返回列表 回復 發帖
其实做饮食生意....最重要系两样野...

1) 你要问你自己, 如果你系顾客, 你会不会再返黎帮亲? 将你自己放在顾客即位度念, 甘就易好多喀啦...

怎样要人地返黎帮亲,以下几样野你就要念念啦..
食物, 价钱, 服务, 地点.

食物
-你D食物味道, 买相点?
-买D么食? 正餐食物, 点心类,
-饮品? 酒精类?  coffee, tea?果汁?
-自己煮? 请厨师? 批发?
-当你有做D头绪, 甘你就要念下D货源D拿啦, 不论你自己煮或者买, 都要计下D价钱, 成本,
-仲有啊, 最紧要就系开始左, 就要慢慢跟住D顾客D口味入货, 甘你地货就5洗屯洗响度啦...

价钱
-价钱公5公道?
-通常D食物原料不会好贵, D成本贵在, 人工, 铺租, 灯油火蜡...
-去做下 survey啦...睇人地D价钱系点?

服务
-D waiter/waitress D态度?
-请边D人? 长期? part-time?
-请几个? 人工卑几多?

地点
-间铺既地点,?
-就5就脚?
-干净? 尼个对我来讲系最重要.....

2)你间cafe即气氛点?因为就算上面D野你做到最好即卑D顾客, 气氛不好, 我念无人会再返黎帮亲.因为无人会去卑钱受罪...
头先讲D食物, 价钱, 服务, 地点啊? 都系比较睇得到喀...气氛尼样野, 你就要念多D啦,非常抽象即...
比如讲, 你D waiter如果穿晒制服, D人就会觉得有制度D, 卑贵D都OK...
仲有, 你间铺D design都会影响D气氛...我睇你讲你想用黑白色, 我觉得都OK, 不过, 多数人会觉得, 黑白色比较沉, 不过我觉得要睇整体你点带D feel 出来啦...

以上几个方面, 都系D门面, 仲有D数簿啊, 管理啊, 货源管理...有排你念啊....老细.....

欧洲款式既design....

黑白色即 design.....

画左个design卑你啦.....

評分次數

• canz85

• lux1261

原帖由 lux1261 於 2007-11-26 09:24 PM 發表

武哥正吁!多謝哂!
希望尼D帮到你啦....系尼...你搵5搵排挡啊??:014:
原帖由 lux1261 於 2007-11-26 11:52 PM 發表

乜野叫""排挡""吾明?
股东.....
原帖由 lux1261 於 2007-11-27 12:13 AM 發表

一定吾會!
点解哦?? 你D资本够5够啊??
原帖由 lux1261 於 2007-11-27 12:37 AM 發表

找屎咩!
資本仲夠既!
我知啦....股东尼D野....5易喀...

亚妹...你好富啊...要念下点绑架你先得啦.....
原帖由 lux1261 於 2007-11-27 12:56 AM 發表

綁架左無人會熟我架!
绑架有好多种喀....有D, 自己熟自己都得喀....
原帖由 lux1261 於 2007-11-28 09:38 PM 發表

http://www.tvbnow.com/attachments/20071128_9d0d2e3942f1339428d4Ysrti37NAuka.jpg
个黑丝带好靓啊.....依家兴D,红丝带, 黄丝带......你即黑丝带,可能成为潮流即一份啦.....
原帖由 canz85 於 2007-11-29 10:55 AM 發表

不如~~crash兄,你帮她做份business plan 啦~~~ 应该会aid到他的!!!
做左啦....你睇返前面....如果要更加仔细即, 就要睇埋D financial statement, legal issueletter, business guideline, business goal n stretch goal. HR policy果D啦...
依家刚刚开始....前面果D应该够用啦....
原帖由 leo_04236 於 2007-11-29 11:21 AM 發表

那些带要拿来做什么??
如果做得好即...可以做到免费宣传的效果....同阿bee讲D...coffee bean/ starbuck/McD 都系用尼D做宣传...他们D杯杯牒牒, 都印左拒地D logo, 尼D野带出来的效果....你可能无法想象......
原帖由 leo_04236 於 2007-11-29 12:58 PM 發表

不如送...
这个公仔吧...183926
本钱太大了....还有, 你想象看...那些人带着你的黑丝带, 到处走, 别人一定问那是为什么的, 口转口, 太厉害了罢...
原帖由 lux1261 於 2007-11-30 12:46 AM 發表

諗過開張時用黑絲帶心ロ針做禮物!
D人会不会pantang 啊?? pantang =顾忌,罩忌啊....
原帖由 canz85 於 2007-11-30 12:59 AM 發表

杯杯牒牒的东西可以等上岸些才来做,如果真的要做,也要做些反传统的~~似杯非杯~~似碟非碟~~这样更加容易给人留下印象~~之外又有你独特的风格~~~你的CONCEPT~~!! ...
似杯非杯~~似碟非碟......不如D杯叫'世界杯", "殴冠杯", "英超联赛杯"...D碟就叫 "飞碟", "打烂碟".....甘就够特别啦....
念下...你拿住个殴冠杯黎饮coke...几有型啊....

好啦....讲正经的....5系亚妹就会扣我地D分喀啦.....尼D杯碟喀, 实用最重要啊....
原帖由 jwxie518 於 2007-12-3 12:20 AM 發表
唔會
就算係中國
有名的餐廳都有好多用黑色
系有人用黑色, 不过一般地说,黑色比较沉重啦, 比较严肃...不过如果用得好, 就OK啦....
你间铺搞成点???