返回列表 回復 發帖
原帖由 tshek 於 2009-2-25 01:20 AM 發表
教授。。最近好忙??等緊睇你啲新 case 架
就係唔忙水靜河非作野又唔叻
分日幫架車換完個前迫力泵之後
個迫力奇低
又唔係有氣
左睇右睇
最後原來係個泵上螺絲的窿摟左
換過第二個上去乜事都無
激死
點解個個窿會摟嫁
點解我會買到你嫁
點解我咁黑仔嫁

上圖紅圈中的螺絲窿就係出事的地方
原本個窿應該同個迫力泵裡面的活塞是水平的平衡的
但是他的角度變左,摟曲左
度至整個泵的角度亦不能夠平衡的緊接著迫力皮
行程遠左自然迫力都會變低
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
原帖由 nite173 於 2009-2-26 04:01 AM 發表
hi 版主 我有架03年toyota Matrix 架車無撞過﹐唔知點解每次落完雨﹐後面坐位後面ga地下濕洗﹐但是我check過車頂無漏水﹐D窗都無漏水﹐希望你可以俾D專業意見我﹐邊到會有機會整到地下有水. ...
你架車有無天窗或者有無撞過尾門?
原帖由 nite173 於 2009-2-26 04:31 AM 發表
有天窗,,,無撞過尾門
好大機會係天窗去水喉塞左
在後車胎再後多小小會有條排水喉
睇下有無塞或者通下佢
原帖由 oneguyparty 於 2009-2-26 12:47 PM 發表

I had 1 matrix to the shop, the tech has to remove the headliner in order to find out the sunroof channel is leaking, but I don't know if it is the reason
唔須要拆headliner掛,大工程
用風鎗吹下四隻角的去水喉通常都會解決到排水喉塞的問題
無計啦
外國樹葉多,塞的機會高

原帖由 egrplus 於 2009-2-26 02:28 PM 發表
me too.. .extremely slow...... only oil change and no brake job today at all.... one day busy the other day dead..
前境唔明朗
大家唔想亂洗錢
這點大家都明白
忍耐下啦
無計

另一方面
這亦是汰弱留强的時間
希望我可以留低
假如你架車的維修費等如你架車的車價
你會點選擇呢?
買過另一架車?
整返用開架車?
都幾頭痛
今日個客架車死左個機器
換過部二手機器等如架車的車價
我諗佢今晚都有排諗
唉!
真係做到老學到老
幫架車跟個冷氣跟到一頭煙
個中央冷氣電腦完全無訊號輸出
所有須要的訊號、火線、地線都無問題
一心以為係個電腦死左
問完價之後被佢嚇死
價錢係1100加幣
死未
好彩我自已識人整電路板
叫佢幫手
點知到最後發現唔係個電腦有問題
係控掣活門開關的摩打出事
引至電路大亂
搞到個電腦無訊號輸出
搞左幾日
連上黎都無乜心機
好彩E+無事喇
原帖由 egrplus 於 2009-3-2 10:46 AM 發表
what kind of vehicle is that ? jeep? ford?
99 Toyota Avalon
原帖由 DANIEL_YU 於 2009-3-2 12:39 PM 發表
想問一問有冇朋友做過新款 C 仔 ( 204 ), Porsche 997,

Set service 灯, 知道用廠機一定得,

但有冇其他方法呢......因為冇錢買麻.......
C仔是按舦盤上的掣明日check manual再upload過你
唔係新到C300下嘩C300無呀

原帖由 DANIEL_YU 於 2009-3-2 02:05 PM 發表
係最新款C仔, 08制. 唔該哂...
08年邊有呀
正常轉數應該係750-800喎
低過1k無問題
點解會關發電機事?
個電池用左幾耐?
今日有架ford focus入左黎
個客話每次踩迫力的時候
個門燈都會著,著左之後係唔會熄的
心諗一定是線路問題
於是叫他放低跟下乜事,再聯咯
一跟之下
發現左後迫力燈暗著
好象是地線不足的情況
於是拆個燈膽睇下先
點知自已整左咁耐車都唔能夠第一時間拆得到個燈膽出黎
左整右整都無法將燈膽從燈殼中取出
吹漲
失去耐性
用螺絲批較較一撬
個燈座馬上一分為二
趣弱如此,真係無話好說
點知它之所以趣弱如此是因為個燈座因過熱而溶左
就連個燈殼都溶埋
有無搞錯呀,咁都得
個燈膽又無加大火數,只是細燈加迫力燈兩條烏絲姐,有乜道理會熱到D膠都溶成咁
換返所有野之後
乜都正常返
好彩今次從基本野開始跟
如果唔係真係會浪費好多時間
天氣凍
加國行駛中的2003開始的1.8 Liter corolla好容易會著engine燈
多數都係同一個毛病
system band 1 running too lean
要解決這問題
其實須要check好多野
經常多番試探、檢查
終於發現共通問題
就係生氣喉o爭口漏氣 intake manifold gasket leak
dealer賣到無零件再賣
好彩剛剛到返新貨
有三個在手
我實在太多corolla客
之前可能寫過
原帖由 histryyorn 於 2009-3-4 09:51 PM 發表

ya i change the generator,then i test the car ad.that probblem is still remain.
so i went to another workshop they change bek my original generator and change another 電池,so use until today all is ...
做乜唔叫佢換返出黎呀