返回列表 回復 發帖
其實佢係日本工作未滿一年, 有好多日本公司內嘅文化佢唔清楚
如果係法國嘅話, 我相信隨時隨地隨心所欲咁請假係好平常嘅事
佢需要時間改, 今日係老細第一次正式話佢, 我等睇成績
大家午安, 剛剛到公司, 攰
你老細都非常好人囉...第五次先口頭講下,即係未口頭警告啦,換轉是我公司...
他這樣無尾飛奔,請假唔講,如果是我下屬的話,我第三次必口頭警告,再犯必出警告信比他... ...
timmaxsing 發表於 2016-1-19 12:23 PM
其實我老細對外國員工比對日本員工好好多, 想當年佢都係對我非常好 (唔係話而家唔好, 不過有時候佢會當作我係日本人 )
唔記得我地... ...他回來必要罰錢...用作水區活動基金用途...
timmaxsing 發表於 2016-1-19 12:29 PM
你嚟開呢個口, 我旁觀
又要出去跑街啊?
lhy92725 發表於 2016-1-20 12:22 PM
係呀, 今朝政府部門好忙碌, 等嘅時間比平時多成倍
訓完一覺都未搞掂
大家午安~~
ricky867 發表於 2016-1-20 01:47 PM
去提名
落大雪冇車坐,車車要行路返工
mnb1123 發表於 2016-1-20 02:58 PM
google map 話我知道, 如果我行路返工, 最少要8h, 不如我請假仲好
日本鐵路會停駛的嗎?
lhy92725 發表於 2016-1-20 03:08 PM
前日大雪時確實成東京嘅電車都出現大誤點, 我搭返工嘅果條線就誤點超過60分鐘
大家大早晨, 凍 & 眼訓ing
股東東吾關心老闆娘了
lhy92725 發表於 2016-1-20 05:22 PM
佢有女後就唔理我地死活
這樣說...日本公司想給外國員工灌輸一種“忠誠工作”的精神,但又擔心過於...外國員工不適應,會引起逆反心理。
所以你老闆作出了個衡量點比個老外?所以比個老外一段時間適應,有得他遲返早走,在一段時間後會體現 ...
timmaxsing 發表於 2016-1-21 08:55 AM
其他公司如何我唔知道, 簡單嚟講, 我地細公司, 老細嘅個人喜好會決定所有野, 而我地老細本來就對外國人比較寬厚
有時候會當我日本人係因為我已經長住日本好多年, 佢覺得我已經十分掌握日本人嘅工作態度 & 文化, 即係對我較有要求
任何事要自動自覺,要我和你出聲就唔好啦...
timmaxsing 發表於 2016-1-21 09:00 AM
當一個人連自己老竇姓咩都唔記得嘅時候, 有點會識得自動自覺?
貼個暖貼米無甘凍咯
lhy92725 發表於 2016-1-21 11:05 AM
其實我覺得冇咩效, 所以基本上唔用
大家大早晨, 多謝grace落力宣傳
由今朝開始等放工等到家下, 昏昏欲睡