返回列表 回復 發帖

[問題] 返大陸旅行有咩東西係一定要帶呢?

1 v  z7 f3 l1 j: y2 ]% W公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb, _& C8 R2 g0 G0 K
除左必須帶既証件,錢同衫之外,有咩東西一定要帶呢?
地圖!一定要帶!
我會帶多幾個環保袋買手信用

評分次數

我會帶多幾個環保袋買手信用. m" b  O- D7 L& \: _. ~6 R
周大褔 發表於 2011-8-31 10:30 AM
  u0 n7 }& U4 L, W- ?& O  V
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" y! E" L( z# Q/ f& O! K
yeah! yeah! yeah! 我成日都會唔記得帶多幾個環保袋,現在越來越多地方係無免費膠袋
我每次旅行一定會帶防曬用品,包括帽同防曬霜。仲有空氣清新座。

評分次數

• civicboy1969

我每次旅行一定會帶防曬用品,包括帽同防曬霜。仲有空氣清新座。
" D7 Z$ J: _5 h: E8 yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。wingbow 發表於 2011-8-31 12:22 PM
tvb now,tvbnow,bttvb6 N; K" ?, I) C( i5 K) X8 ?

4 C# p/ u/ N& e3 A9 J# Q. Z* Rtvb now,tvbnow,bttvb空氣清新座?點解呀?
) \! V0 E' H4 n" Y9 s! Itvb now,tvbnow,bttvb
- d( z& W! K5 [4 y7 o6 g2 N' {空氣清新座?點解呀?
' q1 d  z5 U! l& D+ ?tvb now,tvbnow,bttvb休止符 發表於 2011-8-31 12:35 PM
) Q6 j: J# v& LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
! v3 g, l9 ]1 k4 U, V7 \www.tvboxnow.com其實我好鍾意返中國大陸旅行。北京、上海、雲南、南京、黃山等等我都去過,但唔係每一次返大陸我都會住酒店,有時係因為想唔洗咁多錢,有時就會因為地點方便就腳而選擇一些民宿入去住,但民宿雖然係平,但衛生卻麻麻地,所以我多數都會帶多幾條私家毛巾自己用或墊住訓覺,無冷氣既民宿就會一陣陣梅臭味,所以空氣清新座就可以幫到我。

評分次數

哦~原來係咁。咁你用咩牌子呀?可唔可以介紹下呀?仲有點解唔帶罐裝既空氣清新劑呢?
哦~原來係咁。咁你用咩牌子呀?可唔可以介紹下呀?仲有點解唔帶罐裝既空氣清新劑呢?
. T/ d, L0 |+ b  U! H: p休止符 發表於 2011-8-31 02:16 PM
, [* E3 g- k( b; M+ P9 H. Ztvb now,tvbnow,bttvb
5 g5 E' E9 Y5 q* B# q, P( y我買開“香必飄”。唔用罐裝係因為有部份空氣清新劑係經過壓縮處理,我怕唔上得飛機,當然如果個次個旅程係坐火車或長途巴士就無問題啦!

評分次數

- L, J( d. G( b+ r- i- z  c) u1 Q% UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。www.tvboxnow.com) `+ A0 t$ q! y8 j: C
我買開“香必飄”。唔用罐裝係因為有部份空氣清新劑係經過壓縮處理,我怕唔上得飛機,當然如果個次個旅程係坐火車或長途巴士就無問題啦!
9 G, X! V2 ?: q) T5 gwingbow 發表於 2011-8-31 03:33 PM
: y- Q* D% w3 _% ttvb now,tvbnow,bttvb, p4 p+ _# k$ a  G' P# Y/ i
你真係好細心諗得好周到!
1) 萬能插座 --  因為大陸插座是兩腳斜的 ---->    \ /TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: c6 b$ w( K- }4 G4 E( g8 f# M) R
2) 最好買張一咭兩號的電話咭, 可以慳好多漫遊費
4 m/ s( D- |, Vtvb now,tvbnow,bttvb3) 在大陸盡量避免使用信用咭, 但係帶一張銀聯雙幣咭傍身會方便D (e.g. 改變行程而要買機票, 酒店 etc)

評分次數

多謝分享!!!!