返回列表 回復 發帖
明明用懲教 / 監獄做題材, 夾硬加埋吳啟華和徐子珊忘年戀, 我覺得有少少畫蛇添足既感覺!! 點解TVB的劇一定要加埋D感情線落去? 唔通唔加呢D落去就無辦法吸引觀眾?
5 S  [. U; f4 R8 \6 e公仔箱論壇
$ N% V4 G0 R8 X1 N9 kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。另外, 吳啟華 和 徐子珊 忘年叔侄戀, 感覺上好奇怪!! & H" }" F+ y0 \5 B8 o+ [2 v
同埋硬係覺得徐子珊本身個FEEL唔似做懲教

評分次數

• timmaxsing

本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-10 11:43 PM 編輯 $ R  m, r! d$ s& t2 x
tvb now,tvbnow,bttvb' j8 Y2 y1 J) P  J  `9 N
. x0 W& }: K$ e. J+ w公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 Z2 q3 s3 |, O3 c0 ?( b
照睇,呢一對一定走埋一齊,興趣嗜好咁相近,朱千雪應該係煙幕,再戰明天,呢個戲名用意係乜,真難明?
( w/ }( B, g- C& V公仔箱論壇www.tvboxnow.com+ ^+ x' h" m4 J4 }
懲教,同犯人,其他人的拍拖,其實關再戰明天乜嘢事? 如果係一個奀仔咁ge細路,因犯事坐監,要再戰明天,) f* u- V. @# ~) A; @
面對咁惡的豹哥 ...* A" `0 T8 W/ D/ H$ C$ ?. B% G- ^
金田Sam 發表於 2014-10-10 03:43 PM
) {  s$ Q5 ~/ h/ \% v

1 q, T2 w' e. I' P# K5 X* b' P$ i9 T金田Sam講得好, 如果《再戰明天》既著墨點係講D囚犯、懲教阿sir / madam 點樣再戰明天,加埋吳啟華和徐子珊呢條感情線做乜野????? 呢條係主線?? 唔好啦掛, 完全唔match個劇名囉!! 係輔助線?? 點樣幫助到個劇情更加精彩? 幫到D犯再戰明天? 我睇唔出, 咁其實加來做咩?公仔箱論壇2 B! m2 d, J; Y# [/ u; `, K# D

& r8 [  ~8 y7 P( O( D$ `) e: ?tvb now,tvbnow,bttvb本來對呢個題材有D近鮮感, 但就完全無興趣睇吳啟華和徐子珊係咪一對, 而家條理不清, 加埋晒D無關痛癢既野, 已經無咩興趣去理D劇情, 今晚轉左睇收費台既體育節目

評分次數

& J* o9 E9 Y8 {0 c; Q* J+ ntvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb" F* j  _& x/ ^5 b& ]$ t7 F
$ Y! V; O5 [' w: g6 Y) n

+ f$ ?: Q  _# a' e$ {5 n% m謝謝你的認同,相信有你和我這種想法的觀眾很多,對於tbb製作團隊這種盲目堆砌大量劇情,樣樣快速地呢度講啲果度又講啲,慌死會悶親令觀眾轉台或者行開,總係乜都零零碎碎,影吓呢個又影吓果個,對監獄的描寫間中係有,但 ...
6 P9 L& J/ L! ^; [5 y$ l5 ]公仔箱論壇金田Sam 發表於 2014-10-11 12:30 AM
tvb now,tvbnow,bttvb) W+ h! q6 k8 B, k9 B- ?
tvb now,tvbnow,bttvb. V: d, F" B0 U% G. j1 a1 A

/ @  v2 N# u2 R& {& W  x4 ^0 qtvb now,tvbnow,bttvb「盲目堆砌大量劇情」、「呢度講啲果度又講啲」、「零零碎碎,影吓呢個又影吓果個」... 同樣問題喺《On Call 36小時2》都出現過; CUT左D自己認為唔需要但關鍵既劇情, 《食為奴》就係咁...... 觀眾都指出過類似既問題,但TBB編劇仍然係重複緊同樣既問題
本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-23 12:22 AM 編輯 公仔箱論壇9 O# w6 R- M$ o& {& I
tvb now,tvbnow,bttvb5 ?7 H, N# g1 O& C# n0 g
呢幾晚睇完《老表》都轉台或熄電視
7 s0 z1 v# W8 V8 [tvb now,tvbnow,bttvb昨晚等左一陣無轉台, 睇到以嘉嘉向man sir撒嬌, 真係打晒冷震, 救命呀! 唔想再睇佢兩個人的「明天」
5 C0 a; ~2 Q. \* k! Q1 V9 Qtvb now,tvbnow,bttvb桂哥收到葉細響表示想逃獄果張字條, 做緊虧心事, 仲咁「光明正大」攤開張字條, 俾個CCTV影到??

評分次數

本帖最後由 tycn3320 於 2014-11-1 12:46 AM 編輯 0 H- x& e& j) t5 ~/ W
公仔箱論壇/ X/ q; r3 ?9 a. {7 C9 `
好多集之前已經頂唔順個劇情, 已經好耐無睇, 今晚無得播《老表》, 睇左個大結局, 覺得編劇真係「傻的嗎」??% E- N7 S: W, K% ^3 B
www.tvboxnow.com- T8 K( a5 V. U8 F3 H
勤奮上進的讀書仔竟然被葉世響插死了, 他的明天沒有了! tvb now,tvbnow,bttvb# e) d* \3 z5 v& Y( W7 D8 M) X
奀仔竟然「傻的嗎」幫助葉世響逃獄, 我心裡真係倒抽一口涼氣 ,他的明天又沒有了!!tvb now,tvbnow,bttvb, h* M5 m3 O/ g- c- f
如果要講囚犯的「明天」, 以上兩個角色真係大把勵志情節可以寫, 但偏偏係一個死, 一個「傻的嗎」做傻事, 好在仲有個丁好好叫做有好的「明天」(但真係使唔使同Q記發展愛情呀? 「畫蛇添足」真係TBB編劇既通病), 如果唔係, 真係甚麼勵志都沒有了!!
( A$ x' j' N" G0 ]& f9 s, `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb% K5 ^; M4 p3 X  d1 t
最後半個鐘, 又係度揼波鐘拖長時間, 講Man Sir和嘉嘉的愛情「明天」, TBB編劇們有無想清楚, 觀眾係咪真係要呢D野??

評分次數