返回列表 回復 發帖
甘你嘅前提得數量遮,無更多資料架
直覺上就系睇數字先架啦
條骨都無佐lu
簽名被屏蔽
簽名被屏蔽
所以咪話無一定答案囉,純粹睇你第一個反應
我就會揀唔郁,因為撞死嗰5個唔係我導致嘅,但係如果我改變個結果,我就係親手送嗰個人去死
perfectman 發表於 2017-1-18 11:37 PM
但一個可能呢仲有機會挽救,5個一定救唔切哦
條骨都無佐lu
呢個就係邏輯概念嘅問題喇!
點解會覺得5個會畀1個重要?
點解要犧牲少眾去維護大眾?
諗到你變老貓都想唔通呀!
perfectman 發表於 2017-1-18 11:43 PM
甘為咩全世界嘅投票都系少數服從多數呢?
條骨都無佐lu
各位 晚安
型 英 帥 靚 正
我当然去过尖沙咀,不过通常太多人,唔愿去甘解遮
lhy92725 發表於 2017-1-18 05:46 PM
銅鑼灣多人d
哈佛大學教授,心理學家馬克.豪塞(Marc Hauser)曾對三十萬人重新提出這經典問題:

設想你眼前有列失控的電車,以時速六十英里迎面衝來,你卻看到電車不遠的前方分別有五個鐵路工人,以及一個鐵路工人在兩條軌道 ...
perfectman 發表於 2017-1-18 08:48 PM
你用電車轉轍軌道的控桿轉轍軌道有機會被控謀殺一個工人
這時候最好的辦法是拿出手機拍攝整個事故然後賣給媒體發死人財
如果回答「死一個」
功利主義認為,為追求對最大多數人來說的最大效益,應該犧牲少數人來拯救多數人。

但係有無諗過,你其實係改變緊個結果?
雖然你係救咗嗰5個人
但係同一時間你係親手殺咗嗰1個人,嗰一個人原 ...
perfectman 發表於 2017-1-18 11:11 PM
這是他們的命運
甘你嘅前提得數量遮,無更多資料架
直覺上就系睇數字先架啦
lhy92725 發表於 2017-1-18 11:23 PM
兇手貓
但一個可能呢仲有機會挽救,5個一定救唔切哦
lhy92725 發表於 2017-1-18 11:58 PM
你有多大信心可以改變方向?  
如果改變方向失敗火車出軌, 他們6個+火車上的人都會死
甘為咩全世界嘅投票都系少數服從多數呢?
lhy92725 發表於 2017-1-18 11:59 PM
what!!??look at the usa election.  old woman has more votes but the smart man is the next president!
KK 早晨
型 英 帥 靚 正
你有多大信心可以改變方向?  
如果改變方向失敗火車出軌, 他們6個+火車上的人都會死
Pedestrian_A 發表於 2017-1-19 05:53 AM
你连个问题嘅前提都改变埋,甘讨论唔到落去了
條骨都無佐lu
乜唔係 think outside the box 咩?
perfectman 發表於 2017-1-18 08:46 PM
你岩