返回列表 回復 發帖
其实广州现在食野都好贵
就系交通费同住宿方面稍比香港好D
不过现在好多去外地打工嘅人要租房住
都唔便宜啦,1K嘅房租基本上最低消费了
如果你搵4.5K工作,除了吃饭,交房租,你觉得还有多少钱剩下?
唯一可能就是1K房租的房唔至于你地嘅劏房甘细咯
條骨都無佐lu
我退休時月薪萬三元,2004年
底衫五粒鈕 發表於 2018-9-6 05:21 PM
你點同,你係公務員,而家有長糧咬是嗎?
外星貓E生
老实讲,我之前份收银,连奖金同全勤都接近有4K的
仲要有福食咯,工资基本就是全袋了
现在4.5K,我好悭中午餐,一个月都成500了
條骨都無佐lu
其实广州现在食野都好贵
就系交通费同住宿方面稍比香港好D
不过现在好多去外地打工嘅人要租房住
都唔便宜啦,1K嘅房租基本上最低消费了
如果你搵4.5K工作,除了吃饭,交房租,你觉得还有多少钱剩下?
唯一可能就是1K ...
lhy92725 發表於 2018-9-6 05:23 PM
咪就係D土豪炒貴晒D樓,帶動租樓都升天了。
外星貓E生
老实讲,我之前份收银,连奖金同全勤都接近有4K的
仲要有福食咯,工资基本就是全袋了
现在4.5K,我好悭中午餐,一个月都成500了
lhy92725 發表於 2018-9-6 05:25 PM
你份收銀又要包樓面,唔多抵。
外星貓E生
你點同,你係公務員,而家有長糧咬是嗎?
CC517 發表於 2018-9-6 05:23 PM
對呀,英女皇係我事頭婆年代,掃地阿叔都係公務員,當年月入已經過萬
吾似而家咁,乜都外判,清潔亞嬸工資最低,又冇工務員福利,賤過乜
炒唔炒,D楼都贵到傻架啦
现在广州均价楼都起码35K-40K一平方了
当然你唔好拿呢个同香港比
但以广州的收入来计,打份牛工,比得起首期嘅都无几个啦
最衰就系现在D楼细单位唔多,个个单位都成90平方起嘅,你计下要几钱
條骨都無佐lu
對呀,英女皇係我事頭婆年代,掃地阿叔都係公務員,當年月入已經過萬
吾似而家咁,乜都外判,清潔亞嬸工資最低,又冇工務員福利,賤過乜
底衫五粒鈕 發表於 2018-9-6 05:27 PM
最衰就係外判,私相授授,剝削前綫人員啲辛苦錢。
外星貓E生
你份收銀又要包樓面,唔多抵。
CC517 發表於 2018-9-6 05:26 PM
咁的确系,不过铺头细细间,而且收银嘅人工又基本有个标准
总不会比特别多嘅,胜在如果生意好,奖金会多D
條骨都無佐lu
炒唔炒,D楼都贵到傻架啦
现在广州均价楼都起码35K-40K一平方了
当然你唔好拿呢个同香港比
但以广州的收入来计,打份牛工,比得起首期嘅都无几个啦
最衰就系现在D楼细单位唔多,个个单位都成90平方起嘅,你计下要几 ...
lhy92725 發表於 2018-9-6 05:29 PM
無的啦!遲啲要住貓竇了,一貓一間屋仔,攝晒隻肥貓入去瞓醒才出來走動
外星貓E生
最衰就係外判,私相授授,剝削前綫人員啲辛苦錢。
CC517 發表於 2018-9-6 05:31 PM
唔外判又怕D人唔肯做下栏工,而且可能人工要比好好高
D人计过数嘅,外判佐又唔使包长粮,双重着数
條骨都無佐lu
咁的确系,不过铺头细细间,而且收银嘅人工又基本有个标准
总不会比特别多嘅,胜在如果生意好,奖金会多D
lhy92725 發表於 2018-9-6 05:33 PM
有花紅分又唔同,都可以同佢駁下。
外星貓E生
無的啦!遲啲要住貓竇了,一貓一間屋仔,攝晒隻肥貓入去瞓醒才出來走動
CC517 發表於 2018-9-6 05:33 PM
其实住屋,我比较注意个厕所
至于外面,一张床位,有个衣柜,有张小台就OK
太大,清洁起来都费事啦
條骨都無佐lu
唔外判又怕D人唔肯做下栏工,而且可能人工要比好好高
D人计过数嘅,外判佐又唔使包长粮,双重着数
lhy92725 發表於 2018-9-6 05:34 PM
咁咪係政府濺囉,佢其實都係比咁多錢,搵個中間人來收多一份(呢D公司都可能係同佢地有瓜葛),佢政府請人就千挑萬選都唔請一個,比晒外判做,一啲責任都唔負。
外星貓E生
其实住屋,我比较注意个厕所
至于外面,一张床位,有个衣柜,有张小台就OK
太大,清洁起来都费事啦
lhy92725 發表於 2018-9-6 05:39 PM
咁你好啱落來住劏房,就係咁細間啦!聽講現在有啲張床就安在廁所上面,很方便。
外星貓E生