返回列表 回復 發帖
台湾的语言米叫台语咯,也叫闽南话
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
掌门无遗失架,嘈醒他都出现架啦
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
台湾的语言米叫台语咯,也叫闽南话
lhy92725 發表於 2014-9-11 04:33 PM
但係係強國叫福建wor
咁會唔會好D呀?
perfectman 發表於 2014-9-11 04:33 PM
更搞笑
掌门无遗失架,嘈醒他都出现架啦
lhy92725 發表於 2014-9-11 04:36 PM
消失幾個鐘就有人出10億,睇黎掌門好快發達
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
识听之后扮吾识比较好
條骨都無佐lu
條女仲唔放人
lckiong 發表於 2014-9-11 12:12 PM
恭喜 小強 踩中 24777 金樓
lckiong7 秒前TVB 5000000 元
積分轉出
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
簽名被屏蔽
簽名被屏蔽
就算唔識普通話,好出奇咩?

警察會拉㗎?
公安會扣押㗎?
政府會通緝㗎?
perfectman 發表於 2014-9-11 04:48 PM
咁就唔會只不過香港仲強國關係咁密切,大部分由唔識勉強學到識,經已好少港人唔識煲冬瓜嗻
簽名被屏蔽
其實係有個gap㗎
舊嗰班讀書無普通話讀
工作上有需要先會去學
工作上無需要嘅就唔會識
後生嗰班讀書有得讀就會識
就好似以前嘅英文一樣
我相信而家有超過一半香港人係唔識普通話嘅 ...
perfectman 發表於 2014-9-11 05:46 PM
但係香港經濟靠強國帶動,乜唔係大部分都識咩
都冇一日係得閒,點投啊

高效率

你唔識普通話

係中國叫福建話,點解係台灣就叫台語嘅
tvbkk123 發表於 2014-9-11 04:30 PM
效率高
型 英 帥 靚 正
簽名被屏蔽
服務/零售就話要識遮
無直接接觸嘅洗鬼識咩
perfectman 發表於 2014-9-11 07:34 PM
原來係咁之前睇d港劇或香港節目都有學好煲冬瓜嘅吹勢好次學唔好就好難係香港立足