返回列表 回復 發帖
白醋,黑醋,烏醋,果醋,梅子醋....我屋企仲有浙醋,咁多種醋,邊種先啱。
真匿名
我今日都做左個實驗,殺左好多蚊孳,大家黎估下我用乜黎捉蚊孳,估中有獎。
...提示是肥料....什麼肥料

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
大家繼續估,E+唔開估住, 估中有獎
真匿名
遺留檸檬茶?
markhamwong 發表於 2013-3-6 03:04 AM
檸檬茶留返自己喝啦,你咁都估得出(估錯)底獎你$10000

markhamwong4 秒前TVB 10000 元
積分轉出
真匿名
原來用醋水加洗碗精的方法是有效的.

可能由於下了太多醋令顏色深沈而看不清效果, 今天清洗杯子的時候才發現2隻杯底也有20多隻屍體(大約放了一星期).

補回一張相片:

然後再試一次, 今次一杯用 eggo88 所 ...
vandas 發表於 2013-3-6 07:43 AM
好似醋水加洗碗精的方法仲好過我D秘方
真匿名
7# chowold2
請問7樓那杯是不是 "尿"?

尿本來有酸性, 加上有強烈的氣味 應該會吸引果蠅.

我也看過其他website 話用果皮引d 果蠅入個袋
vancouverboy 發表於 2013-4-23 03:16 PM
當然唔會用尿,室內用尿咪臭死自己。用果皮引d果蠅入個袋,呢個方法係吸引蚊孳唔係殺死蚊孳
真匿名
係周爷自制嘅果皮橙皮化肥水
ob51330 發表於 2013-4-23 09:52 PM
呢個方法我都未試過,聽日試下,如果得加你分
真匿名
周爷,我估到啦,係水劑魚肥+水
ob51330 發表於 2013-4-24 10:30 AM
又錯,你都冇睇我D帖子,你點會識答
真匿名
琴日睇完個post 之後我都試吓消滅d 蚊孳. 我用咗 鎮江醩 + 洗潔精 + 幾滴lemon 汁

今朝返工之前睇過, 杯入面一隻蚊孳都冇. 但d 植物仲有蚊孳飛黎飛去.
今晚我會check 吓個實驗result. ...
vancouverboy 發表於 2013-4-24 03:30 PM
我唔知道鎮江醩 + 洗潔精 + 幾滴lemon 汁效果好唔好,不過你應該用個寬口矮身嘅杯,咁D蚊孳容易飛到
真匿名
咩呀冇睇呀,係你話係花肥架喎.
ob51330 發表於 2013-4-24 04:49 PM
所以話你冇睇我D帖子,我有幾多個化肥帖子?
真匿名