返回列表 回復 發帖

請教用什麼方法種番薯葉? 我的方法OK嗎!

我買了D番薯葉, 葉食左入肚, 枝幹攞黎種, 不知可以嗎???
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

明天下入泥土上
2# 亞良 兩年前種的柴番薯

評分次數

• chowold2

亞良,你有冇吃過自己種嘅番薯?
真匿名
剛剛吃自己種的芽菜, 真好味, 自己種嘅番薯見過未食過, 很細條, 放番落泥土有一年多, 而家有幾大都唔知???

評分次數

• chowold2

長大了```食過一次, 好好味, 現在放入花盆.

評分次數

• vandas

亞良,D番薯葉好唔好吃,如何煮法?我都想試下種
真匿名
chowold2兄, 聽講番薯葉好有益, 我只是清抄或落湯粉用, 在香港好平10蚊三大扎, 澳洲最平AUS 1蚊一少扎, 6樓果盤差不多有二扎, 不是經常有得買, 所以我宜家在後園整個小農園, 有得玩同食D沒有農藥蔬菜.

評分次數

• chowold2

亞良,我都見過我呢度有得賣,不過唔知點煮,所以冇買。下次有一定買黎試種下
真匿名
呢度的老友,就黎个個变哂做農夫啦

評分次數

• chowold2

長大了```食過一次, 好好味, 現在放入花盆.
亞良 發表於 2013-4-3 10:19 AM
睇見師兄盆蕃薯葉種得咁正真條要種番盆食吓至得

評分次數

• chowold2

二星期後再食過, 真正好玩同好食, 相信住大廈都種到.

評分次數

• chowold2

這盆過幾天再食, 師兄們記得留番D枝再種過.
這盆過幾天再食, 師兄們記得留番D枝再種過.
亞良 發表於 2013-4-8 03:12 PM
用咁細嘅盤種,夠唔足夠一餐㗎?
真匿名
我決定加碼二盆, 共三盆~~~~應該夠我兩老口食, 不過我覺得盆個D蕃薯葉好食過紫蕃薯葉.(盆D蕃薯葉是超市買回來, 食完再種).

評分次數

• chowold2