對手—“黃智賢”。以佢嘅資歴現在演老謀深算的雍正叫做上到張好牌,同鋒芒盡露嘅胤禩加上其他幾位阿哥,重新演譯成功過無數次嘅九王奪位情節,令人期待,亦係張繼聰同黃智賢能否在無記再進一步的大好機會tvb now,tvbnow,bttvb: y& m3 J1 F' k4 B5 r8 Y/ ?
公仔箱論壇* ]/ V' ^6 E0 d) R

作者: 大文細佬    時間: 2014-2-15 02:46 AM

不過令人放心嘅係佢個主要對手—“黃智賢”。以佢嘅資歴現在演老謀深算的雍正叫做上到張好牌,同鋒芒盡露嘅胤禩加上其他幾位阿哥,重新演譯成功過無數次嘅九王奪位情節,令人期待 <--我都覺超級正嘅組合! 張繼聰今次演得好過巨輪呀! 八阿哥响呢度會點樣同四阿哥鬥呢? 仲有唔知雍正點樣將遺詔由十四阿哥改為四阿哥呢??係咪好似啲野史咁講呢??tvb now,tvbnow,bttvb! _3 D( l0 B' B/ B' D

作者: shouting669    時間: 2014-2-15 08:39 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-15 02:41 PM

不過令人放心嘅係佢個主要對手—“黃智賢”。以佢嘅資歴現在演老謀深算的雍正叫做上到張好牌,同鋒芒盡露嘅胤禩加上其他幾位阿哥,重新演譯成功過無數次嘅九王奪位情節,令人期待  ...
8 Q* i2 o) u' ~0 J公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-2-15 02:46 AM
2 i5 u# t9 J1 C
, x! o  `3 k9 b1 j! lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬,你都幾欣賞張繼聰喎,其實佢真係幾叻架,但啲人成日將佢同佢太座比較,大家條路有好多唔同,點比較呢真係吖。
; @* ?% w& Q- O5 ^/ c重有,你都好似幾熟嗰段時期啲歷史,係咪咁樣睇劇好睇啲嘅呢?

作者: 大文細佬    時間: 2014-2-16 03:07 AM

0 E1 D/ S0 i; p* j8 j& r 9 k0 P; P6 U4 V. u
大文細佬,你都幾欣賞張繼聰喎,其實佢真係幾叻架,但啲人成日將佢同佢太座比較,大家條路有好多唔同,點比較呢真係吖。tvb now,tvbnow,bttvb( \0 K# ^5 ~8 R1 D2 f
重有,你都好似幾熟嗰段時期啲歷史,係咪咁樣睇劇好睇啲嘅呢? ...
3 C2 c2 A6 L8 b- d/ cwww.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2014-2-15 02:41 PM
( S  r# z; X* b
9 {8 _" m2 r# i( y( X/ Rtvb now,tvbnow,bttvb我又唔係咁留意佢老婆喎??? 我覺張繼聰好努力! 歌星我比較鍾意祖兒, 佢真係有實力, 唱life同CD把聲一樣, 又有台風! 响現今香港樂壇好難揾到咁有實力又有唱片公司肯投資嘅歌手架喇.
7 H- d2 K3 L3 V, h公仔箱論壇
, l$ e% {) n* g6 O& twww.tvboxnow.com仲有呢, 因為鍾意睇金庸小說同埋好似三國演義啲小說, 類似啲野史都好有興趣架!
作者: mnb1123    時間: 2014-2-16 10:50 AM

好同意1-2樓两位大大的見解。自從<老表你好嘢!>張繼聰越做越好,都几鐘意睇佢D戲!
作者: momochacha2007    時間: 2014-2-16 11:24 AM

張繼聰 is a good actor, I watch few show and his acting is quite good.
作者: alice_ip    時間: 2014-2-16 12:12 PM

agree~!~!!
作者: danny_chung    時間: 2014-2-16 01:19 PM

做奸角 幾好呀 演出機會一定會比做主角多
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-18 12:36 PM

做奸角 幾好呀 演出機會一定會比做主角多
* F3 H3 u/ I# Q* M3 k$ `danny_chung 發表於 2014-2-16 01:19 PM
% m5 t8 Y, j7 d. O3 x& rtvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ w8 o# u! h7 e' o
話張繼聰奸都唔係好啱,眾王子我相信都有想過做皇帝,如果話奸個個都可以奸呢!
作者: cityusam01    時間: 2014-2-18 07:00 PM

張繼聰 演得不錯,期望可以有更多發揮的機會
作者: engeng886    時間: 2014-2-18 08:57 PM

其實八阿哥都不算奸.
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-19 01:09 AM

其實八阿哥都不算奸.tvb now,tvbnow,bttvb" c5 J* f; g8 Q1 c
engeng886 發表於 2014-2-18 08:57 PM
]
$ a' U% b# s  \% M5 c2 j公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb+ r+ w: Z: \3 @. l4 Z
都仲未知佢奸唔奸, 但由佢少少眼神响辦義學同萬綺雯對戲時覺得好似比較偏向奸, 如果真係奸的話, 張繼聰演技又進步咗好多喇, 相反如果佢唔係奸, 佢嘅演技就有問題喇 .. lol.. 唔知你地有無同感呢??
作者: milito    時間: 2014-2-19 09:14 AM

9阿哥都唔錯,可惜冇左13阿哥!
作者: kingyue    時間: 2014-2-19 01:13 PM

好睇!!!
作者: cottoncandy    時間: 2014-2-19 02:46 PM

越來越進步,good
作者: hkc802    時間: 2014-2-20 08:24 AM

I agree with you
作者: menwithdreams    時間: 2014-2-20 12:51 PM

Agree~~~
作者: 6896    時間: 2014-2-20 05:25 PM

忠又得,奸又得,可造之才。
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-20 08:32 PM

忠又得,奸又得,可造之才。4 N( W  O- V. W& s8 g
6896 發表於 2014-2-20 05:25 PM
* Z+ G5 v7 X) q" p7 STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
  x) B1 d/ I3 V1 I! DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係呀,做忠嘅時候夠攪笑,做奸嘅時候又夠邪又夠吋,buy佢。
4 T. x- |2 ?8 _: V- j公仔箱論壇[attach]2677548[/attach]
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-21 01:06 AM

第八集開始奸出來喇
作者: babylonzone_lew    時間: 2014-2-21 12:29 PM

唔錯! 好多大哥大姐以前都演過奸角! 有發揮!
作者: liuoldman    時間: 2014-2-23 02:22 AM

張繼聰做得幾好呀~
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-23 07:03 AM

! }: S! [! \: S$ l7 |) ?  ~( G$ g4 y' e$ ^5 s, n
係呀,做忠嘅時候夠攪笑,做奸嘅時候又夠邪又夠吋,buy佢。
' k' O, b& C+ x. n6 LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2677548
! \) P" Y% W: }  gtvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-2-20 08:32 PM
' j# s9 F5 B9 S, O公仔箱論壇
! `2 J2 E1 B4 n; MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺佢本身個樣忠多過奸.
作者: leekwoklam    時間: 2014-2-23 03:59 PM

7 @) V5 T5 A, y7 s. O1 _2 nTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www.tvboxnow.com% a' q4 ~0 ?: z( L3 b7 L& W
我覺佢本身個樣忠多過奸.公仔箱論壇3 e% E- g: P7 F- n; E7 r
大文細佬 發表於 2014-2-23 07:03 AM
/ t. S" U/ Q. r/ v! d, [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, A2 ^) c3 A; l+ v; d
[attach]2679745[/attach]公仔箱論壇% r3 X+ e: J" r1 M
www.tvboxnow.com' D7 W  D1 I. B6 y0 U
www.tvboxnow.com" l- l$ ^7 H9 [1 F* A  U
其實張繼聰個樣做啲「鱷魚頭老襯底」嘅角色都幾正,喜劇感十足哩。7 C( P6 @( a% Q  |/ e; j7 W& U
[attach]2679746[/attach]
作者: KELVINWAN121    時間: 2014-2-23 06:19 PM

個人覺得張繼聰D戲唔錯~
- Z+ P  d& u6 I: V3 d; u2 m公仔箱論壇個樣有幾分像鄭中基,做多D搞笑角色可能殺出血路
' H: b* T- M5 h! eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好似喜愛夜浦3里面扮乞衣咁
作者: miumiu468    時間: 2014-2-25 05:11 AM

yes, he is growing.
作者: on0099    時間: 2014-2-25 12:39 PM

張繼聰越來越好戲, 遲D唱埋電視插曲, 去登台賺錢好過出碟
作者: 大文細佬    時間: 2014-2-26 02:42 AM

6 j$ a& ?+ c: l! ?3 u公仔箱論壇
. a% I, {  Z, \' Y1 }- [, [, l! I2679745
/ G. Y& E% b9 s4 c7 Ntvb now,tvbnow,bttvb  x* M! T4 l3 u  {+ p1 G* q
tvb now,tvbnow,bttvb( M& ^+ {! }. z$ D7 q
其實張繼聰個樣做啲「鱷魚頭老襯底」嘅角色都幾正,喜劇感十足哩。
4 ]# v4 k0 v9 o/ H2679746公仔箱論壇$ U! u( c- X& s2 I! Q
leekwoklam 發表於 2014-2-23 03:59 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" I2 z, h* N6 S1 b2 M

* S; m) N7 f8 I8 [3 l3 ~1 h6 S4 t唔夠你幅相梁嘉琪咁正, 咁可愛, 睇學是學非睇到佢, 李佳芯同埋麥美恩三個好搞笑
作者: jeffmak888    時間: 2014-2-26 09:08 AM

做奸角 幾好呀 咁先有發揮
作者: gigi831008    時間: 2014-2-26 11:22 AM

我支持張繼聰, 他的演技好令人深刻. 好多actor都未必做到這樣. 奸得好. 由老表你好嘢, 我已經好留意他
作者: briankuang    時間: 2014-2-27 10:26 AM

非常同意樓主的見解
作者: jwfeel100    時間: 2014-2-27 03:38 PM

張繼聰呢個人我都開始留意, 幾好, 我又唔憎佢
作者: leekwoklam    時間: 2014-3-5 01:30 PM

我支持張繼聰, 他的演技好令人深刻. 好多actor都未必做到這樣. 奸得好. 由老表你好嘢, 我已經好留意他TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 ^9 B' r" {% W$ x' t# k5 Z+ ]
gigi831008 發表於 2014-2-26 11:22 AM
: D0 q4 B) a4 A. s8 g0 L  ?# H( w1 Q[attach]2687518[/attach]www.tvboxnow.com( c4 ?, P6 ~; W0 j' p! U
係呀!佢最近個和尚造型好好呀。
作者: luigi888    時間: 2014-3-14 11:16 AM

不太奸, 但樣衰. 不過吾可以個個都咁靚仔, I like him anyway.  z% O* W( N& V) ~. I; b9 D
佢同阿澤做笑片就一流, 加埋雷宇揚一定笑Q死
作者: 唐傲雨    時間: 2014-3-16 09:25 PM

八阿哥做得好好.....
作者: ahking99    時間: 2014-4-7 11:46 AM

>> 張繼聰行古惑ok架 !
作者: coffeeng    時間: 2014-4-12 10:12 PM

有張繼聰做的戲我必睇!!佢有種等別魔力吸引人
作者: homlet    時間: 2014-4-12 10:50 PM

演八阿哥,感觉怪怪地
作者: puccaweng    時間: 2014-5-2 04:03 PM

9# danny_chung 9 a6 G+ _7 F, U+ E- C
7 W; A8 b1 [# c# H5 d
可能遲D做埋主角都唔定
作者: lek0212    時間: 2014-5-2 07:44 PM

幾好呀
作者: wing2002    時間: 2014-5-3 06:54 PM

唔错, 佢的确睇落有D斜气啊

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0