返回列表 回復 發帖
我又要食,比個秘方我
timmaxsing 發表於 2014-9-8 01:59 PM
我用既材料

1. 肉類: 8 oz 牛柳 + 8 oz 豬柳 + 8 oz 雞柳
2. 蔬菜配料: 一個洋蔥,約十粒蒜頭,約五六個紅薯仔(唔係好大既) 三個細紅蘿蔔,10 個 Brussel sprouts(唔知中文)
3. 義大利香腸一條半(去衣)
4.香料: 紹酒 約半杯,蠔油一湯匙 ,生抽 2 湯匙,老抽1湯匙,花椒八角玉桂粉 各 1/4 茶匙 冰糖10克(或用蜜糖 1湯匙)

5. 在鑊或平底鑊爆香洋蔥蒜頭加入意式香腸(篤散),加入肉類(煎熟四面封汁),加入香料煮沸,署仔加入略煮

6. 將紅蘿蔔切塊 brussel sprouts 對半切開,蒲在焗盅底,將肉放在上面,再將其他鑊內署仔鋪在肉上面,放入焗爐400度(華氏),焗15分鐘,跟住焗爐調至375 度(華氏) 再焗約1小時20分鐘 。

我用燉盅焗,如果用其他焗盤,要加蓋錫紙。

評分次數

• timmaxsing

你加比我??
blacker14tt 發表於 2014-9-8 02:30 PM
唔夠級數
不是所有穆斯林是恐怖分子,但是所有恐怖分子是穆斯林
鄭中基做嘅
tvbkk123 發表於 2014-9-8 02:29 PM
最近冇睇港產片
你都要努力
tvbkk123 發表於 2014-9-8 02:28 PM
正在努力中!!
我用既材料

1. 肉類: 8 oz 牛柳 + 8 oz 豬柳 + 8 oz 雞柳
2. 蔬菜配料: 一個洋蔥,約十粒蒜頭,約五六個紅薯仔(唔係好大既) 三個細紅蘿蔔,10 個 Brussel sprouts(唔知中文)
4.香料: ...
gracechanstuart 發表於 2014-9-8 02:30 PM
做好寄俾我唔該
最近冇睇港產片
blacker14tt 發表於 2014-9-8 02:31 PM
套戲差唔多有10年
正在努力中!!
gracechanstuart 發表於 2014-9-8 02:32 PM
唔好正在,要一定
我用既材料

4.香料: ...
gracechanstuart 發表於 2014-9-8 02:30 PM
好複雜
唔夠級數
tvbkk123 發表於 2014-9-8 02:31 PM
折現都得
套戲差唔多有10年
tvbkk123 發表於 2014-9-8 02:33 PM
10年都冇乜點睇
好複雜
blacker14tt 發表於 2014-9-8 02:35 PM
煮野通常都係好複雜!! !!
折現都得
blacker14tt 發表於 2014-9-8 02:35 PM
過黎搵我啦
10年都冇乜點睇
blacker14tt 發表於 2014-9-8 02:36 PM
仲失敗過我
煮野通常都係好複雜!! !!
gracechanstuart 發表於 2014-9-8 02:37 PM
都可以好簡單嘅
做好寄俾我唔該
tvbkk123 發表於 2014-9-8 02:33 PM
做好就要落肚仔!! 仲寄?!