標題: [問題] 飲多啲水可以幫助排便? [打印本頁]

作者: ecumenic    時間: 2018-5-5 03:55 PM     標題: 飲多啲水可以幫助排便?

好奇一問 有冇人都有腸胃唔暢順嘅問題?; {* \  B* i- C& y; a$ E  t) N  Z+ C
如果我飲多啲水 對通腸胃有冇用?
, \4 V  ^4 `) W( e2 l; D5 B2 LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我平時係一直飲水
% ]( m& d" B) G' Z! G( K# c: l/ Vwww.tvboxnow.com但係都飲唔到幾TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. J* m& k5 s0 N  V7 {' t( L
大多數都係飲其他嘢飲
% N% `: k" i; d依幾日因為便秘屙唔出4 ^! w+ h; q. j4 e+ D
所以諗緊係唔係因為我飲水太少
1 k" K0 Q7 R% y/ f9 X! a: a$ A0 {www.tvboxnow.com考慮緊其他嘢飲就少飲啲
- k* F& G% R& Q然後飲返多啲水,睇下會唔會好啲6 e4 c) B2 o! p/ X+ g
都想知道有冇人都係因為飲返多左水,之後腸胃變得順暢左?
作者: soforlee    時間: 2018-5-6 12:02 PM

對你的問題不會有一個單一的答案,但整體健康是幫助的關鍵。 一般水,高纖維飲食,定期鍛煉身體會有所幫助。 只要你的便秘不是由任何疾病造成的.
作者: disnoie    時間: 2018-5-6 06:49 PM

飲水對我嚟講有時有用有時冇用
! L  \7 |" @9 i/ O, \/ c1 U1 B但你可以試下朝早起身
1 b% g& |- ^4 Mtvb now,tvbnow,bttvb先飲500cc嘅温水
: M" d/ }' G( l$ l我之前有試過朝早起身咁飲,跟住就開始去到廁所啦TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; v  b: }( g! p5 \, L3 E
但唔係次次都得
作者: relieved    時間: 2018-5-7 03:03 PM

如果你排便唔係咁順暢嘅話
. \" D& x* j* ]& ?, B6 C+ K+ E: S除左飲多啲水之外
  z3 O) t; K, c* V4 W6 t& j! [公仔箱論壇仲可以試下做運動
; y" @7 b: Y( W9 h5 K7 ^0 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。偶爾去跑下步都得㗎tvb now,tvbnow,bttvb' R1 H& t* [. f+ b* `/ y/ H) `1 b
咁樣可以令腸胃都跟住蠕動公仔箱論壇1 E7 @& {3 }) |" }( p6 R; H
然後食返啲青菜水果
. x, \5 \! ?  {) b4 h8 X! h青菜水果入面含有啲幫助消化嘅膳食纖維
! Q* C: C6 V' T+ m7 S3 [www.tvboxnow.com而我個人就比較中意食火龍果嘅
5 l7 a0 D! B* W5 c& Y5 g  L" L% etvb now,tvbnow,bttvb之前屙唔屎嘅時候www.tvboxnow.com& c( U4 C. w8 F) h$ F+ [& n, y! }, |
大概一日會食差唔多一個火龍果左右
; S5 @% \1 [6 w! ?8 }, J) x咁樣真係有幫助到我排便嘅
% B$ i% w: W. i- iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。之前試過次次食夠一至兩日就可以順利去到廁所啦
6 I5 |: v( ~  h) T8 Y# Cwww.tvboxnow.com火龍果入面有我講嘅膳食纖維1 l; W0 A4 H. G  x8 L
對腸胃嘅消化好有幫助公仔箱論壇+ u; m% r! S* m% ]! H
而且我都固定去買King Ping嘅火龍果公仔箱論壇. [9 c- `  b( B& F& F7 a
如果你想食甜啲嘅就直接買紅肉
+ t* d& h9 {( F0 q+ t如果你怕肥嘅話可以買白肉嚟食
+ E7 X  o9 t% x& Qtvb now,tvbnow,bttvb尤其你便秘個排  我建議食白肉會好啲) d1 M, ^7 b  L( L( `$ R" p4 y6 x
因為白肉入面嘅纖維會比較多tvb now,tvbnow,bttvb9 B+ J. Q) {; O  ~
可以試睇下佢~~~
作者: popolis    時間: 2018-5-7 04:31 PM

我覺得依啲係睇你個人嘅體質
9 L. K* @, I+ k6 J; `www.tvboxnow.com公仔箱論壇! F* K# \" x  J" k
我日日都會飲水tvb now,tvbnow,bttvb( l' o: ~# V4 n" x
tvb now,tvbnow,bttvb3 R: O/ o7 p6 P% g6 C  b6 _
但都仲係會遇到便秘嘅問題
; i& r7 Z5 y" x$ n; F/ c公仔箱論壇3 n' u% ?, E: f0 a+ f. ^+ U" _
反而有時候飲返杯咖啡 就冇事, ?0 Z' ^6 N3 ^, j  f

! F& x9 o4 d$ J/ {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我認為依個問題真係好難講
作者: ecumenic    時間: 2018-5-7 09:58 PM

火龍果有冇咁好啊?!
% Q; [* m4 [6 s3 ~0 j0 gwww.tvboxnow.com利申我真係好少食TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; o& M9 x/ _/ o; L  m* b( g
但係你講到佢又有分紅肉同白肉
6 H7 `2 N( q9 q& ]  L咁如果我要去買嘅話  t0 U$ x% h) w* m
要點樣先分別到? 求教學
作者: relieved    時間: 2018-5-8 06:45 AM

如果唔識分嘅話,直接問就得㗎啦www.tvboxnow.com" c1 ]4 I. d( p& X, l6 ~; [8 C
叫佢幫你揀出你想要嘅1 d% m/ R" H4 _, O# {# f* n" Y% ^
我覺得咁樣比較保險TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( m7 k& x- l# K3 Q# w
平時去買唔理紅肉白肉我都照買

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0