返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  {. B# ?9 U# U' C
: O: m& h- S7 E& v: @- N, H3 L$ v
' i6 w. e9 h. i7 C
tvb now,tvbnow,bttvb/ B' D3 Y- B, |# b
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
7 a; a6 z; K" K6 r  @  Wwww.tvboxnow.com金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
tvb now,tvbnow,bttvb& [1 z3 C- B  f- s
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。www.tvboxnow.com  h; O$ |1 ?( v9 d) K4 V
話唔定可以見到釘姐睇檔........tvb now,tvbnow,bttvb! H2 g4 ~& T  A2 x
「釘姐的背影」好似書名。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 U: W, I  d8 w
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
- b9 o0 u& u- X/ ]www.tvboxnow.com哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎
; T; t6 j% e) P3 d2 J公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
公仔箱論壇2 [9 v. i4 F7 s" E2 r
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
+ p3 I: Y  |, s# o( k$ {3 ~2 d( V
個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎www.tvboxnow.com' }" U' p( s7 l* y
29405534 ~8 j) j! u3 n3 n$ B2 Z4 W" l- s5 D
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
6 D2 d! N1 v& @0 ?: X
) ?' v( e6 P) V* C
多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜! r1 Q5 D" E  Q0 ~% }7 u/ A' Z" c
2940554TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. g# ?+ @7 {! f7 f4 l
29405572940558tvb now,tvbnow,bttvb( s3 ?8 N+ ~. A4 x8 l& X
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
) `* G/ _! u$ h  v/ s/ k  r5 W$ W
& K/ [, t8 R& Y# F+ o' j等我都買件紅肚兜著下先
0 e  Q% w8 z0 m) d
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦tvb now,tvbnow,bttvb5 T. v4 \& D8 _1 W* E. e
mnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
8 j  R- {9 ?: N) r) T! [$ U公仔箱論壇係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
. ?6 q' r" L2 T) U4 WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ ]1 q+ t( e/ c% k. f
等我都買件紅肚兜著下先tvb now,tvbnow,bttvb1 h* d2 l, ?, p' s  T1 [: T
大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
2 ]" g7 J' |! N1 P; m/ Z可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
5 S# o2 T/ v+ [% M4 \* f, g/ H8 k* B4 q3 Xwww.tvboxnow.com哈哈,講笑啫 唔好嬲
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( J; d! R0 i' F

4 e9 [  w3 k1 S7 I8 f# P7 i聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb, v# }  e% W8 G" u3 k$ K1 g8 ~

* f7 N/ |3 \* b7 P2 `公仔箱論壇
其實唔係咁明乜野叫借庫..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ m$ r- N: E/ ^2 R/ p7 k
大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
, H$ ^  u" V1 Lwww.tvboxnow.com维基百科
" n9 k! }+ J( Y5 h% l) c公仔箱論壇觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。% S  ?0 m8 {% F5 V/ v

; u# ]& |/ f! y4 I6 C簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

2943426TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 j$ b$ G' J0 A# B) Z
# p+ f( ?+ y( o% ^' n4 y* S5 gtvb now,tvbnow,bttvb聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
) t5 `/ o  t: _: V1 {leekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
$ K* D9 _( `) @* f5 ~/ C( f我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??6 u! g0 [6 b; }1 d; Z( F
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
) i: c3 ~# z9 v/ V' M. }0 O- C/ w我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
5 x. h( f3 U! sPedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
/ i+ w0 }4 C& t" ^5 i應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??tvb now,tvbnow,bttvb1 I' O% @0 f* D
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
2 V" |. w, s7 _0 `4 |. X2 j公仔箱論壇timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
# e$ h7 z2 c0 F3 o
皆因我無聊吖嘛J神版主
2 G! n" f6 Z8 J7 O' H. H+ Y
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
' ]4 V; |5 Y, s8 j- o. _" VPedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
2 `/ v# y2 V, E; `2 Q& Cwww.tvboxnow.com這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 8 `7 B) S1 J) x6 y* `  m, p8 D7 A

0 M( v" y8 [; C+ Ltvb now,tvbnow,bttvb
其實唔係咁明乜野叫借庫..
8 T* e* n$ D3 l$ G' tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
# S; Z9 d/ h( W) M! E* X4 ftvb now,tvbnow,bttvb細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?www.tvboxnow.com; v2 }. k3 ^) ]7 x) I
# D6 A4 X, E: E3 y5 a" b

3 u# T$ o( j6 U: s! @  G: b# y' Qwww.tvboxnow.com我再補充少少吖。7 D8 Q+ s2 ^, F5 |' V7 a
香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

$ ^4 J7 ~& \: s# @' Z5 ]tvb now,tvbnow,bttvb
) N: M. M2 C( R& N" ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。每年正月二十六為
借庫日。www.tvboxnow.com) b) h# i; ^( Z( a; q, A# q
唔明再出聲啦。