返回列表 回復 發帖

!鬼故由你来说!

,  描述: <<最好是真人真事>>孟兰节庆典
为了庆祝孟兰节,我就开个贴子给大家来分享你们的鬼故事兼吹水吧
(12岁以下禁)

我人生就有2個好怪...解釋唔到既經歷:

第1次遇到既係大約5年前啦...

咁我呢...本身個人訓覺就要好靜先訓得著既...
訓之前仲要冥想一餐...
咁我果晚呢....訓之前就好肯定一定熄左電視既 (我間房有電視)
咁呢...我訓果時大概係12點幾到啦....因為果時要返學丫嘛....
咁冥想完一輪...咁就訓得著啦....
但到左大概4點幾啦....我無啦啦醒左....
點解會醒呢....就係因為我聽到我自己間房有電視聲....(唔算好大聲)
之後我就望下部電視啦...咁岩電視就播緊一個廣告...
唔知大家有冇印象 / 有冇睇過啦...
個廣告就係話個爸爸揸車...醉酒駕駛....所以個女就冇左條性命....
咁果個廣告呢就唱緊"祝你生日快樂...祝你生日快樂"

咁我就好驚啦,,,,大佬呀,.,,半夜4點幾...醒左就聽到d咁既野...
仲要唱得好恐怖架嘛把聲..
之後我就拍醒我個妹啦....我問佢係唔係喺度睇電視唔記得熄....佢話...
我都冇開過電視....點知我一望我床邊,,,就見到個電視搖控喺我隔黎好整齊咁放左2個喺度...
但我好清楚記得....我係熄左電視同放好左個搖控喺電視旁邊....
但真係唔知點解....會發生d咁既野....
我個人定左之後,,,,我隻狗就無啦啦向住我房門口喺度吠....
之後我好驚啦,,,就大被蓋著頭....郁都唔敢郁....等到天光天敢訓.........

我講完一個了....如果有人再想聽先講埋果個....因為已經打到好攰了....

BY:YIYIANKI<青蛙妞妞>

ROY3067发问:
你肯定你或者你妹妹冇夢游習慣?
咁個電視播完廣告之後點呀?

青蛙妞妞答:

我好肯定大家都冇夢遊...
果個廣告播完..我已經即刻熄電視大制...唔敢再聽同再睇....
果次真係好鬼驚.,,,
我媽咪之前搵風水師父返黎睇過風水....
我間屋同間房岩岩對住個廟....
仲要果度係個後山....成日半夜聽到狗吠...
個師傅話我間房同個廳係最邪...
要我地用黃色既布,,,,掛喺窗度....仲要係鮮黃色....用娟既質地....話擋咁d野...

講埋第2個:

第2個就係早一兩個月既事...

唔知點解,,,,呢d野成日都發生喺夜晚...
果晚,,,我玩完電腦....咁就上床啦....但唔眼訓....咪去喺床度打nds囉...
咁果晚我就冇開冷氣既...因為開左風扇都唔太熱...
咁我就一路打我既nds啦....
但愈打就覺得愈凍....
我心諗..唔係掛....無啦啦發冷咩...
咁我就蓋住張被啦...就咁伸隻手出黎打機....
點知愈打真係愈凍...隻手都凍到好硬....d手指好難郁動....
咁我就唔打啦....訓覺....因為真係太凍了....手指好難控制d制....咁就打唔到機啦...
咁我訓左喺度大概都有3 - 4個字到啦....但冇理由仲係咁凍丫...咁咪熄埋個風扇囉....
不單止冇暖返....仲愈黎愈凍....除左手凍之外...我淨係覺我個背部係最凍...
無論我點樣卷住張被都好...個背部都仲係咁凍....
但果時我兜得好奇怪...有咩理由我玩電腦就唔凍...一上左床打機就咁凍...仲要凍成咁...
咁我就知關張床事喇....我成晚都好凍架...
我就諗起我中學個老師話....如果遇到呢d情況...就心入面念咒語...
我識讀唔識打...打d讀音啦..."on 媽 lee 啤 咩 空"
之後不停咁念都冇用....都仲係咁凍...
但我都冇停過...一路喺個心度念....
直到個天有陽光我先覺得冇咁凍....但都仲係輈既個背部....
咁好啦...個天愈光我就愈暖返喇個人...
之後我起左身...訓醒喇....我都依家覺得個背部係涼涼地...
咁我就去沖過熱水涼啦....咁就冇咁凍....
之後我掉左果件衫落洗衣機洗啦....
到唔知幾多日又著返...
一著落個身度又係咁鬼凍....
之後我同媽咪講....媽咪又去問個師傅...
個師傅話...緊係啦...你成日咁夜訓...隻鬼見到床上面冇人咪訓左你個位囉....
你一上床訓喺度即係壓住左佢...你唔凍就假啦....
咁我話...我沖左涼就唔凍...但一著返果件衫就好凍...
佢就話....緊係啦...靈體直接比你壓住....你件衫已經佔晒佢d鬼靈氣...
所以點洗都冇用....之後佢就叫我燒左件衫佢...但我只係掉左件衫佢...
我講完喇...

我本人都信有鬼既存在...雖然未見過....但呢個世界無奇不有...
所以真係有鬼都唔出奇....
發生呢件事之後....我真係好肯定呢個世界係有鬼...
同時發生呢件事...我就諗返起電視果單野....
我直覺話我知....應該都係果d野搞鬼....

真係親身經歷....希望大家會相信....
o..打到好鬼死攰.....

BY:YIYIANKI<青蛙妞妞>

大概5年幾前...我同以前男友去咗韓國旅行...响某一个渡假村住咗一晚...間房嘅露台玻璃係貼哂反光紙...所以感覺間房好大...

下午我浸完温泉返上房...無幾耐就有人拍门...我當時在防盜眼望係無人嘅...所以無開門...隔咗一陣又拍多次...我再望又係無人...心諗边个玩嘢呀!!...再隔多陣又拍過...我就火都嚟埋走去開門...但當我開門後...門外依然是一个人都無...我關門後就同男友講...都唔知边鬼個好玩唔玩走嚟玩拍門...我男友就話下次再拍就唔好理喇...佢見無人理就唔玩架啦!!

我住酒店有一個習慣...到咗夜晚瞓覺嘅時候...我會裝杯滿嘅水放响床頭边嘅櫃上面...感覺無咁乾...同埋係唔會熄灯瞓覺...所以當晚所見到同所發生嘅嘢...我都好清楚...

瞓瞓下我突然覺得間房好似多咗個人...跟住我就掣大眼望住露台玻璃嘅反光紙...見到有个人影企响大門前面...慢慢向住我嘅床尾移动...我即刻合埋眼...無幾耐...那个所謂嘅人就掂咗我腳踭一下就即刻縮開咗...之後就無再掂我喇...嘩!!...個一下真係好凍...我仲由腳尖寒到上頭頂...我感覺佢無再掂我...我就用眼尾望下佢仲响唔响度...点知俾我見到原來係一個女人...仲向住我床頭方向慢慢行緊...嘩!!...我又即刻合埋眼...之後床頭個杯就砰一聲...好似拎起再放底嘅聲咁...太近喇...我唔敢再郁...

到我再掣大眼時已經係天光喇...我即刻叫我男友快D起身...我睇番杯水原本係滿架...但依冢竟然小咗一大半...啦啦聲執哂嘢離開間房...落到LOBBY我男友就問我昨晚見唔見到間房多咗个女人呀??...佢仲話見到個女人响我旁邊...佢話我應該知道昨晚係多咗個人响度...我就將成件事話哂佢知...佢仲同我講個女人之後行咗去佢旁邊...响佢耳邊不斷講韓文...佢仲話個女人阻鬼住哂...嘈住佢瞓

BY CAMMY8080<TOYO嫂>

評分次數

• cck_my

鬼故事 我要听~~

还以为他要讲给我们听
我想聽多過講...
懶得打咁多字.....
我的鬼故事太长了。。。看今天写得完麻。。。尽量。。。
其實大家信唔信有鬼...??
大家又有冇試過一d理論上解釋唔到既經歷...
我試過兩次...不過係d少事.....唔知同鬼有冇關....
我在这两天也会COPY几则给大家分享
原帖由 yiyianki 於 2008-8-10 08:37 PM 發表
其實大家信唔信有鬼...??
大家又有冇試過一d理論上解釋唔到既經歷...
我試過兩次...不過係d少事.....唔知同鬼有冇關....
说来听听吧 。。青蛙王子

回應 canz85 第 1 篇文章

唔係親身經歷冇意思啵,但親身經歷又唔知要打幾多字
嗯...吃力不討好啵
http://www.tvbnow.com/thread-389122-1-1.html
為哲區成立與否投票
原帖由 roy3067 於 2008-8-10 08:47 PM 發表
唔係親身經歷冇意思啵,但親身經歷又唔知要打幾多字
嗯...吃力不討好啵
只要你肯说。。我就给你20000吧。。最重要大家开心。。会员看了也满意。。^^
原帖由 canz85 於 2008-8-10 08:41 PM 發表

说来听听吧 。。青蛙王子
我係女仔呀.....
一陣就講....
原帖由 canz85 於 2008-8-10 08:51 PM 發表

只要你肯说。。我就给你20000吧。。最重要大家开心。。会员看了也满意。。^^
咁我一陣都講先....
依家懶得打....

回應 canz85 第 11 篇文章

不如我比夠2萬5你,你打一篇出黎丫
我冇見過,亦唔信有,但都鍾意聽
但係我有一個問題,我想問點解睇完鬼故會開心既
http://www.tvbnow.com/thread-389122-1-1.html
為哲區成立與否投票

回應 cammy8080 第 12 篇文章

你真係想我答
為哲區成立與否投票
原帖由 yiyianki 於 2008-8-10 08:55 PM 發表

我係女仔呀.....
一陣就講....
咁你個頭像係唔係你個王子呀
好靚仔呀
為哲區成立與否投票
原帖由 yiyianki 於 2008-8-10 08:55 PM 發表

我係女仔呀.....
一陣就講....
对不起呀。。青蛙妞纽
期待你的鬼故事