返回列表 回復 發帖
讲到 漂移 就想起漂移王 土屋 也就是动慢里的 藤原文太 & 拓海的技术
都来自土屋的漂移
BeiDouChef 發表於 2012-8-21 08:50 AM
土屋圭市(Tsuchiya Keiichi)

土屋圭市(1956年1月30日-),長野縣小縣郡東部町(現東御市)出身的日本知名賽車手,是日本國內許多房車賽與GT車賽的常勝軍。除此之外他也以特殊的甩尾(Drifting)駕駛技巧聞名,有「甩尾王」(ドリキン)之稱,也是此類駕駛運動的積極推廣者。
在國際賽壇方面,土屋個人最高的成就是在1998年與1999年時,兩次代表豐田(Toyota)車隊參加在法國舉辦的知名比賽,利曼24小時耐久賽(法语:24 Heures du Mans)。1999年他與鈴木利男及前日籍一級方程式賽車車手片山右京組隊參賽,駕駛Toyota TS020(又常被稱為Toyota GT-One)拿下當年的不分組總排名亞軍,是日本車手在該賽事裡曾經拿過最高的成就。

他已於2003年宣佈退出車手行列,專心經營自己創立的改裝車廠「圭office」(Kei office)與車隊,培育新人,與推廣以花式甩尾賽車為主的系列賽事D1GP。在他曾駕駛過的諸多賽車中,以綽號「八六」的豐田後輪驅動轎跑車AE86 Sprinter Trueno最有名,由於他的盛名與飆車漫畫《頭文字D》(土屋本人擔任該漫畫的技術顧問)受歡迎之故,AE86雖然已是停產十幾年的老車,卻在二手車市場上不跌反漲。
又做上門維修呀
viento 發表於 2012-8-21 08:51 AM
帶我媽睇E生~
閃人啦,可能下午再見~
好勁的人物, 頭文字D唔係攞佢嚟做參照掛
viento 發表於 2012-8-21 09:01 AM
拓海老豆漂移神~
喔~~!!! 要去做孝順仔~~!!
viento 發表於 2012-8-21 09:03 AM
返黎啦~
在啊,老细行开佐米黎吹下水咯
lhy92725 發表於 2012-8-21 03:19 PM
咁好嘅,冇人理你做乜咖咩?
吳生下午好~~
ricky867 發表於 2012-8-21 03:28 PM
ricky 下午好~
依位人兄係拓海老豆
viento 發表於 2012-8-21 03:32 PM
咁係唔係啦~

我係話D漫畫中傳奇人物嗻~
工作忙都要hea下架嘛
lhy92725 發表於 2012-8-21 03:32 PM
冇人咗金手指最好啦~
吴生要睇医生么
lhy92725 發表於 2012-8-21 03:34 PM
我媽要睇E生嗻,已經睇完返黎啦,仲食埋嘢返tim
都去咗成半日咁耐wor
睇完醫生同媽咪食埋午餐呢~!
viento 發表於 2012-8-21 03:33 PM
咁清楚嘅,中嗮喔~
\漫畫中都係神人
viento 發表於 2012-8-21 03:34 PM
冇咖,有好多 kelefeh 咖
不打擾你們,我也要走了!
巧開來 發表於 2012-8-21 03:36 PM
沒打擾啊,可以一起談天啊~
装佐追踪器在你身到
lhy92725 發表於 2012-8-21 03:38 PM
有D咁各位樹~
是我嗎..點解我SEE到唔係我既
ricky867 發表於 2012-8-21 03:42 PM
恭喜嗮,係你唔錯啦~