標題: [問題] 剛著車時, 踏油門死火 [打印本頁]

作者: kaihoc    時間: 2009-10-24 09:48 PM     標題: 剛著車時, 踏油門死火

三菱 V6 3000 Engine.

剛著車時, 未熱, 如果踏油門便會好窒窒下咁.

但轉數1500rrm, 即是提快工作工常.

但如果架車熱左, 咁問題便會解決. 或者暖車著都唔會有問題.

有無人能解答??

會唔會入風喉air filter meter同天風之間漏氣??? 定air flow/tps 壞?

thanks.
作者: carwing    時間: 2009-10-25 02:35 AM

火咀溫度太凍會有影響
睇埋天風有無污糟
作者: kaihoc    時間: 2009-10-25 01:58 PM

天風洗左了!
係咪火咀溫度太凍影響最大?
咁我講嗰D. 入風hose漏氣會唔會?
作者: carwing    時間: 2009-10-25 10:44 PM

天風洗左了!
係咪火咀溫度太凍影響最大?-----------------係
咁我講嗰D. 入風hose漏氣會唔會?--------------應該影響不大
kaihoc 發表於 2009-10-25 01:58 PM
架車應該唔係行air flow meter,是嗎?
作者: kaihoc    時間: 2009-10-25 11:29 PM

air flow meter, 風箱度有支針.
我洗左多一次天風, air flow meter.
之前pcv valve壞左, 搞到成個天風, 氣喉等等都係機油. 但而家洗清了.

斷左電, reset ecu, 明早再試試...
唔知火阻關係如何.

我換左set bosch的, 嗰度個guide叫我用呢隻, wr9dcx+, 但我再睇番user manual, 叫我用wr70dc / o \ 好無奈...

WR9DC+ = ngk 的 bp4es -11
WR7DC   = NGK 的 BP6ES-11

即計NGK 的SCALE, 而家低左二度. 咁又似係熱左..即應該唔係太凍.

不過要補充番, 如果頭先個情況, 一下比大油會想死火, 如果慢慢比無事, 到左4-5千轉一下放油, 死氣喉會pop pop 二三聲.
作者: carwing    時間: 2009-10-26 11:47 AM

用NGK 的 BP6ES-11唔好用bosch喇,
作者: kaihoc    時間: 2009-10-26 03:46 PM

不過...剛剛拎左另一架同款車...拆個火咀出尼..
原來佢都係用wr9dcx+, 咁即係唔關火咀事啦..
然後我又換曬火咀線, air flow meter 都係唔關事...

而家再睇會唔會係timing, 因為佢有d backfire, 入氣嗰面 (即比大油會pop pop 聲)

然後等陣再check check 電油壓力..
作者: kaihoc    時間: 2009-10-27 05:09 AM

7# kaihoc

頭先 想試timing...點知夾支燈上去唔閃..
陰公.

會唔會係 coil 問題?!
作者: carwing    時間: 2009-10-27 12:56 PM

應該唔會
可能係你支燈壞
作者: kaihoc    時間: 2009-10-27 10:25 PM

支燈無事..
我試另一架車, 同再另一架同款車都會閃...
作者: kaihoc    時間: 2009-10-28 06:50 AM

其實佢有二個野, 用螺絲上住個coil度, 好似用尼感應啲乜咁. 二個都有條線駁住.

一個圓桶形一, 個長方形, 可唔可以話我知係乜野呀?

唔該曬!
作者: carwing    時間: 2009-10-28 06:59 AM

其實佢有二個野, 用螺絲上住個coil度, 好似用尼感應啲乜咁. 二個都有條線駁住.

一個圓桶形一, 個長方形, 可唔可以話我知係乜野呀?

唔該曬!
kaihoc 發表於 2009-10-28 06:50 AM
upload張相睇下,我都未見過
作者: kaihoc    時間: 2009-10-30 02:32 AM

12# carwing

第一張就係我話, 貼住個coil, 一個圓桶, 一個長方. 佢地好似成日會壞, 喺零件鋪成日見有賣, 但唔知咩尼...高手解答!!

第二張, 1 號嗰度, 好古怪, 上實喺入氣焦, 但拆出尼會發現佢只係連住連, 然後下方就係分火. 唔知佢會唔會用尼 detect timing (好似cam/crank sensor的用途). 另外, 佢既左邊2 號嗰度又有個古古怪既野, 上實喺入氣焦, 而且望落係同入氣焦通的. 有線連住. 但又唔會係怠速娃佬...(無氣喉連住, 而且我又知道真正個怠速娃佬喺邊), 疑似Intake Pressure SENSOR. 但明明佢係行 AIr FLOW METER...

第三張係個Engine的圖片
作者: carwing    時間: 2009-10-30 09:14 AM

圖一圓形的係電容(可能係for收音機),四方形的應該係阻力
圖二1.應該係電子點火電腦仔(ignitor),2.應該係AIC

有無對調過個air flow meter試?
個timing有可能要short線睇的
作者: carwing    時間: 2009-10-30 09:16 AM

小心睇清楚條生氣與air flow之間條大喉有無裂開
作者: kaihoc    時間: 2009-10-30 09:37 AM

15# carwing

XD 唔記得左. 阻力喺嗰度係用尼做乜? 之前喺別區有人講過..但我唔記得. 好似係咪話個COIL唔係12V, 係9V, 要整低個電壓比個COIL ?!

AIC 係乜? 乜唔係 = 怠速娃佬嗎?!但佢無一條風喉連番去入風喉喎, 又我已經肯定另一個係架喎..定一或 怠速娃佬 =/= 提快?!

因為驚煩到人家, 我拎左我套野過去.. AIR FLOW METER + 風喉, 分火蓋, 嗰個所謂點火電腦仔, Coil, 火咀線...人地嗰架都無事.. 好彭拜...

而家唯一可以做...係試換埋個分火..去劏車買個番尼試試先... = =
作者: carwing    時間: 2009-10-30 10:11 AM

15# carwing

XD 唔記得左. 阻力喺嗰度係用尼做乜? 之前喺別區有人講過..但我唔記得. 好似係咪話個COIL唔係12V, 係9V, 要整低個電壓比個COIL ?!應該係

AIC 係乜? 乜唔係 = 怠速娃佬嗎?!但佢無一條風喉連番去入風喉喎, 又我已經肯定另一個係架喎..定一或 怠速娃佬 =/= 提快?!

因為驚煩到人家, 我拎左我套野過去.. AIR FLOW METER + 風喉, 分火蓋, 嗰個所謂點火電腦仔, Coil, 火咀線...人地嗰架都無事.. 好彭拜...

而家唯一可以做...係試換埋個分火..去劏車買個番尼試試先... = =
kaihoc 發表於 2009-10-30 09:37 AM
應該唔關分火事
不如拆開timing belt 上面兩個cover睇下個cam mark先,唔知會唔會係走左belt
作者: kaihoc    時間: 2009-10-30 05:30 PM

17# carwing

佢有二個head, 一邊check左正常, 另一邊未拆到個cover...會check埋...

興興地, 而家買左個分火, 提快, TPS 番尼 \ " / 睇過佢點
作者: kaihoc    時間: 2009-11-2 01:09 AM

換曬, 問題依在...
好..最後一擊了..
電油隔 -> 油pump...
作者: kaihoc    時間: 2009-11-2 12:28 PM

電油隔換左, 唔得.
得番油 pump..因為由電油隔去唧阻條hose係"Bear"出尼嗰隻..我set 錶check唔到..
條油"鬼" 又無試油壓個插咀...
無得試...pressure..
作者: kaihoc    時間: 2009-11-2 01:29 PM

唉...
好似搞掂左...
timming 問題..

一早用 timing light對明明跟住個mark較..short左線..
x佢, 然後我終於唔信且, 唔鬼用timing light, 是但亂尼, 一個一個位試..終於轉到一個位無backfire...

都唔知搞乜..
唔理, 再試二下無事出左佢 lu....
作者: carwing    時間: 2009-11-3 06:56 AM

其實架車會唔會係個02作怪
作者: jason445    時間: 2009-11-11 08:49 PM

小弟在三年前有颗Mitsubishi 4G15又是同你一样问题,冷车时踩油会死火,但热车后就没问题了。
一日拿去service在告知forman问题,他帮我用药水洗蝴蝶们在tuinnig后就没问题啦。。。。
作者: daiinfinity    時間: 2009-11-12 05:50 PM

感謝樓主的分享

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0