返回列表 回復 發帖
明明用懲教 / 監獄做題材, 夾硬加埋吳啟華和徐子珊忘年戀, 我覺得有少少畫蛇添足既感覺!! 點解TVB的劇一定要加埋D感情線落去? 唔通唔加呢D落去就無辦法吸引觀眾?
) c" M; x, H) M$ vwww.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb# j, x3 k# ~, n; V) ]
另外, 吳啟華 和 徐子珊 忘年叔侄戀, 感覺上好奇怪!! 公仔箱論壇  g3 K: r. K  Z* w
同埋硬係覺得徐子珊本身個FEEL唔似做懲教

評分次數

• timmaxsing

本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-10 11:43 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 l- T. _- k  Q1 V
tvb now,tvbnow,bttvb: Z) R7 g9 M; a# [5 u) `
1 {1 M* Z: @  ^2 T- `; ?- \
公仔箱論壇* A$ K  U: v6 T* n* }# D1 q( M
照睇,呢一對一定走埋一齊,興趣嗜好咁相近,朱千雪應該係煙幕,再戰明天,呢個戲名用意係乜,真難明?( k8 Y2 o2 e9 w# v

: y6 B! A: J) @+ |/ |懲教,同犯人,其他人的拍拖,其實關再戰明天乜嘢事? 如果係一個奀仔咁ge細路,因犯事坐監,要再戰明天,www.tvboxnow.com! N# ]$ j. u7 A1 ]7 J3 e
面對咁惡的豹哥 ...
$ \% j( X! H/ Q2 i% D* ^tvb now,tvbnow,bttvb金田Sam 發表於 2014-10-10 03:43 PM
0 M: t7 m6 R; ^公仔箱論壇$ V4 w% F. m2 [* _
金田Sam講得好, 如果《再戰明天》既著墨點係講D囚犯、懲教阿sir / madam 點樣再戰明天,加埋吳啟華和徐子珊呢條感情線做乜野????? 呢條係主線?? 唔好啦掛, 完全唔match個劇名囉!! 係輔助線?? 點樣幫助到個劇情更加精彩? 幫到D犯再戰明天? 我睇唔出, 咁其實加來做咩?* Z+ o, H( f) V: c
% y2 I8 r$ k! d9 v6 F- O1 W- s
本來對呢個題材有D近鮮感, 但就完全無興趣睇吳啟華和徐子珊係咪一對, 而家條理不清, 加埋晒D無關痛癢既野, 已經無咩興趣去理D劇情, 今晚轉左睇收費台既體育節目

評分次數

本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-11 11:17 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb: E+ a2 y& }2 O9 j
公仔箱論壇% S3 e  u: l1 A7 X# H
+ U' ^0 \2 P4 Y' R* K
公仔箱論壇2 w8 o$ E% i  M" V
謝謝你的認同,相信有你和我這種想法的觀眾很多,對於tbb製作團隊這種盲目堆砌大量劇情,樣樣快速地呢度講啲果度又講啲,慌死會悶親令觀眾轉台或者行開,總係乜都零零碎碎,影吓呢個又影吓果個,對監獄的描寫間中係有,但 ...
" s! X) g! k' z. mwww.tvboxnow.com金田Sam 發表於 2014-10-11 12:30 AM
www.tvboxnow.com/ d4 W% c! f2 o  I

, x4 V, a& S% i0 e. ?8 q8 |
3 }7 i0 L; [' P8 d公仔箱論壇「盲目堆砌大量劇情」、「呢度講啲果度又講啲」、「零零碎碎,影吓呢個又影吓果個」... 同樣問題喺《On Call 36小時2》都出現過; CUT左D自己認為唔需要但關鍵既劇情, 《食為奴》就係咁...... 觀眾都指出過類似既問題,但TBB編劇仍然係重複緊同樣既問題
本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-23 12:22 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# i! D  Y1 b( a$ h3 {! P
tvb now,tvbnow,bttvb/ Y: q6 _4 [5 Z! ?
呢幾晚睇完《老表》都轉台或熄電視
( j4 f9 ^2 X8 t" O. D, ?/ k昨晚等左一陣無轉台, 睇到以嘉嘉向man sir撒嬌, 真係打晒冷震, 救命呀! 唔想再睇佢兩個人的「明天」
% ?! \, M$ W7 ^8 K) s6 G, t桂哥收到葉細響表示想逃獄果張字條, 做緊虧心事, 仲咁「光明正大」攤開張字條, 俾個CCTV影到??

評分次數

/ _- _2 ^# h7 ]8 Q0 }www.tvboxnow.com
5 m' L8 S# F3 S* K. G7 J& l公仔箱論壇好多集之前已經頂唔順個劇情, 已經好耐無睇, 今晚無得播《老表》, 睇左個大結局, 覺得編劇真係「傻的嗎」??6 r: }1 F  C# {, p3 W

/ M- G5 }9 K- R: F8 jwww.tvboxnow.com勤奮上進的讀書仔竟然被葉世響插死了, 他的明天沒有了! www.tvboxnow.com9 y! ]* f+ o9 S
奀仔竟然「傻的嗎」幫助葉世響逃獄, 我心裡真係倒抽一口涼氣 ,他的明天又沒有了!!www.tvboxnow.com6 k) b1 P0 g' h) A3 V6 F: k" T
如果要講囚犯的「明天」, 以上兩個角色真係大把勵志情節可以寫, 但偏偏係一個死, 一個「傻的嗎」做傻事, 好在仲有個丁好好叫做有好的「明天」(但真係使唔使同Q記發展愛情呀? 「畫蛇添足」真係TBB編劇既通病), 如果唔係, 真係甚麼勵志都沒有了!!公仔箱論壇' B9 W+ {  _& Q: x1 s: ]7 a3 @$ Q

; w3 O& f6 Z/ HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。最後半個鐘, 又係度揼波鐘拖長時間, 講Man Sir和嘉嘉的愛情「明天」, TBB編劇們有無想清楚, 觀眾係咪真係要呢D野??

評分次數