返回列表 回復 發帖

今年番茄有小小收成

,  描述: Tomato
今年手多種左6棵番茄,有大有細。
細番茄cherry tomato今日已經可以收成, 通常第一次到最後一次收成起碼有一兩個月(直到天氣轉涼為止)。
大番茄就要比較長時間成熟,估計一個月之後就可以收成。

兩個月前

今日收成後

Cherry tomato

大番茄

今日收成約有兩磅

種植番茄小小心得.....
番茄喜歡日照和高溫,需要水分肥料,肥料不足或陽光不足都會影響產量.
日照: 光照強弱對於番茄有很大影響, 最好種在開陽的地方.
肥料:番茄需要大量的肥料,每3-4天施肥一次,
支撐: 番茄頗為高大同重,需要強大支撐.
土壤: 最好選擇以前沒有種過或起碼兩年以上沒種過番茄的土壤, 排水性和保水性良好的土壤。(同地連年種植是種番茄大忌)
澆水 :番茄極需水分,水份一定要充足。土壤不可忽乾忽濕,否則易引起裂果,土壤微乾時澆水即可.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名
今天晚餐我也吃了自種的車厘茄

以前種蕃茄總是會爆開, 後來才知道結果的時候不可太多水, 水多引致外皮爆裂.

再補充一點: 種植蕃茄在澆水的時候要避免沾濕葉片, 否則會有病變. ...
vandas 發表於 2013-8-4 12:41 PM
蘭姐,為什麼你盆番茄D葉咁醜怪,都有咁多番茄。番茄多過葉
真匿名
很成功的種植
我種過幾次多失敗
因為土壤有病毒
下次種要換新土
quit5100 發表於 2013-8-6 07:25 AM
如果你用舊泥,你要翻土晒下殺菌
真匿名
唔知呀, 係因為盆種?
有2株羅馬茄地種, d葉就好靚, 但係好...高, 差不多5'; 有好多果.
第一次種羅馬茄, 係咪咁高?
vandas 發表於 2013-8-5 01:26 PM
全部新地種番茄都會好高,我嘅cherry tomato 都有4'高
真匿名
那些铁的小圈圈哪里有得卖
irisleung 發表於 2014-8-13 09:53 PM
那些铁的小圈圈叫做番茄籠 tomato cage,在美國所有賣種花的地方都有得賣,
其他地方都可能一樣在賣種花的地方可以搵到
胡```好正, 我D等番茄仔剛剛開花, 睇下有沒有師兄咁勁
亞良 發表於 2014-8-14 07:46 PM
良兄,今年我轉用盆種番茄,早兩三個星期非常熱同乾,唔夠水。相信今年收穫唔會好.
今年秋天都想試下種 結完果係咪就會死?
dororo 發表於 2014-8-18 10:02 PM
番茄當天氣稍凍就會停止生長,想試下種就要早D,這樣就可以有較長時間結果收成。
我唔係為食果呀 淨係想種蕃茄 想有幾內唔死就種幾內
dororo 發表於 2014-8-19 08:36 PM
唔係為食番茄,番茄有乜好種,又大又高又唔靚
驅蚊 同埋有個棚想比佢爬 唔知得唔得
要試下 如果佢要結果都由佢
唔得既就種熱情果爬棚
dororo 發表於 2014-8-20 08:18 PM
番茄係唔會爬,用棍仔或者番茄籠只不過是令到番茄支唔會瞓落地下。你有個有個棚留返嚟種其他野仲好。
良兄你棵蕃茄好靚,包你一個月後吃都吃唔哂,有時太多真係唔知點攪。

今年天氣熱,D蕃茄長得唔錯
我都試緊種熱情果喇 !

dororo 發表於 2014-9-22 08:37 PM
盆熱情果種左幾耐?青綠有生氣,好快可以種落大盆
我也種過 Cherry Tomato, 長的很多,不過大部分的顆粒都很小 (比起一般市售的),或許是因為水份不夠吧!明年春天時,我還要試試!
aznqty50 發表於 2014-11-3 12:46 PM
Cherry Tomato顆粒細小可能是品種問題,種番茄泥土水份是不宜大乾大濕(要保持泥土潤而不濕)否則番茄會爆皮。足夠陽光和肥料也是令顆粒大的原因。
祝你明年豐收