返回列表 回復 發帖
老老实实甘做事搵食就无错,亦唔需要觉得自己不如人
问题人心啊,总系执着一D得唔到嘅野

評分次數

• goldmonk

條骨都無佐lu
有啲人見唔到自己有前途會出來反抗,有啲和理非就是是但但,唔燒到埋身都唔郁,好難講係唔係執著

評分次數

• goldmonk

外星貓E生
执着金钱,执着理念,都系因为不公二字
條骨都無佐lu
迫出來, 左媒每日港独
goldmonk 發表於 2019-7-31 12:55 PM
為什麼中獨可以,比多少少自由人就叫港獨,咁一國兩制要來做乜
外星貓E生
执着金钱,执着理念,都系因为不公二字
lhy92725 發表於 2019-7-31 12:56 PM
不公還要打压,小朋友連飯都不吃,拿錢來買口罩及頭盔,為的就是抗爭
外星貓E生
一國兩制对外国 , 现实削自由, 温水煮蛙
goldmonk 發表於 2019-7-31 01:06 PM
整死晒班毛頭小子,每日放150人落來,好快一國一制了
外星貓E生
一邊咬住無營養的即食香腸,一邊遊走在剛亮起街燈的旺角鬧市,90後Peter仔(化名)思考着如何善用一班手足籌措的數千元,以最平的價錢買到適合前線滅火隊用的頭盔。兩個月無休止的抗爭,月薪不過萬多元的他戶口最「巔峯」曾錄得負11.4元,寧願捱餓也要湊足資金買裝備,為的只是多滅一枚催淚彈、替身後的「和理非」多抵擋警察一秒鐘,為香港民主自由多存一分希望,「捱少少肚餓算得啲咩」。面對各界突如其來的關心,他們前線反而感到憂慮,不單是害怕有人喬裝放蛇,更多的是以大局出發,「唔想因為收錢(現金券)令運動留下污名」。「7.21、7.28,同埋6.12,前前後後一共爛咗3套(護)甲。」作為反送中抗爭前線專門撲滅催淚彈的滅火隊其中一員,Peter仔往往是與防暴距離最近的那十數人,布袋彈、海綿彈、橡膠子彈,你說得出名字的他都捱過,換來是三套自行加工、各值2,000多元的鉛板戰術護甲陸續報銷,「6.12上前面,捱咗幾下布袋彈,入到PP(太古廣場)一除衫,成塊甲中間裂開,流晒血」,其他如頭盔、眼罩、衣物等損耗更是多不勝數,「普通嗰啲只能夠畀後面嘅人有基本保護,我哋前面真係頂唔到。好啲嘅要幾百蚊,唔買又好危險。你前線少一個,後面就可能俾人拉十個,為咗保護自己條命博一博,幾唔捨得都要買。」

資料來自蘋果日報

睇到都唔安樂

評分次數

• goldmonk

外星貓E生
讲得好,大家穷果阵都相安无事
有一部分人先富起来了,就开始变味了
教育跟唔上,投机主义增多,贪腐滥权比比皆是
国家富强了,人有钱了,国民质素却直线下降
外面的人打从心里面就根本睇班土豪唔起 ...
lhy92725 發表於 2019-7-31 12:34 PM
呢班人係外面巴巴閉閉, 聲大夾無準, 俾西人見到搖嗮頭, 佢地唔識分... 當嗮我地全部中國人都係土豪, 累死嗰D安份守紀,  勤勤力力既中國人 !

評分次數

• goldmonk

上台执政后出错,唔使负责任 呢D就是政治
大啦叭 發表於 2019-7-30 08:40 PM
道行高
讲得好,大家穷果阵都相安无事
有一部分人先富起来了,就开始变味了
教育跟唔上,投机主义增多,贪腐滥权比比皆是
国家富强了,人有钱了,国民质素却直线下降
外面的人打从心里面就根本睇班土豪唔起 ...
lhy92725 發表於 2019-7-31 12:34 PM
都话您有见地既啦

評分次數

• goldmonk

唔怪得你咁親共都係切身利益為先
CC517 發表於 2019-7-30 11:22 PM
有位香港配音在澳洲华人电台做主持,听众问点解唔讲中共D衰野? 佢话讲唔讲系我自由,唔中意米唔好听咯
佢弟妇比至八会踢出来
你忘记中国
goldmonk 發表於 2019-7-31 05:12 AM
我知道自己系华人