返回列表 回復 發帖

31/3 更新 牛油果盆栽實驗 (完)

今日見到惠康12.9/2個就買黎試下啦 哈哈
牛油果盆栽教學
http://www.tvboxnow.com/thread-2899098-1-1.html

買既時候唔知應該買深色定淺色 每樣買一個

買完確定深色係可以食用 先試深色 淺色後備用
輕輕用刀就可以打開牛油果

新鮮拎出黎既種子係去唔到皮既 先跟教學浸水 而日後打算水種

不過唔知要浸幾內 浸左一個鐘就拎出黎試去皮
後果就係應該再浸內d 今次去到中間就比較難去皮

勉強去完皮後 用小石固定 圓既出根一方向下 尖既出芽向上
而半浸水方式 每天換水 15天後再更新

第15天 用左11日由底到頂裂開一半, 下一次會於31/3更新

第31天 終於見有根 更新完

Dororo超版,
好鐘意你個玻璃樽套裝!係咪原本已經有個籃仔定係另配?
要搵朋友幫我買.
Avogadro grows to a big tree here, big, I mean it grows up to over 5 meters tall and a canopy of around 4 to 5 meters.  That is if you don't keep trimming it.  A friend of mine got one in his back garden.  It gives many beautiful fruit every year.  A bit too tall to pick them though.

評分次數

• chowold2

A little green earthling, living life as if there were no tomorrow.
Dororo超版,
要搵朋友幫我買.
vandas 發表於 2014-3-2 04:37 AM
呢個係花墟容易見到既既水種配置 玻璃樽+膠籃仔
玻璃樽係好多年前係文具店買 有個木塞
自己係花墟買膠籃仔 2蚊 好平既
而且有好多szie 超小到超大都有
你可以叫朋友係度每個szie買2個返去慢慢用
外國竟然冇呢d?
Avogadro grows to a big tree here, big, I mean it grows up to over 5 meters tall and a canopy of around 4 to 5 meters.  That is if you don't keep trimming it.  A friend of mine got one in his back gar ...
norman.ho 發表於 2014-3-2 08:16 AM
呢個果唔好彩 比我拎左黎做實驗 應該唔會有條件長到咁大
呢個係花墟容易見到既既水種配置 玻璃樽+膠籃仔
玻璃樽係好多年前係文具店買 有個木塞
自己係花墟買膠籃仔 2蚊 好平既
而且有好多szie 超小到超大都有
你可以叫朋友係度每個szie買2個返去慢慢用
外國竟然冇呢d? ...
dororo 發表於 2014-3-2 09:17 AM
我諗係國內曾經流行水栽植物所以有不同呎吋選擇, 我呢度冇...
想起雀仔有件玩具可能合用, 搵吓先.
Dororo超版,
要搵朋友幫我買.
你可以去hydroponic supply store 一定搵到籃仔,不過一定唔是透明,我都買咗幾個。
真匿名
第11天由底到頂咁裂開左一半
dororo 發表於 2014-3-12 02:54 PM
咁快!
可能香港d種子真係新鮮d, 冇雪過.
咁快!
可能香港d種子真係新鮮d, 冇雪過.
vandas 發表於 2014-3-13 01:50 AM
師兄, 相信是香港天氣, 全日相差唔夠8度同潮濕(記得我未移民前, 我在露台種D植物好易出花同果實), 這是小弟愚見

評分次數

• chowold2

dororo 發表於 2014-3-12 02:54 PM
貼張相上黎睇下,一張相勝過寫好多字。
真匿名
Dororo超版,
要搵朋友幫我買.
今日係花展見到影左張相你睇佢點賣
哈哈!我用了包蒜頭的網暫代, 可以隨意調校高低:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
哈哈!我用了包蒜頭的網暫代, 可以隨意調校高低:
vandas 發表於 2014-3-16 01:22 PM
好似幾好 不過蚊蟲會唔會重可以飛入水生蛋 ?
我果個等佢發左芽就可以再石仔封密d 依加都ok既
點解你個粒種子好似灰灰地色 ?
好似幾好 不過蚊蟲會唔會重可以飛入水生蛋 ?
我果個等佢發左芽就可以再石仔封密d 依加都ok既
點解你個粒種子好似灰灰地色 ?
dororo 發表於 2014-3-16 02:01 PM
蚊蟲跳水就是自尋死路, 我不會選擇太密封瓶口, 有空氣流動較好.
只用碎石補位令種子固定不易擺動已經足夠.
這一粒未去皮, 所以頂部沒浸水的部位顏色不同, 而且室內燈光也有影響影響