返回列表 回復 發帖
原帖由 tshek 於 2009-2-18 10:04 AM 發表
慳咗粒糖,蝕咗間廠
佢都無慳到
因為都無過零件
白跌錢
佢諗住慳錢唔換催化器,依家唔只要換,仲用多咗錢
今日幫架新車裝左個追蹤定位系統
一旦架車被盜
除左可以搵到架車之外還可以今到架車無法發動
一個唔錯嘅防盜
睇完車展
貼張好野先

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
好耐無尼, 向教授say個hi先
原帖由 kaihoc 於 2009-2-20 04:27 AM 發表
好耐無尼, 向教授say個hi先
四點幾鐘喎
睇黎你返左澳洲
今日被人整壞條死氣喉架camry返左黎
佢話唔敢再搵o個個人跟返架車
情原比錢我賺
見佢咁慘
無計啦,本來唔想做嫁喇
條喉被鋸兩次一定短左好多
拆開個搏口一底
條喉足足短左成兩吋、個角度又差很遠
想換左條中段死氣喉
但係條頭喉又被那位高人鋸過
多數唔對位
新喉都無用
除非兩條都換
無乜辦法之下
唯有鑽過螺絲窿
較正條喉睇下會否打車底再算
好彩較完又無打車底
不過焊口位有小小漏廢氣
無計啦,我又唔識燒焊
同車主講
佢又話唔介意
幫到盡喇,佢話多謝我
搞到我都唔知點好
教授。。最近好忙??等緊睇你啲新 case 架

打個召乎...~

SAM兄~~!! 你好~!!
我第一次係度見面, 因為我打中文唔係好好~!!
但係你個車房仔日記我有睇開~
小弟玩車都有十幾年~
現在係一個職業賽車手同車身修理技師...~
你係內科醫生, 而我係外科醫生...~!!!
我覺得我地個車迷討論區除左可以分享車既照片, 知識之外~
亦可以添加多一區專門係分享一D賽車視像影帶同一D書籍...
影帶如: Motoring, Hot Version, Option, Option2, Autosport, TopGear, BTCC, DTM, GENROQ..etc
書籍可以以PDF或JPG格式上載如: Option, Option2, Super Street, Car & Driver, 車主, GENROQ, Compact Car Magazine, TopGear, etc

希望可以有一個特定既空間大家一切分享~~~ 同樣希望有你既支持~
如果真係可以實施... 我願意同SAM兄係個區並肩作戰~

評分次數

• carwing

原帖由 tshek 於 2009-2-25 01:20 AM 發表
教授。。最近好忙??等緊睇你啲新 case 架
就係唔忙水靜河非作野又唔叻
分日幫架車換完個前迫力泵之後
個迫力奇低
又唔係有氣
左睇右睇
最後原來係個泵上螺絲的窿摟左
換過第二個上去乜事都無
激死
點解個個窿會摟嫁
點解我會買到你嫁
點解我咁黑仔嫁

上圖紅圈中的螺絲窿就係出事的地方
原本個窿應該同個迫力泵裡面的活塞是水平的平衡的
但是他的角度變左,摟曲左
度至整個泵的角度亦不能夠平衡的緊接著迫力皮
行程遠左自然迫力都會變低
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
hi 版主 我有架03年toyota Matrix 架車無撞過﹐唔知點解每次落完雨﹐後面坐位後面ga地下濕洗﹐但是我check過車頂無漏水﹐D窗都無漏水﹐希望你可以俾D專業意見我﹐邊到會有機會整到地下有水.
原帖由 nite173 於 2009-2-26 04:01 AM 發表
hi 版主 我有架03年toyota Matrix 架車無撞過﹐唔知點解每次落完雨﹐後面坐位後面ga地下濕洗﹐但是我check過車頂無漏水﹐D窗都無漏水﹐希望你可以俾D專業意見我﹐邊到會有機會整到地下有水. ...
你架車有無天窗或者有無撞過尾門?

回應 carwing 第 343 篇文章

有天窗,,,無撞過尾門
原帖由 nite173 於 2009-2-26 04:31 AM 發表
有天窗,,,無撞過尾門
好大機會係天窗去水喉塞左
在後車胎再後多小小會有條排水喉
睇下有無塞或者通下佢