返回列表 回復 發帖

北美洲 raccoon ~ 浣熊

,  描述: 轉載

有一段時間浣熊曾因其皮毛而被大量捕殺,但數量現已恢復。在北美洲,浣熊不時因為在公路附近出沒而被汽車撞死。

如果民區有浣熊出沒,晚間時分遛狗要格外小心。小型犬被浣熊襲擊受傷甚至致死的事件時有發生。

浣熊也可以當成寵物飼養,跟狗一樣聽得懂人話,從小飼養的話會比較聽話,但畢竟浣熊是野生動物,也是有野性的,經驗不足就飼養可能會被牠咬傷或抓傷,在飼養之前一定要做足功課了解浣熊的習性,並且切勿隨意棄養。

大家都看過那浣熊拿到棉花糖,吃前洗一洗結果什麼都沒了的動圖(沒看過的快點開來看)。其實,浣熊並不是在清洗,這只是視力不好的牠們感知食物的方式而已。

「咦,我的糖呢?!」

浣熊洗棉花糖,棉花糖洗一洗消失

評分次數

• prodigydou

• goldmonk

• zzleezz

好得意...但係近期最爆紅非佢莫屬啦~!
好得意...但係近期最爆紅非佢莫屬啦~!
HYXCMDnVT6Q
zzleezz 發表於 2019-2-5 06:17 PM
好似幾好睇喎 ! 浣熊外型非常可愛, 但佢地係有報仇必報, 唔好得罪佢地....
好似幾好睇喎 ! 浣熊外型非常可愛, 但佢地係有報仇必報, 唔好得罪佢地....
manyiu 發表於 2019-2-6 07:50 AM
俾我都唔敢摸佢啦~~~
俾我都唔敢摸佢啦~~~
zzleezz 發表於 2019-2-6 09:48 AM
佢地d爪好利㗎!小心D呀! 浣熊非常喜歡洗手, 由其鍾意半夜摸黑洗手...攪到我放係花園俾雀仔飲和沖涼個兩盆水麻麻 !
佢地d爪好利㗎!小心D呀! 浣熊非常喜歡洗手, 由其鍾意半夜摸黑洗手...攪到我放係花園俾雀仔飲和沖涼個兩盆水黑麻麻 !
manyiu 發表於 2019-2-6 10:53 AM
哈哈...看來要等到浣熊金盤洗手的日子還很遠啦~
我看完图片, 靈感一到, 懂得牠們在看甚麽....!
由「咦,我的糖呢?!」這張圖後開始....

1 啊 ! 原來你喺嗰度....!
2 唧 ! 你重喺嗰度等....!
3 怎呀 ! 影咗未啫....!
4 我, 望緊鏡頭.....啦 !
5 嘩 ! 距條裙好靚啫 !
6 咦 ! 乜乜東東來喳 !
7 嘿 ! 你的鏡頭好似斜咗一點點吖, 對不 !?
8 鬼叫我哋買不起入場票看足球比賽....怎 ! 爽不 !?
9 妹妹, 你能跟上否 !?
10 噢 ! 神經漢斬刀.....刀光劍影吖!
11 我就是他的.....!
12 你影我喇, 還是影他....!
13 啊 ! 有冇攪錯...!? 她是誰, 真喺好漂亮啫 !

評分次數

• zzleezz

浣熊好像感覺都很調皮~好像也很兇啊~

評分次數

• zzleezz

浣熊在美國西岸很普遍,經常在公園見到。

評分次數

• zzleezz

浣熊在美國西岸很普遍,經常在公園見到。
oreomonster 發表於 2019-2-7 04:26 PM
係我屋企附近都很多呀 ! 我有一次晚上開車回家, 正想駛入車房之際, 看見兩隻在門口, 我按響號和開高燈照佢地....唔驚我呀...!
浣熊也喜欢吃甜的东西?
大眼萌