返回列表 回復 發帖
番茄當天氣稍凍就會停止生長,想試下種就要早D,這樣就可以有較長時間結果收成。
chowold2 發表於 2014-8-19 11:58 AM
我唔係為食果呀 淨係想種蕃茄 想有幾內唔死就種幾內
我唔係為食果呀 淨係想種蕃茄 想有幾內唔死就種幾內
dororo 發表於 2014-8-19 08:36 PM
唔係為食番茄,番茄有乜好種,又大又高又唔靚
唔係為食番茄,番茄有乜好種,又大又高又唔靚
chowold2 發表於 2014-8-20 11:42 AM
驅蚊 同埋有個棚想比佢爬 唔知得唔得
要試下 如果佢要結果都由佢
唔得既就種熱情果爬棚
驅蚊 同埋有個棚想比佢爬 唔知得唔得
要試下 如果佢要結果都由佢
唔得既就種熱情果爬棚
dororo 發表於 2014-8-20 08:18 PM
番茄係唔會爬,用棍仔或者番茄籠只不過是令到番茄支唔會瞓落地下。你有個有個棚留返嚟種其他野仲好。
番茄係唔會爬,用棍仔或者番茄籠只不過是令到番茄支唔會瞓落地下。你有個有個棚留返嚟種其他野仲好。
chowold2 發表於 2014-8-24 09:06 AM
咁留返熱情果用~~

師兄~~~點解你棵蕃茄仔咁細棵有咁多蕃茄, 我棵又大`出左花成個月, 搵粒睇下都沒有, 請教`謝謝.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
良兄你棵蕃茄好靚,包你一個月後吃都吃唔哂,有時太多真係唔知點攪。

今年天氣熱,D蕃茄長得唔錯
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

真定假, 搗到我好鬼開心, 不怕```我家庭人都算多`仔仔`孫仔計算有10個, 一齊等食 , 謝謝師兄, , 唔知有沒有好似師兄D咁正.
真定假, 搗到我好鬼開心, 不怕```我家庭人都算多`仔仔`孫仔計算有10個, 一齊等食 , 謝謝師兄, , 唔知有沒有好似師兄D咁正.
亞良 發表於 2014-9-22 01:24 PM
煲個湯都去唔少貨啦

我都試緊種熱情果喇 !
我都試緊種熱情果喇 !

dororo 發表於 2014-9-22 08:37 PM
盆熱情果種左幾耐?青綠有生氣,好快可以種落大盆
那些铁的小圈圈哪里有得卖
irisleung 發表於 2014-8-13 09:53 PM
12蚊店有賣
盆熱情果種左幾耐?青綠有生氣,好快可以種落大盆
chowold2 發表於 2014-9-23 12:00 PM
第一日插枝
我也種過 Cherry Tomato, 長的很多,不過大部分的顆粒都很小 (比起一般市售的),或許是因為水份不夠吧!明年春天時,我還要試試!
我也種過 Cherry Tomato, 長的很多,不過大部分的顆粒都很小 (比起一般市售的),或許是因為水份不夠吧!明年春天時,我還要試試!
aznqty50 發表於 2014-11-3 12:46 PM
Cherry Tomato顆粒細小可能是品種問題,種番茄泥土水份是不宜大乾大濕(要保持泥土潤而不濕)否則番茄會爆皮。足夠陽光和肥料也是令顆粒大的原因。
祝你明年豐收
種得好靚仔, 好勁呀!!!我種左10株, 得4株係成功, 不過好似唔係好健康T.T