返回列表 回復 發帖
CAR CAR 好.......
呢個月好忙, 或者下個月, 或者明年
blacker14tt 發表於 2015-11-9 09:11 AM
同意...我都係...近日少了上來 如要開活動請提早通知...我蛇都蛇上來玩...
CAR CAR早安......
你未受訓完?
blacker14tt 發表於 2015-11-9 09:23 AM
已受訓完...並上任了,因要跟上一手主管的手尾,所以近日少了上來
基本上, 溫泉旅館一宿兩餐, 超過20,000JPY = 230CAD就已經算豪華版本
你仲住到530CAD = 46,000JPY一晚, 過然係有錢人
我係日本就算我要住好食好, 基本上都唔會選擇一晚超過20,000JPY嘅 ...
blacker14tt 發表於 2015-12-15 08:30 AM
對...同意 我都唔會選擇住得這麼豪華,令選擇飲OR食豪華D啦...
CAR CAR早安...好久不見了...
你下次嚟東京可以去試呢間壽司店: Sukiyabashi Jiro
壽司師傅今年90歲高齡, 係米芝蓮史上最高齡嘅三星廚師, 舊年obama都去過, 一餐要30,000JPY
blacker14tt 發表於 2015-12-15 08:55 AM
下次到JAPAN可能會是明年5至6月左右... 希望個"壽司師傅"未C啦...可以試到他人藝...
你book到記得話我知, 我要搭你嘅順風車
因為我試過打電話book過, 打左成日都打唔通, 然後佢網站就show "fully booked"

PS: 呢間野出名難book, 每個月一號9am開放booking for 下個月成個月嘅,  ...
blacker14tt 發表於 2015-12-15 09:31 AM
......難訂...不過當然...我如果去這店食的話,我會考慮提早訂位並包場2小時...
不過...現在只是計劃旅行行情,未定日本路段...
CAR CAR早...
忙係正常架...我前天忙33小時工作...昨天訓C咗1天...
車車早安⋯⋯
本帖隱藏的內容需要積分高於 99999999999 才可瀏覽
路人甲, 隻狗都等到成身雪, 都未等到你
blacker14tt 發表於 2016-1-18 11:39 AM
好一條白色的"雪狗" ...快快PM路人甲令回此"雪狗"...
其實佢係日本工作未滿一年, 有好多日本公司內嘅文化佢唔清楚
如果係法國嘅話, 我相信隨時隨地隨心所欲咁請假係好平常嘅事
佢需要時間改, 今日係老細第一次正式話佢, 我等睇成績 ...
blacker14tt 發表於 2016-1-19 10:50 AM
你老細都非常好人囉...第五次先口頭講下,即係未口頭警告啦,換轉是我公司...
他這樣無尾飛奔,請假唔講,如果是我下屬的話,我第三次必口頭警告,再犯必出警告信比他...
佢可能係日本比D日本妹妹電到暈陀陀, 連自己老竇姓咩都唔記得, 又點會記得我地?
blacker14tt 發表於 2016-1-19 09:40 AM
唔記得我地... ...他回來必要罰錢...用作水區活動基金用途...
其實我老細對外國員工比對日本員工好好多, 想當年佢都係對我非常好 (唔係話而家唔好, 不過有時候佢會當作我係日本人 )
blacker14tt 發表於 2016-1-20 04:03 PM
這樣說...日本公司想給外國員工灌輸一種“忠誠工作”的精神,但又擔心過於...外國員工不適應,會引起逆反心理。
所以你老闆作出了個衡量點比個老外?所以比個老外一段時間適應,有得他遲返早走,在一段時間後會體現外國員工是否忠誠、還是他們選擇對公司“從一而終”...唔忠誠...就開始...