返回列表 回復 發帖
哈哈!忘記左打結局
結果最後洗腦換02
cam sensor code無左
02 code無左
missfire code有
engine轉數還是上下不定
再睇睇,嘩!乜火咀黎嫁!!!
用錯火咀
再睇下有無爛氣喉先
E!點解深深處條喉有罅縫呢?爛左囉
換換換
OK OK OK
收錢
鈴鈴鈴!!!電話響
拿起聽筒,裡面傳來一把女人聲:喂,阿乜哥呀
我話:系呀,乜事呢
女人:我係XXXX個阿媽呀,我架車個錶板著個燈,佢係半圓形,下面又有一點,咁即是點呀?
我話:嘩!好難想像喎
女人:你地咁有經驗,有乜理由唔呀?
我話:就乜形容又點想像到呢?老實講,我都未知你係邊個!!!
女人:哈哈哈!XXXX個阿媽囉,記唔記得呀?
我話:好多人叫XXXX,佢地個個都有阿媽,不過算啦,唔緊要啦,你支燈係乜顏色?
女人:綠色
我話:綠色應該係你開著左某個系統,唔駛驚,等你老公返黎問下佢啦,如果唔係就落黎比我睇下
女人:O,等我驚到以40咪行返屋企,咁我唔落黎喇,係咁啦
今日架牛車終於病咗....
揸揸吓突然自動收慢...
踩油架車唔去...但 idle 就彈上四千轉....
完全冇加速...重著埋CEL...
最後停喺紅燈....轉綠燈一踩油....
大L鑊....架車郁都唔郁....好似入咗N波咁...
塞住後面D車...好彩有兩个好心嘅黑鬼
走來幫我推隻牛埋 sidewalk...等我叫拖車...
卒之拖咗番 dealer...聽日打电話去問吓乜事...
今日架牛車終於病咗....
揸揸吓突然自動收慢...
踩油架車唔去...但 idle 就彈上四千轉....
完全冇加速...重著埋CEL...
最後停喺紅燈....轉綠燈一踩油....
大L鑊....架車郁都唔郁....好似入咗N波咁...
塞住後面D車... ...
Aenergy 發表於 2010-12-30 10:06 AM
大鑊!死波箱!
今日幫架2000 Maxium換2個lower ball joint

貨到左咪開工囉
舊嘅拆左出黎當然跟住就係裝個新嘅入去
死!點解咁鬆?自出自入
心諗個零件佬又攪錯
打電話去小佢佢又話無理由會錯
咁又送過個99年的過黎試下
點知又唔啱,死!點算!!!
原廠又無ball joint賣,要買就買成隻lower arm,成300加幣,貴到無朋友,仲要一對
點交代?又拆左出黎,架車又唔郁得,點算?
諗下諗下,睇下又睇下,依!點解左邊隻arm同右邊隻arm D"金秀"有咁大分別?
未拆果隻好多秀,拆左果隻只有極少量,唔通佢比人換左隻錯/雜廠嘅arm上去
唔係喇,拆另一隻睇睇先
小!!!fit到漏
真係乜粗口都衝口而出
搞左大半日到頭來係比人裝彈弓加自已黑仔
如果一開始就換啱的那一面就唔駛搞到咁Q大鑊
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大鑊!死波箱!
carwing 發表於 2010-12-30 01:09 PM
未必 可能係條drive axle 我上次唔知點解爆左 都好似佢咁開唔到
希望你壞左drive axle 唔係波箱啦 XD
未必 可能係條drive axle 我上次唔知點解爆左 都好似佢咁開唔到
希望你壞左drive axle 唔係波箱啦 XD
浩治^^ 發表於 2010-12-30 01:30 PM
佢之前upload過條響聲短片上黎,當時我懷疑係個touqe converter響,所以我覺得應該係佢死左
佢之前upload過條響聲短片上黎,當時我懷疑係個touqe converter響,所以我覺得應該係佢死左
carwing 發表於 2010-12-30 01:44 PM
OIC 我之前無睇 BTW GOOD LUCKY TO HIM
想問下﹐死波箱個原因。

係咪因為波箱溫度過熱﹖定係因為波箱油太黑﹖照計D齒輪唔會用用下無啦啦自己爛(自動波箱)。

願聞其詳
今日打去dealer....
个 service manager 話佢个 mechanic 重同我架牛車
做緊个 multi  point inspection & diagnostic....
要等多日至知乜樹....
不過大師傅早排已經睇片斷咗症....
我都已經有哂心理同生理凖備
順便一提...我架 05年牛車行咗 63,000 miles...
咁快死波箱真係估佢唔到...

呢條片就係架車 cold start 時發出嘅 V V 声
http://www.youtube.com/watch?v=aTO4ACuaGOU
carwing 發表於 2010-12-30 12:44 AM
大師傅....死 torque converter 係咪要成个波箱換哂架???
大師傅....死 torque converter 係咪要成个波箱換哂架???
Aenergy 發表於 2010-12-31 09:28 AM
唔係,不過佢一有事就會有好多鐵粉產生,所以一定要成個拆散清潔,無個避
dealer做野一定係成個換佢地唔會幫你整,只會裝拆,所以一定係成個上
記得同佢講價或折頭,你話拖走多數會有
今日打去dealer....
个 service manager 話佢个 mechanic 重同我架牛車
做緊个 multi  point inspection & diagnostic....
要等多日至知乜樹....
不過大師傅早排已經睇片斷咗症....
我都已經有哂心理同生理凖備:titt ...
Aenergy 發表於 2010-12-31 09:26 AM
多乜餘,放油出黎睇有無鐵粉咪得囉,拖時間
想問下﹐死波箱個原因。

係咪因為波箱溫度過熱﹖定係因為波箱油太黑﹖照計D齒輪唔會用用下無啦啦自己爛(自動波箱)。

願聞其詳
hondatsx 發表於 2010-12-30 03:11 PM
原因有好多
其中一個係黑仔,喱個無得避
齒輪唔會無端端爛,不過其它野就會,好似膠圈,介了,或者個touqe converter 等等
昨日幫加01披露整engine light
讀code後係EGR問題
取出真空泵檢查,發現係氣路塞
今日大得閒,一路做一路影
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件