返回列表 回復 發帖
原帖由 thurtle84 於 2008-2-7 04:32 PM 發表
我想问问下, 我用电脑笔记玩某些game时,会很lag机,或hang机。
而且我摸了底时,非常热。为何会出现酱子的问题呢?我买了部cooler fan还是一样会。
比如说,我打着dota时,玩到一半就会很laggg!!!要等几分钟后就恢复了,可是再打 ...
你以上所遇到呢個情況同我之前係一樣.....,
首先, 想請問以下你部機用左幾久(2,3年或以上)  or 24小時開機??
如果係即話, 好大可能係你 laptop 裡面即 cooling system - heat sink(散熱片) 塞滿好厚即灰尘而導致會 lag, 甚至過熱會auto shutdown.

解決方法:
解開laptop底部即盖(最接近散熱出口即盖------->然之後想辦法將散熱片拆出來------->接下來儘量將散熱片之間即縫裡面d灰尘掃出來------->掃乾淨左再裝返原本即位子------->咁就大功告成, 玩games都順好多.

P.S. 由於我部機係24小時開機, 再加上都用左成3年, 所以d尘就越集越多而導致 GPU & CPU d熱氣係裡面困著不能散發出來, 就會玩game時 lag 一下, 之後又唔lag, 之後又lag返. 如果過熱就auto shutdown. 我部機即spec係centrino 1.6GHz, 512MB RAM, ATI9700 128MB, 仲可以玩到needforspeed - prostreet & juiced2 放low quality 來玩呢兩個games都唔會lag. 希望以上解決方法可以幫到你, 如有不明白地方可以PM我

原帖由 thurtle84 於 2008-2-24 12:17 PM 發表

非常多谢你的意见!! 你所遇到的事正是我遇到的问题!! 太好了~
我部机咧, 其实用了差不多要三年了, 嗯... 有时会经常开24小时都是download野咯.. 如果是这样, 就不会热..
但是一旦我一玩game时, 就会很快热了.. 就 ...
Hi thurtle84,

好高兴可以帮到你, 至于你话个风扇好刺无么function, 系咪开机时个风扇无么也转动, 要入window个风扇就开始转动呢??

如果你唔肯定个风扇系咪坏左, 你可以试下开 warcraft 3 , 然之后玩game, 再睇下个风扇会唔会转动的好快, 如果会呢,就证明呢个风扇系functioning 即.

道理好简单, 因为风扇系laptop里面即design, 系尽量省电, 如果用到甘劲即 application 比如话: photoshop, 3D max, maya, pc games, 等等。。。个风扇就转的比较快,系因为个processor 同埋 mobility graphic card, 会处理比较沉重即 task.

相反,如果唔系用甘劲即 application 比如话: notepad, paint, words 等等。。。, 比较简单即 applications, 个风扇就会转的比较慢,甚至有时转下有时无转下, 系因为个processor 同埋 mobility graphic card, 会处理比较少即 task.

best regards,
asus_p2_vb

P.s. 如有不明白的地方可以再PM本人,希望如上即讲解可以帮到你^^

Have a nice day

原帖由 thurtle84 於 2008-3-3 04:16 PM 發表 how to reduce the cpu speed???
至于呢位会员所讲, 其实系因为之前拒系 bios 度将cpu speed 提高以便可以 process 比较快d.
除非你之前有甘做过,就将个 cpu speed 调返去 default, 唔系即话, 系唔洗理会.