返回列表 回復 發帖
即係現在可以堂食嗎
free2penny 發表於 2020-3-26 02:33 PM
系啊,前几日已经开放佐,不过就D台摆得疏D咯
條骨都無佐lu
要比咁多錢,又唔安全,等有車成班仆來香港醫啦!
CC517 發表於 2020-3-26 02:58 PM
内地落香港都要隔离14日吧
條骨都無佐lu

日日都40~50宗, 好快過千啦
内地落香港都要隔离14日吧
lhy92725 發表於 2020-3-26 04:19 PM
$200每日, 有得食, 有得住, 算便宜啦
好似话内地落去嘅只需要家居隔离,是吧?
條骨都無佐lu
好似话内地落去嘅只需要家居隔离,是吧?
lhy92725 發表於 2020-3-26 05:24 PM
對, 貓貓清明放假想來呀

所有內地入境本港人士抵港後須要強制接受檢疫14日。
對,我地呢邊現在興雲旅遊
lhy92725 發表於 2020-3-25 11:48 PM
汉坦病毒 是新病?
對, 貓貓清明放假想來呀

所有內地入境本港人士抵港後須要強制接受檢疫14日。
free2penny 發表於 2020-3-26 05:29 PM
梗唔系啦,呢个时候我点会周围去
莫讲要搭甘耐车,我连市内嘅巴士地铁我都唔会去坐
條骨都無佐lu
汉坦病毒 是新病?
4461 發表於 2020-3-26 06:16 PM
我未听讲过
條骨都無佐lu
汉坦病毒 是新病?

陝西又驚現漢坦病毒。日前,在途經寧陝縣的一輛大巴車上,有人感染漢坦病毒暴斃。死者從發病到死亡僅3個小時,同車32人已被隔離。

應該傳播力不高
一於全部強制集中隔離
條骨都無佐lu
汉坦病毒 是新病?
鼠疫

漢他病毒Hantavirus),又譯漢坦病毒漢灘江病毒,是本雅病毒目的一種病毒,其引發的病症稱為漢他病/腎綜合徵出血熱/流行性出血熱,為一種經由老鼠傳染給人類的致命傳染病,被列為生物性危害最高第四級病毒。該病毒由韓國生物學家李鎬汪於1978年在大韓民國漢灘江疫區的黑線姬鼠肺組織中首度分離成功,因而得名。
外星貓E生
MnoIewUnek0

陝西又驚現漢坦病毒。日前,在途經寧陝縣的一輛大巴車上,有人感染漢坦病毒暴斃。死者從發病到死亡僅3個小時,同車32人已被隔離。

應該傳播力不高 ...
free2penny 發表於 2020-3-26 09:50 PM
係相當高,之前已死很多人了。

漢他病毒肺症候群導致死亡的原因大部分與呼吸 衰竭有關,致死率高達35%~50%,存活者大多在數週至數月後可恢復正常肺功能, 少數個案留有肺功能缺損的後遺症。
外星貓E生