返回列表 回復 發帖

年紀大見工難﹖!

前日去見份普通文員
測試完打字出番嚟就見倒個廿零歲女仔等緊
後來叫我入會意室等咗15分鐘見唔對路
出去問聲先有人入嚟話老闆見緊客
求其問倆問就算
最好笑係個女人不停話個職位好簡單
又話會請中年人多過請80後
但反而廿零歲個女仔測完打字就直接入房見主管
係咪人到中年搵工機會就難
有多年文職經驗都不及後生女掙份6k~6.5k嘅工

評分次數

• devil2007

其實若果係年紀大就無謂再去見d文職既工
2# 奶子一號
我未夠四十去見清潔同洗碗唔請
sales重未做過無經驗唔請
7仔都見埋等消息
工廠見工問你點解唔揾番文職
請問我應該仲揾甚麼工呢﹖
2# 奶子一號
仲有請問全港文職人員是否全不過30
是否全是大專或大學程度
2# 奶子一號  
我未夠四十去見清潔同洗碗唔請
sales重未做過無經驗唔請
7仔都見埋等消息
工廠見工問你點解唔揾番文職
請問我應該仲揾甚麼工呢﹖
meunkong 發表於 2011-10-2 05:25 PM
你都未夠四十,洗唔洗去到要見清潔同洗碗果d工呀
你既然都有氣力去做清潔同洗碗,何解你唔試吓去做樓面果d工呢?
就算你係唔鐘意,你都可以暫時做住先架嘛
況且你又係男人一個,有氣有力
2# 奶子一號  
仲有請問全港文職人員是否全不過30
是否全是大專或大學程度
meunkong 發表於 2011-10-2 05:28 PM
你真係太睇得起我
我又點知呢
如果條件差不多的話一定會聘請年輕漂亮的,
我曾經在完成一個職業先修課程後導師很老實的向我說,
他本來不想取錄我的,由於以下原因:
1. 女性
2. 年紀已過30
3. 已有兩個小孩
4. 家住新界圍村
後來在我不斷報名,並且有人中途退學的情況下才取錄我。
結果我以班上第一名完成課程,並且最先找到工作,叫他大跌眼鏡。
性別歧視、年齡歧視、家庭岡位歧視,不要天真地以為真有保障。
只有以無限的毅力不斷嘗試才有成功機會。

評分次數

• devil2007

若果係年紀大就無謂再去見文職既工....
縱然現在D後生任性, 自我, 不負責任, 遲到, 早退, 一休(逄星期一病假) 但D老闆都係鍾意請後生仔
我想這不單是年紀的問題,這是「有經驗」和「有負擔」的問題!
我不能否定,老板會喜歡靚女/靚仔,也想公司看起來年輕有活力。但我想「有經驗」和「有負擔」才是至命傷!
即想一下,請個後生仔,你叫佢點做,佢就點做,無他!自己唔識嘛,何況佢應應酬你之麻,你話點咪點囉!做老板幾神氣!
如果是你,老板叫你用一個好蠢的方法,去做一件你本可以輕鬆完成的事,你會不會義無反顧、毫無怨言咁跟老板心意去做?
你老早點醒你老板,是可以幫公司省錢,但老板的面子放哪?你話事定你老板話事?
咁好蠢?不如叫「固執」!
「有負擔」的問題,是一個一廂情願的假設,老板認為未結婚,無負擔的人比較向公司歸心(是否事實自己想),可能到比較願開「OT」(在公司摩爛褯、上面書也算?)所以比較底請!

評分次數

• devil2007

我覺得年紀到40以上真的很難找到工,就算僱主註明是年齡不限﹐但到interview 時就算經驗點夠都沒有用,倒頭又說你年紀大了點,不及要求,其實想點呢?真的是年齡歧視。

可惜我地都吾會請呢類人,點解?
1,太有經驗,通常都吾會聽人講,我地成公司都係廿幾歲既人,拒四五十歲肯俾我地點,我地都吾敢點啦~~
2,容易係你面前扮老史忽,因為拒可能真係咩都識,有甚至係自己開過同類既公司,好難要拒扮番謙虛,拒甚至會想將公司變成拒心目中既公司
3,年紀大左,個d固執會令到個人無晒創意,或者係拒自己覺得有創意,可是停留在拒個年代既創意
4,年紀大左,係好有人生經驗,可是已經無衝勁,但求生活過得去就好了,特別係有左家室,更加吾想冒險

評分次數

• devil2007

三分天注定 ! 七分靠打拼! 爱拼才会赢♪ ♬……
我覺得年紀到40以上真的很難找到工,就算僱主註明是年齡不限﹐但到interview 時就算經驗點夠都沒有用,倒頭又說你年紀大了點,不及要求,其實想點呢?真的是年齡歧視。

可惜我地都吾會請呢類人,點解?
1,太有經 ...
kschow 發表於 2011-10-12 01:17 PM
十分同意!
除非好有經驗咯 米先都真系會D後生甘好世界。。