返回列表 回復 發帖

回應 carwing 第 2 篇文章

Hello Sam...~~!
Nice to meet you..., I'm a new comer to this forum....~~
Thankx for sharing your article.
原帖由 carwing 於 2008-8-14 11:18 AM 發表
開張大吉

本店事無大小都係小弟一手包辦
唔好以為做車房會日日新鮮
其實都有黑板的日子
好似今日咁
換油、換油加換油,跟著都係換油
唔知d人係唔係走晒去睇奧運
電話都唔響
夠鐘收工

...
wing总你好!
小弟架车低速行驶时会挫下挫下
系咩问题啊!我唧plug换了同埋distributor都换了
我驾车系carburetor的
问题也是一样,搞到我痴呆度日
原帖由 58811967 於 2008-12-2 04:24 PM 發表

wing总你好!
小弟架车低速行驶时会挫下挫下
系咩问题啊!我唧plug换了同埋distributor都换了
我驾车系carburetor的
问题也是一样,搞到我痴呆度日 ...
你點挫法
有可能係timing錯左
又有可能係迫力碟"餚"左
昨日有個客order左set 車胎
今日過來裝
點知佢見到個制造日期係07年第50個禮拜做就話唔要
我真係比佢激死
佢話唔夠新鮮喎

其實一間車胎廠有那麼多size的車胎要做
又有乜理由會個個月有唔同size嘅車胎做到出黎
再講做完一條車胎又要QC、運送
我真係無咁好氣
唔要就唔要啦
你自已去別處找吧
sam師父...你Lee次做錯啦! 你更係無響焗爐裸出來比個客睇!
所以佢吾要囖!!!.........但係....師父你好似吾係整餅喎..你整車
嫁喎!叫佢去(沃9喇嘛)餅店or(石橋)餅家.and(呀番屎)麵包舖
買4條re71. o即東甩咁米新鮮囖!

一樣米何止養百樣人
原帖由 carwing 於 2008-12-3 09:24 AM 發表
昨日有個客order左set 車胎
今日過來裝
點知佢見到個制造日期係07年第50個禮拜做就話唔要
我真係比佢激死
佢話唔夠新鮮喎

其實一間車胎廠有那麼多size的車胎要做
又有乜理由會個個月有唔同size嘅車胎做到出黎
再講 ...
Thanks to that news program, many of customers always ask for the production date of the tires before they put it on...
the thing is - when we purchase tires from suppliers, we can't return the tires if cust doesn't want the tires...
下面係一個了解車胎傍邊資料代碼的解釋
大家可以去了解下
http://www.1010tires.com/tech.asp
這些真係不肖子
話說上個月有個退休校長(朋友的朋友)過黎整車
我跟他說這車已經14年了,又係多病的美國車
冷天又到喇
唔好整啦
成個迫力都要換
又唔係平
不如換過架車啦
換過架新車再用十幾年之後都唔使再換啦
咁佢都聽我講走左去睇車
點知今日佢又把車送過來叫我幫佢換晒所需的零件
我覺得奇怪問:點解呀,唔係換車咩
佢話:車就睇左,價錢都講好,但係最後無錢買
心有疑團
後來找到朋友問個明白
原來他一早已分家
幾個仔現在不出錢給他買車
所以買車計劃告吹
聽到之後我都好興,邊有D咁嘅衰仔,自已又唔係搵唔到,况且D錢都係他之前比的
今日有個歐洲鬼打電話過來話要拖車
我聽到他說:my car won't stop need a tow
拖到返黎發電架車無電池撻唔著
咁整返著之後再睇下個迫力
E無事喎
call佢啦
佢話唔係喎
有事喎....................
原來佢話won't stat
唔係won't stop
真吹漲
這裡被人洗版
扣分扣到佢變乞丐
變左不能發言
睇佢還可以點洗

今日無乜好寫
寫下元氣
早上落雪
隨之而來的是雨
雨之後到晚上時會變凍
路面上的水將會變成冰
非常危險
明天返工要慢慢黎先得la

在加國
天氣對我們真係有影響的
今日成地都係冰
平時返工20分鐘
今日要45分鐘
攞命
返到公司乜人都唔出現
連電話都唔響
悶到叫救命
期間有幾個換油
4個人一齊走晒過去幫佢換
個客話:我唔會比4份人工嫁

回應 carwing 第 161 篇文章

最近英國天氣都好冬 有時成地都係冰 (不過係你吾多覺個隻)
本來我個4條吾多正0即呔...就變得特別(番間)..如果揸快d.
隨時又一大推問題問師父你啦!
今日昨日都一樣
再係咁落去
睇怕有三個人可以提早放聖誕假
原帖由 大田 於 2008-12-12 10:30 AM 發表
最近英國天氣都好冬 有時成地都係冰 (不過係你吾多覺個隻)
本來我個4條吾多正0即呔...就變得特別(番間)..如果揸快d.
隨時又一大推問題問師父你啦! ...
小心black ice又其反光嘅路面,望落去好靚果隻
I'm from Canada too... I'm guessing you are from toronto??  I'm from Vancouver... is there any performance parts for the W204 C300 yet??

Thanks