返回列表 回復 發帖
車車特別慶典於守候新帖,想車車派金就到新帖啦
近日忙⋯⋯要準備下週二的升職後選部門or週三1個月的日本之旅
未必⋯⋯
決定去邊條線未??

btw, 恭喜你高升
blacker14tt 發表於 2015-8-19 10:22 AM
會去三個地方線,首先會去"九州新幹線"做列車車長的運作,作為交流,此工作日數三天,次要未定及最後都未定什麼線??
CAR CAR你好⋯⋯
車車早⋯⋯明天開始便是我日本之旅⋯⋯守站是關西⋯⋯鹿兒島縣or尾段是廣島市,颱風影響不到我的升級課程,BE⋯⋯可能都會IE來看看⋯⋯但本月尾30號再見啦⋯⋯
現回酒店上網一談,今早機飛到日本關西機場⋯⋯有JR職員接機同上次交流不同,要自行到JR報到可以是職級分別代遇有關??這時非常感動⋯⋯我連另一位同事及我地的公司翻譯同事(翻譯同事⋯⋯是契妹)⋯⋯今天在站的JR人員服務值得一讚⋯⋯在關西鐵道分好多不同列車⋯⋯今天行了"急行"列車⋯⋯在一急行列車中有兩職員??⋯⋯在他/她的談中增了不少知識,例如速度管制非常嚴格⋯⋯速度高於3時,ATS會自動啓動鎖車,防止列車在下橋時速度過高⋯⋯今次鐵道公司話會週一特別安排"日比谷or千代田線測試ATS功能
最後如什麼趣事⋯⋯如可上網or時間等許可⋯⋯會同大家水友分享⋯⋯再見先⋯⋯⋯⋯
日本電車一般一班只有一個駕駛員 & 一個車掌, 一頭一尾
會有兩個職員係電車駕駛室主要都係受訓時先會有嘅情形

日比谷or千代田線唔屬於JR, 而且係東京範圍嘅線路, 你唔係只去JR受訓?? 有嚟東京?? ...
blacker14tt 發表於 2015-9-14 09:03 AM
在JR受訓中,但獲"Tokyo Metro"特別邀請進行互動交流,明午就會繼續鹿兒島JR之旅⋯⋯
聽說鹿兒島好多特別包裝小吃喎⋯⋯到時影D相比你哋睇下D包裝小食⋯⋯
CAR......好....
同契妹係日本嘅生活如何??  
blacker14tt 發表於 2015-9-28 11:15 AM
人哋有boy fd...何況今次他都有份升職,所以契妺向我拿假必去啦
今次到日本JR收益不少...超級高層話...如果話我如留在現管理的部門的話必須選擇多一部門管理??
現時部門有深刻感情,不想轉,所以比我二選一部門:1·發展路線部,2.車務訓練中心
不知可重選擇.......
EEEEE, 咁你係日本有女相伴等於冇女相伴??
blacker14tt 發表於 2015-9-28 11:25 AM
不過知道了一點⋯⋯有不少孤單女性愛自飲(飲適量),找適應人傾訴
財神版揀車務訓練啦
lhy92725 發表於 2015-9-28 11:59 AM
何解有這高見?
お元気ですか?カー
CAR CAR早安⋯⋯
CAR CAR早........