返回列表 回復 發帖
睇完第一集, 結論係好有美劇feel, 節奏好快, 甚至快過美劇... 所有tvb用嚟拖嘅劇情你一定揾唔到... 即係快過任何國家劇嘅劇情..個人覺得國家悶劇指數排位(即係得個拖字).. 韓劇, 大陸劇, 港劇, 日劇, 美劇... 依家港劇加咗HKTV所以進步咗
" w4 r1 z' l, T& c  ]公仔箱論壇
5 N  [8 s, t4 P& B至於警界線, 睇完第一集, 節奏同選戰差唔多.. 但要一提係劇情有某啲地唔logic.. 例如响賣槍嘅黑店, 如果將會有大茶飯, 無可能仲同一個警察糾纏, 應該即時送佢走. 仲有無可能會比一個唔識嘅人帶走自己個仔(我諗呢part應該係女仔先至覺奇怪.. 男仔無咁心水清).. 希望以後唔會再有呢啲咁奇怪嘅地方喇...

評分次數

• timmaxsing

睇了第一集後,就被精彩的劇情吸引了,事關和近期身邊發生的事物相似,相信會對部份香港的觀眾引起共嗚,直得追看。
! t9 I- |" b( @$ w% S7 mwww.tvboxnow.comserrurier 發表於 2014-11-21 06:05 AM
1 A4 K+ Y( F9 m+ [* j* P' p- m
& [0 ]; ?3 j. l( B6 R公仔箱論壇就係同近期發生有關政治嘅事相似, 先至想睇.. 其實勁多香港人仲係揾錢為大前提... 仲唔明運動嘅理想... 歸根究底唔係咁多人願意犧牲... 其實有幾多人會咁偉大吖!www.tvboxnow.com3 y7 B- R# A, L# R' U

% W  u  u: T% b2 }" U2 M6 ]www.tvboxnow.com如果到最後可以好似套劇咁理想就好喇!
劇情節奏寫實社會文生等...所以有美劇feel唔出奇,HKTV話會原班人馬開拍第二季...
7 s% ~: W0 E8 v) Q8 ?; O  Atimmaxsing 發表於 2014-11-25 08:12 AM
$ D3 ]- ^2 f1 ^. B
7 |; I0 q$ I  D4 n1 E, k
應該要喇.. 唔夠劇播.. 一星期先至一集
睇咗两集,特點係劇情緊張、節奏緊凑,特別第一集,講出選舉種種黑暗、陰謀,唔怪得政府唔發牌俾魔童www.tvboxnow.com4 a' C( p: Z  h( M
(雖然蘇局良DL咗4-5個app响佢手機.平版)
1 D8 ~# `3 {3 ]% W. S' Z/ l* J% Ztvb now,tvbnow,bttvb
) `+ N" U9 N  S9 m4 L選舉結果應該係宋漫山會當上特首,陸偉陶廢嘅,張癸龍索K,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 p5 g  m$ y  ?3 t" g
...
( h5 e& m' u) B0 d7 T6 C- W: dwww.tvboxnow.commnb1123 發表於 2014-11-25 10:17 AM
- d. n* I8 ^/ ~8 V3 u9 ^+ t! m

5 Z) f5 a" ]7 s( ]! W4 i* o公仔箱論壇mn bb, 政治真係好得人驚架... 恐怖到呢.. 唔敢亦都唔想識呢啲人 .. 如果配合現實.. 葉晴一定無份喇.. 王維基就係一個好例子喇... 雖則佢都係生意人.. 但佢願意企出嚟, 拍啲大陸禁播嘅劇情..所以咪無得開無線嘅電視台囉.. ... 但呢套劇唔係一開始話葉晴當選咩??... 可能想比我地香港人有真普選嘅希望喇... 所以話葉晴可以當選

評分次數

+ H( _2 v2 y! P1 V3 y2 W) O& Wwww.tvboxnow.com無論共產或民主國家政治係最陰毒、最不擇手段嘅成年人游戲。而家好多國家仲係唔同政見D人輕則坐監、重則人頭落地 .......
4 I: D5 C' ^# w, }' V1 ~大佬,我睇劇真係鳥蛇蛇,呢套劇一開始話葉晴當選咗咩?可能有時我一路睇劇一路講電 ...
, F" r: C# P4 K2 }. n1 @mnb1123 發表於 2014-11-26 01:25 PM
www.tvboxnow.com& U. R- v' b0 x. d5 ?2 B; K) x( ^4 i
, ~+ E& y; M; {2 r: ]/ f
又或者葉晴當選只係佢自己發緊夢 巧驚政客...
7 U* \) A% |$ {1 y) l0 ~話時話吖.. 我覺呢套選戰好似好睇過警界線.. 因為有想繼續追嘅感覺.. 好耐都無呢種呢種感覺lu.. 除咗啲醫生日劇

評分次數

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, z! S1 m' L) @0 C7 o& E' \5 [
係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ o2 U* Z, Y" _4 s
http://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html: T- k1 g5 ^& ^: f6 ~# n  {  H
所以未叫《和平選戰》囉& A7 R; [# ]! F) ]. }2 n8 v
timmaxsing 發表於 2014-11-27 01:13 PM
9 M6 U5 v! o/ `8 M: c" Z9 G4 ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
. }8 F5 S# j' m7 mJ神兄, 版主我只係識你喎.. 可以只選一個嘛??
www.tvboxnow.com' e- I4 c  b8 h$ U
大佬,絕對有同感。警界線属於警匪片大家都睇得多,只不過故事、拍攝手法唔同,選戰講香港嘅選舉題材印像中都係第一次,有新鮮感,而且係近期熱門話題 ...
2 }$ O; m+ r6 I; i2 L1 G6 `& Owww.tvboxnow.commnb1123 發表於 2014-11-27 11:12 AM
* ~6 F0 y2 w2 K. P8 t9 N. Btvb now,tvbnow,bttvbwww.tvboxnow.com( `2 F/ s& k. A" a/ D
因為只係選戰比我有想繼續睇嘅動力 大台老表都就快播完.. 無野睇lu!
非常多謝你的支持,有關活動係可以提名一位的...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: j  }. w* ]! W/ ^+ K
timmaxsing 發表於 2014-11-30 01:11 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ |3 v4 _& @! M  A

' Z6 p/ m4 B, p5 J; D  z+ ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。唔比我投票嘅?? .. 出咗呢句-->對不起,本主題已關閉,不再接受新回復,請返回。: R( x0 \! L% q* t
www.tvboxnow.com1 y+ O8 h) `# j& V
如果lamlam都係版主.. 咁我就一定提你地兩個喇
不過我覺得第三集已經開始跌walt了; D$ [; g; y6 S( c0 l
港劇的通病,虎頭蛇尾
5 |5 ]0 D  Z0 ]+ j公仔箱論壇lhy92725 發表於 2014-12-3 05:57 PM
公仔箱論壇  _4 G. Z5 b- n3 R
www.tvboxnow.com1 X- a, M  `! K( P
未睇第三集前, 睇咗你個comment再去睇, 觀後感-->有可能劇情開始拖慢嚟拍.. 會比人再有港劇feel... 比我感覺到最後段女主角葉晴同唔知係咪男主角嘅張癸龍一路一前一後行導演係想拍到一啲唯美feel... 同時又比我認識到.. 就算幾有heart.. 為咗要成就大事, 有時要違背良心.. 到最後有好多人會因為做得太多違背良心嘅事, 已經忘記咗自己當初嘅抱負甚至良知... 希望女主角甚至現實依家爭取緊民主自由嘅學生同市民到佢地最後如果幸運地爭取到.. 都唔會忘記佢地嘅良知...
/ M. Q: R$ L& L/ p3 p. hwww.tvboxnow.com0 V; d7 y4 K- p) q& t/ u
有民主唔一定最好.. 但適當嘅民主唔應該無... 但自由就一定要悍衛... 因為相信大家都應該感覺到九七後從經濟, 民生, 教育方面睇, 自由開始唔多唔少遠離緊香港市民.. 唔洗到五十年後已經同大陸好多人民一樣.. 唔知乜野係自由!